Рожищани спільно з президентом вшанували пам'ять жертв українсько-польського протистояння

09 Липня 2018, 09:30
Рожищани побували на зустрічі з президентом 4390
Рожищани побували на зустрічі з президентом

На Волині побував президент України. 

У неділю, 8 липня, в селі Гончий Брід Ковельського району побував президент України Петро Порошенко.

Перед тим, як приїхати на волинську землю, Петро Олексійович побував у польському селі Сагринь, де вшанував загиблих у Волинській трагедії.

Метою відвідин президента було вшанування пам’яті українців – жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років. На пам'ятному заході були й наші рожищани. 

У селі Гончий Брід пам’ятні заходи відбулися на подвір’ї місцевої церкви, поблизу пам’ятника жертвам етнічного протистояння. Саме тут, на Водохреще 1944 року, поляки вбили майже сотню людей. 

Трагедія Гончого Броду, як і Волинська трагедія загалом, є болісним та повчальним історичним уроком для двох народів – українського та польського. Два народи об’єднані спільним минулим.

«Президент поклав квіти до пам'ятника. І перед тим, як звернутися до свого народу, сам запропонував спільно виконати Гімн України, - розповідає Олена Карпук, директор БК села Козин. - Змістовною була й сама промова президента: про сам історичний факт, про те, що нащадки не повинні повторити помилок минулого, про те, що ми не повинні давати приводів для ведення Росією проти України інформаційної гібридної війни.

Адже, за словами Петра Порошенка, нині, як в усі часи, від суперечки польського та українського народів виграє лише третій – той, хто зараз здійснює агресію зі Сходу - ворог, зайда, окупант, і ми не маємо права дати йому шансу нас розколоти».

«Висловлюю глибоку шану волинянам, які пережили той жах. А також дякую тим, хто свято зберігає пам’ять про загиблих родичів і земляків», - завершив свою промову Порошенко.

Після свого виступу, президент запросив до слова свідка тих жахливих подій - Володимира Федоровича Янко. Людина, яка пережила страшні роки, закликала повернути злагоду і дружбу між польським та українським народами. 

Опісля всі присутні на чолі з місцевим священиком помолилися за упокій душ вбитих у Гончому Броді українців. 

Проводжали волиняни Петра Порошенка співаючи пісню «Волинь моя, краса моя». 









1

Володимир Янко з президентом України Петром Порошенко
Володимир Янко з президентом України Петром Порошенко

6
Фото із сайту Рожищенської РДА
Фото із сайту Рожищенської РДА

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024