Екс-керівник ДП «Рожищеагроліс» довів, що не давав хабара поліцейському

14 Червня 2018, 14:00
2970

Колишнього керівника державного підприємства «Рожищеагроліс» Леоніда Семенюка, який в серпні минулого року пропонував поліцейському хабар за ігнорування сумнівного вивезення лісу, виправдали.

Такий вирок 21 травня виніс суддя Рожищенського районного суду Іван Сіліч, повідомляє Громадське Волинь.

У серпні 2017 року співробітники відділу протидії злочинам у паливно-енергетичному комплексі, сфері природних ресурсів та екології Управління захисту економіки у Волинській області Департаменту захисту екоміки національної поліції України Богдан Мельник та Ілля Бочко виїхали на оперативне повідомлення про незаконне відвантаження лісу.

Поблизу села Яблунівка Рожищенського району вони справді побачили автомобіль з нечіпованою лісосировиною. Викликали поліцію. Зайшла мова про вилучення. Однак прибув головний лісничий, а на той момент виконувач обов’язків керівника ДП СЛАП «Рожищеагроліс» Леонід Семенюк. Він почав домовлятися зі співробітником УЗЕ про те, як залагодити справу.

Зі слів правоохоронця, Семенюк запропонував йому 2 тисячі гривень, а коли той повідомив про кримінальну відповідальність за таке… пропозиція зросла вдвічі.

«Даю чотири і все. Більше тут нема за шо давати», – переказував розмову з лісівником у суді під присягою Богдан Мельник.

А ще співробітник УЗЕ стверджував, що лісівник обмовився, ніби має важелі впливу на Рожищенський відділ поліції і там все залагодить самотужки. Мабуть, таки вийшло, бо криміналу у відвантаженні лісопродукції без чіпів районні слідчі не знайшли. Повірили, що кишеньковий пристрій для маркування в той час був на підзарядці.

Справу за фактом пропозиції і надання неправомірної вигоди таки відкрили. Тим більше, що затримували Семенюка і його підопічного, який, власне, і передавав гроші, за участю працівників Маневицької прокуратури.

Cуддя Рожищенського міськрайонного суду Іван Сіліч

Судовий процес над Леонідом Семенюком тривав недовго. Затягнуло справу хіба те, що обвинувачений, його захисник і окремі свідки намагалися перекласти вину на підлеглого – співробітника державної лісової охорони, інспектора захисту лісу Леоніда Калюха.

У судову залу його викликали двічі і кілька разів наголошували на тому, що його покази змінюються. Хоча, насправді, змінювалися вони несуттєво: він не міг пригадати, що передавав співробітнику УЗЕ: конверт чи згорток паперу. Однак саме це стало зачіпкою і для обвинуваченого і для представника Феміди.

Недостатньо для правосуддя виявилося і слів правоохоронця та відео з камер спостереження. А ось покази Леоніда Семенюка завжди були однаковими.

«Ніяких коштів не пропонував. Ліс вантажили на законних підставах для фірми «Язьм». Ніяких коштів через лісоохоронця Леоніда Калюха співробітнику УЗЕ не передавав», – стверджував у суді обвинувачений.

«В ході судового розгляду кримінального провадження дане обвинувачення не знайшло свого підтвердження», – йдеться в рішенні суду.

«Такі показання обвинуваченого є послідовними впродовж судового розгляду кримінального провадження, об’єктивно узгоджуються з показаннями свідків та іншими доказами по кримінальному провадженні, – робить висновок суддя Іван Сіліч і виносить вирок виправдати за недоведеністю вини у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.369 КК України.

За інформацієюб Громадського Волинь, що Леонід Семенюк, який станом на нині є головним лісничим «Горохівського лісомисливського господарства» незабором піде на підвищення, бо про це вже неодноразово неофіційно натякали працівники офіційних установ.

До слова, Леоніда Семенюка у суді захищав син екс-заступника голови Апеляційного суду у Волинській області Олександр Олександрович Фідря. А свідками захисту були екс-прокурор Сергій Масалов та колишній керівник ДП СЛАП «Рожищеагроліс» Анатолій Ярмолюк.

Оксана Петрук

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39