У Рожищі створять «шпиталівку»

15 Червня 2018, 21:40
3518

У Рожищенській ЦРЛ пригадали, як розвивалася медична галузь в районі.

Другої неділі червня своє професійне свято відзначатимуть люди, що обрали для себе найповажнішу і найвідповідальнішу професію – медичні працівники.

Як часто саме від їх професіоналізму, відповідальності і гуманізму залежить життя людини. У нашому районі медиків поважають і цінують. Як свідчення цієї поваги – урочисті заходи, які традиційно відбуваються у нашому місті напередодні свята. Цей рік не став виключенням.

Рожищенський районний історико-краєзнавчий музей за підтримки районного Центру зайнятості провів «Професійний діалог поколінь» у Рожищенській районній лікарні, - йдеться на сторінці музею в Facebook.


Для медичних працівників було підготовлено виставку фотографій із зображеннями приміщень лікарень у минулих століттях, а також сучасний вигляд цих будівель. Окрім того, задля покращення настрою медперсоналу ЦРЛ та Центру надання первинної медико-санітарної допомоги, а також їх пацієнтів було організовано виставку картин Миколи Савчука. Доповненням виставкової площі стали особисті речі медпрацівників, які вони представили своїм колегам та відвідувачам.

Захід розпочався із вітального слова заступника голови районної ради Раїси Кучмук. Вона висловила щиру вдячність за самовідданість, милосердя, доброту й щедрість душі всім, хто несе почесну вахту на сторожі здоров’я і життя громадян. 


Головний лікар Центральної районної лікарні Віктор Редзій подякував колективу за роботу та розповів про здобутки і напрацювання ЦРЛ. Також, він побажав усім міцного здоров’я, достатку, успіхів та подальших професійних здобутків, мирного неба та стабільності.

Продовжила діалог поколінь директор Центру зайнятості Лариса Вишневська, яка зазначила, що за результатами дослідження в найближчі 10 років ринок праці потребуватиме дипломованих медсестер (1 місце), фізіологів та хірургів (4 місце), ліцензованих медсестер/мед братів (15 місце) та менеджерів у сфері здоров’я (20 місце із 20).

«Розрізняють різні напрями діяльності лікаря. – розповіла Лариса Павлівна. – Якщо вести мову про класифікацію, то можна виділити 92 напрями в галузі лікувальної справи, 6 – в стоматології, 4 – фармації, 14 – в галузі медико-профілактичної справи, 26 інших професіоналів різних напрямків та 48 фахівців в галузі медицини». 


Коротко про історію розвитку лікарської справи у м.Рожище розповіла директор Рожищенського музею – Наталія Патійчук, яка, також, наголосила на створенні «шпиталівки», що буде пропагувати медичну справу у районі та показуватиме жителям району нелегку працю лікарів, медсестер, фельдшерів та іншого медичного персоналу.

За її словами, до початку ХХ століття населення Рожища зовсім немало медичної допомоги. Земська лікарня почала діяти тут лише перед Першою світовою війною. У 1920-х роках медичне обслуговування населення було теж вкрай незадовільним. В Рожищі працювала примітивна лікарня на 4 ліжка, хоч проживало тут 6 тисяч жителів. Медичну допомогу надавали лікар і 2 фельдшери.


Щоправда, було 4 приватні лікарні, але вони брали непомірно високу плату, яка була недоступною для простих людей. Лише візит лікаря коштував 5 злотих, а перебування в стаціонарній лікарні – до 8 злотих на добу. Таке ставлення до здоров’я населення спричинило вимирання цілих сімей від туберкульозу, тифу та інших захворювань.

У 1941 році лікарню було спалено. Проте, у 1942 році ситуація покращується. Починають діяти нова районна лікарня та поліклініка, відкрита чехом Францішеком Фрідом, який до того працював лікарем у Доросинях. У 1942 році головним районним лікарем призначили Антона Колодійчука (за національністю – поляк).


Станом на 1943 рік персонал місцевої лікарні складався власне з районного лікаря-хірурга Антона Колодійчука, його заступника – фельдшера Конона Карпюка, дезінфектора Євгена Філіпчука, санітарки Юліани Козловської. Директором лікарні був доктор Семашко. Стан справ у лікарні бажав кращого. Голова районної управи 29 травня 1942 року закликав привозити продукти, бо лікарня не мала чим годувати хворих. 

У після воєнний час докорінно поліпшилося медичне обслуговування населення. У 1960-1965 роках додатково споруджено 2 нові лікувальні корпуси районної лікарні. Працюють туберкульозне та інфекційне відділення, жіноча й дитяча консультації, поліклініка. На початку 1964 року став до ладу просторий, з світлими палатами пологовий будинок. Лікувальні заклади, на той момент селища, розраховані на 150 ліжок, пацієнтів обслуговували 29 лікарів і 74 середні медичні працівники.

1

 

У 1984 році збудували нову лікарню на 250 місць. У 1985 році відкривається поліклініка на 600 відвідувачів. У складі ЦРЛ було 8 стаціонарних відділень і допоміжні, зокрема фізіотерапія, лабораторія, рентген. Медичну допомогу надавали по 18 медичних спеціальностях (55 лікарів). В районі відкриті 2 лікарські амбулаторії в селах Щурин та Сокіл, в Доросинях – дільнична лікарня. В районі, на той час, діє 55 фельдшерсько-акушерських пунктів, 3 здоровпункти, де удень і вночі надають медичну допомогу.

А про те, як саме розвивалась медична галузь нашого району починаючи з 90-х років ХХ століття, ми зможемо дізнатися через створення «шпиталівки». 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024