Як вберегтися від кліща?

17 Квітня 2016, 15:35
2340

На дворі весна, тож люди вибирають відпочинок на природі.

Однак у лісі, парку, на світлій галявині поблизу річки на нас може чекати небезпека — кліщ. Сприяють їх розмноженню теплі зими та неприбрані вчасно території, бо чимало цих комах пересиджують холоди в опалому листі. Полюбляють кліщі вологі місця, з високою травою.

Звісно, там де часто стрижуть газон, ризик «підхопити» кровососа менший. Такі комахи, як кліщі, можуть присмоктатися в тіло і заразити купою важких хвороб, яких потім дуже важко позбутися.

«Кліщі переносять такі важкі недуги, як енцефаліт та бореліоз, або хвороба Лайма. Протікають вони важко, можуть спричинити різні ускладнення та наслідки. Найчастіше, від укусів кліщів хворіють в Ратнівському районі. В Рожищенському такі випадки — рідкість, однак раз на 2-3 роки хворобу Лайма в районі таки реєструють. Першим симптомом захворювання є еритема на шкірі», — розповідає Валентина Окуневич, лікар-епідеміолог Луцького міськміжрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Волинській області в місті Рожище.

Це не означає, що в теплу днину треба сидіти вдома, варто від кліщів берегтися. На природу треба одягати закритий одяг з капюшоном, якщо капюшона не має, взяти головний убір.

Вдома, після відпочинку, треба ретельно оглянути одяг, себе і дітей на наявність на тілі присмоктаних кліщів. Ці комахи можуть бути і на одязі, а не присмоктуватися зразу до тіла, якщо кліщ потрапив в дім – обов’язково знайде собі жертву. Нею можете стати ви, ваші близькі або домашні чотирилапі.

Часто кліщ присмоктується у волосся, біля вух, на шиї, під пахвами, навколо талії, на згинах ліктів і колін. А загалом може бути будь-де.

Якщо ж все таки так сталось, що кліщ присмоктався, то щоб його дістати, краще звернутися до спеціаліста. Якщо лікарня далеко, можна це зробити самому, однак обережно.

«Найкраще діставати кліща пінцетом, але діяти треба обережно, щоб не роздавити його. Найкраще комаху «викручувати», в яку сторону – не важливо, головне, щоб не розірвати, не залишити у тілі головку або хоботок. Залишена в тілі частинка кліща може призвести до запалення і нагноєння. Все ж таки, з кліщем краще звернутися до лікаря», — радить Валентина Михайлівна.

Якщо кліща успішно видалили, то місце укусу треба протерти спиртом або іншим дезінфікуючим розчином.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024