Рожищенський район: вшанують пам’ять жертв польсько-українського конфлікту

03 Липня 2018, 08:10
Вшанують пам’ять жертв польсько-українського конфлікту 2483
Вшанують пам’ять жертв польсько-українського конфлікту

У Рожищенський район приїде віце-прем'єр-міністр України, аби вшановувати пам’ять жертв польсько-українського конфлікту. 

4 липня о 10 год у с.Туличів Турійського району відбудеться вшанування пам’яті понад 100 українців, що загинули 75 років тому.

Згідно з архівними документами (ЦДАВО України, ф.3833, оп.1, спр.127, арк.4), нацисти спільно з поляками, що служили у їхній поліції, 4 липня 1943 р. повністю спалили Туличів, загинуло понад 100 українців, - про це повідомила історик та журналіст, представник Інституту національної пам'яті на Волині Леся Бондарук.

У п'ятницю, 6 липня, о 13 год у селі Рудка-Козинська Рожищенського району відбудеться вшанування пам’яті українців, що загинули 75 років тому під час так званої Волинської трагедії.

У меморіальних заходах візьме участь Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

По завершенні учасники заходу покладуть квіти до могил поляків та українців у с. Сокіл Рожищенського району.

Згідно з архівними документами (ЦДАВО України, ф. 3833, оп. 1, спр. 124, арк.15), та свідченнями очевидців 9 липня 1943 року cело Рудка-Козинська першим згоріло у Рожищенському районі. 

«Об 11 год ранку на близько 70-ти кінних підводах понад 300 озброєних бандитів із сторони села Козин вдерлися у село. Ця банда складалася в основному з поляків, які служили в нацистській поліції. Цей відділ поліції підпорядковувався нацистській військовій частині, що складалася з мадяр (угорців). 

Одразу по в’їзді в село бандити почали вбивати людей, що потрапляли їм назустріч і грабувати сільські оселі. Пограбоване майно складали на підводи, а будинки підпалювали.

Селяни почали втікати з села хто куди міг – ховалися у ярах і кущах на околиці. За кілька годин згоріло 70 господарств із понад 200 будинками. Спалено і розстріляно 17 людей: 11 чоловіків, 4 жінок, двоє дітей.

Одразу після Рудки-Козинської ці поляки цілком спалили село Сокіл, потім частково знищено села Доросині, Залісці, Любче, Тихотин, Башова».

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: «Не дивилися, чи старий, чи малий, розправлялися з українцями на місці», - Анатолій Іщук.

Зі спогадів мешканця с. Рудка-Козинська Олексія Пархомчука (псевдо – Чумак), член ОУН із 1935 р., з 1943 р. член УПА. Рукописні спогади «Нарис визвольної боротьби Рожищенського району» Олексія Пархомчука були знайдені у старому закинутому вулику серед повстанського архівного сховку у 2009 році. (Джерело: Пархомчук О., Вавренчук М. Нариси визвольної боротьби. Волинь. – Луцьк: Терен, 2018. – С. 52-53).

Організатори просять долучитися всіх охочих до пам’ятних заходів. У Луцьку, від Київського майдану біля ОДА буде організований транспорт.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024