В НБУ повідомили про збільшення онлайн-шахраїв

16 Квітня 2016, 11:20
1285

Національний банк України повідомив про зростання  у 2015 році кількості шахрайських операцій із платіжними картами без їх фізичної використання через Інтернет.

Про цейдеться  на сторінці регулятора у соцмережі Facebook з посиланням на виступ директора департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Сергія Шацького на банківській конференції, - інформує УНІАН.

"У мережі Інтернет зафіксовано понад 43 тисяч шахрайських операцій на суму майже 95 мільйонів гривень, за допомогою банкоматів кількість незаконних дій і сумнівних операцій склало 9,4 тисячі на суму 15,2 мільйона гривень, а в торговельній мережі зафіксовано 4,7 тисячі таких операцій на суму 13,9 мільйона гривень", - наводяться в повідомленні слова Шацького.

За інформацією НБУ, у 2015 році кількість банків, які повідомили регулятору про підозрілі операції, зросла до 47 установ, що становить 48% від загальної кількості банків-членів карткових платіжних систем, а обсяг збитків склав 0,0147% від загального обсягу операцій з використанням платіжних карток, при цьому 2014 року показник становив всього 0,007%.

У повідомленні зазначається, що обсяги збитків банків від шахрайських дій з платіжними картками не роблять значного впливу на вітчизняний ринок платіжних карт, однак від таких дій в першу чергу страждають громадяни, а також це шкодить розвитку безготівкових операцій в Україні.

"Саме тому Національний банк України приділяє велику увагу підвищенню рівня фінансової грамотності населення та інформування про правила безпечних безготівкових розрахунків", - додав Сергій Шацький, зазначивши, що регулятор неодноразово застерігав громадян від розголошення будь-яким особам персональних даних та даних платіжних карт.

Також він запропонував учасникам платіжного ринку разом з Національним банком активно працювати з населенням і пояснювати переваги розрахунків платіжними картками.
 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024