22 червня: яке сьогодні свято, до кого йдемо святкувати

22 Червня 2018, 07:20
2348

Доброго ранку, любі читачі. Сьогодні п’ятниця, 22 червня.

Готуйте ранкову каву лише в доброму гуморі і тоді її смак буде по особливому приємним і бадьорим.

Нехай справи вдаються і доходять до логічного завершення, адже сьогодні час подумати про вихідні.

Бажаних співрозмовників до кавування й загалом хорошої п’ятниці!

День ангела святкують: Кирило, Мар’яна, Марфа (Марта), Олександр, Олексій.

Район.Рожище вітає іменинників та бажає мирного неба і здійснення мрій.

У п’ятницю, 22 червня 2018 року, День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні 1941–1945.

Церковні православні свята, пости, дні пам’яті святих:  За церковним календарем, триває Петрівський (Апостольський, Петрів) піст або Петрівка, який завершиться на свято Первоверховних апостолів Петра і Павла (12 липня). Православні християни вшановують святителя Кирила, преподобного Кирила, преподобного Олександра, мучениць Феклу, Марфу і Марію, праведника Олексія.

22 червня в історії: 120 років тому (1898) народився німецький письменник Еріх Марія Ремарк.

77 років тому (1941) гітлерівські війська віроломно вторглися на територію СРСР, порушивши пакт про ненапад. Початок війни, яку понад 70 років називали Велика Вітчизняна.

Історичні події 22 червня: що цікавого відбувалося

1672 – Османською імперією було оголошену війну Речі Посполитій.

1675 – відкриття королем Англії Чарльзом II Гринвіцької обсерваторії. З того часу меридіан, який проходив через неї, вважався моряками нульовим, але лише наприкінці XIX століття це стало міжнародною нормою. До цього часу нульовим меридіаном вважався меридіан порту відбуття.

1889 – поява перших пенсій за віком. Першими в Європі до цієї практики вдалася Прусія.

1910 – в Німеччині відбулося відкриття першої в Європі повітряної пасажирської лінії.

1940 – Франція капітулювала перед Третім Рейхом шляхом підписання відповідної декларації.

1941 – початок Великої Вітчизняної війни. Німецькі війська без проголошення війни напали на СРСР. Україна у цій війни зазнала значних людських та економічних втрат. За різними оцінками під час війни загинуло більше 8 мільйонів українців, 2.3 мільйони було вивезено на примусові роботи до Німеччини. Економіка країни також зазнала значних втрат – понад 40% потенціалу країни було втрачено.

1942 – футболісти київського «Динамо» і німецького «Люфтваффе» зіграли у так званому «матчі смерті». Кияни вибороли перемогу з рахунком 5:3.

Погода: Сьогодні очікується +13..+18 °C, зливовий дощ, помірний вітер. Завтра: +12..+16 °C, переважно без опадів, легкий вітер.

Народний прогноз погоди: У цей день вшановується пам'ять святителя Кирила Олександрійського. У минулі часи день 22 червня мав ще й таку назву - Кирило Кінець Весни Початок Літу. Це другий день літнього сонцестояння, і це найдовший день у році.

З цього приводу наші пращури говорили, що «На Кирила сонечко віддає землі усю свою силу». По сонцю і про погоду судили: якщо воно світить вдень ніби через оболонку - потрібно незабаром чекати на дощ.

У ваших рідних, друзів або колег свято (день народження, весілля, народження дітей, річниця подружнього життя і т.д.)? І так хочеться привітати їх по-особливому? Тоді пишіть до редакції Район.Рожище на адресу [email protected] або надсилайте повідомлення на Facebook і замовляйте вітання!


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39