Луківська ЗОШ І-ІІ ступенів буде реорганізована в початкову.

Реорганізація та закриття: які школи району підпадають під реформу освіти

26 Квітня 2016, 11:30

Відповідно до проекту Концепції розвитку освіти на період 2015–2025 років, одним із напрямів підвищення ефективності розподілу бюджетних коштів в освітній галузі є реформування малокомплектних шкіл в Україні.

Простими словами,  малочисельні школи з кількістю до 25 учнів із державного бюджету фінансуватися не будуть, тому найімовірніше, їх реорганізують.

Район.Рожище вже писав про те, що у планах на закриття — ЗОШ І-ІІ ст. села Луків.

Втім, на нещодавній комісії РДА з оптимізації та реорганізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів список тих, які підпадають під реформування, було розширено.

Зокрема, як поінформував Район.Рожище тимчасово виконувач обов’язків начальника відділу освіти Василь Масюк, планується реорганізувати ЗОШ І-ІІ ступенів сіл Іванчиці, Луків, Немир, Тихотин в ЗОШ І ступеня (1-4 класи). А початкові школи в селах Берегове, Вишеньки, Єлизаветин, Козин, Кроватка та Малинівка узагалі будуть закриті.

Рішення місцевих владців керівники освітніх закладів зустріли далеко НЕ «на ура».

Зокрема директор школи в Тихотині, де нині налічується 41 школяр, Оксана Павлюк скаржиться, що рішення то прийняли, а про дітей не подумали.

«Звичайно, ми не згідні! Це несправедливо, адже в районі є чимало інших шкіл, де набагато менша кількість учнів. Вони (РДА – авт.) мотивують це тим, що для дітей буде автобус переспівський. Хіба то автобус? То зламок! Він то поламаний, то бензину для нього нема. Більше не їздить, як їздить! Це тільки для дітей нашої школи треба окремий автобус, а тим автобусом же мають їздити школярі з Любча, Козина…»

Голова Луківської сільської ради Лариса Забожчук підтверджує, що сільська школа, де нині навчається 19 школярів (з них 10 — у 1-4 класах), буде реорганізована в початкову, в тому ж приміщенні діє ще садочок. А старші учні разом разом зі школяриками з Незвіра їздитимуть у Крижівку автобусом, на який має виділити кошти обласна та районна влади. «Обіцяти – обіцяють, а як воно буде і коли, зараз не відомо», — каже Лариса Іванівна.

1