Секрети ідеального шашлику: поради від Район.Рожище

04 Травня 2016, 14:00
4627

Якщо на Великдень вам не вдалося відпочити в гарній компанії на природі, за 3 дні, — чергові вихідні. Та й ціле літо попереду!

А хіба можна уявити відпочинок на природі без шашлику? Тож швиденько записуйте чи запам'ятовуйте поради від Район.Рожище.

СЕКРЕТИ МАРИНАДУ

Дослідним шляхом встановлено, що для повного щастя дорослій людині потрібно не менше 400-500 г шашлику (якщо під час застілля немає інших м’ясних страв).

М’ясо для шашликів ріжеться по-різному — для кожного рецепту свій певний розмір. Але у жодному випадку не ріжте його дрібно! Шматки повинні бути важкими, рівненькими, однаковими, як брати-близнюки. 
Тепер беремося за маринування. Зовсім молоденьке м’ясо (поросяти, ягняти) не маринують. Хіба що натирають його прокрученою у м'ясорубці цибулею і чорним перцем за годину-півтора до приготування. 

Загалом цибулі ніколи не шкодуйте – вона найкращий маринад! М’ясу зрілому потрібне кисле середовище – кислота розм'якшує волокна і служить легким консервантом. Тільки не заливайте м'ясо оцтом. У магазинах це роблять винятково для того, аби впарити продукт не першої свіжості. Справжні ж майстри шашлику обирають біле сухе вино, лимонний сік, кефір, червоний винний оцет або гранатовий сік. 

Під впливом солі м'ясо стає жорстким, оскільки починає випускати сік раніше, ніж треба. Тому посолити краще перед приготуванням. «Розвеселити» маринад  допоможуть різні часник, кінза, базилік, м'ята, естрагон, лавровий лист. Для пікантності додають гірчицю, майонез, зелені яблука, ківі, і навіть, як не дивно, міцну каву.

І ще один секрет. Якщо ви купили не зовсім те м'ясо, що потрібне для шашлику, «реанімувати» його можна, замаринувавши в соку обліпихи. Тоді будь-яке, навіть найбезнадійніше старе м'ясо стане м'яким, ніжним і ароматним. 
Замариноване м'ясо ретельно перемішуємо і поміщаємо в прохолодне місце на 6-18 годин. Можна під гнітом – так маринад розділиться на всі шматочки порівну.

ДРОВА - НЕ ОСТАННЄ МІСЦЕ...

Не останнє місце в приготуванні шашлику займають дрова: аромат готового м'яса безпосередньо залежить від того, що використовувалося для вугілля. Дрова потрібні абсолютно сухі - тільки такі зможуть тримати рівний жар. Ялина і сосна при горінні додадуть м'ясу непереборний запах каніфолі. 

Осика вбиває не тільки живі організми (нею добре лише бочки з квашеною капустою накривати), але й сам вогонь. Горять осикові плашки мляво, нерівно і якось невесело. Аналогічна історія - з вербою і тополею.  Якщо немає нічого іншого, можна використовувати березові полінця. Але м'ясного шедевра не чекайте: цурки, згораючи, так коптять, що шашлик зрештою виглядає не дуже апетитно. 

Ідеальним паливом вважаються обрізки плодових дерев. Абрикос, яблуня, слива, вишня. Вони додадуть м'ясу ніжний аромат і смак. Далі - біла акація, терен, бук, дуб.  А найкращою визнана суха виноградна лоза - її неймовірний аромат забезпечить навіть безнадійному шашлику стовідсотковий успіх.

Не знайдете відповідних дрів, купуйте в супермаркеті готове деревне вугілля. 

 

ДОБІРКА МАРИНАДІВ НА БУДЬ-ЯКИЙ СМАК

Класичний: 
біле сухе вино, молотий чорний перець, паприка, дуже багато цибулі.

Дієтичний: 
мінеральна вода, зелена цибуля, кріп (шашлик виходить на диво ніжним).

Соковитий: 
кефір (сметана, йогурт т. п.), півкільця цибулі, кріп, петрушка, селера (шашлик виходить дуже соковитий);

Пікантний: 
майонез, трохи гірчиці, молотий чорний перець, кільця цибулі.

Вишуканий: 
оливкова олія, мед, гірчиця, дрібно посічений часник.

Оригінальний: 
міцно зварена кава, олія, кмин, соєвий соус, кориця, часник (незвично, але дуже смачно!)

Дуже пристойний:

Цибуля кільцями, біле сухе вино, 1 лимон, 3 ківі, петрушка, кріп.

Підготовлено за матеріалами порталу «Колиба»

Коментарі
05 Травня 2016, 00:54
дякую!!!
06 Травня 2016, 13:58
Секрет ідеального шашлика-це мати гроші на шашлик(м"ясо).
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024