Запроваджують новий порядок видачі лікарняних листів

08 Червня 2018, 10:00
7149

Згідно з новим порядком видачі лікарняних листів, лікарі зможуть його видавати на строк до 15 календарних днів.

Якщо ж існує необхідність його продовження, то на цьому терміні одноосібна компетенція лікаря закінчується, і рішення може бути прийнято тільки лікарською комісією, яка призначається керівником медичної організації (п.11). При цьому, листи непрацездатності пацієнти можуть отримати на руки за своїм бажанням, як в день оформлення, так і в день закриття (п.6), – пише сайт Діагноз.

Фельдшери і працівники стоматології зможуть оформляти лікарняні листи не більше ніж на 10 календарних днів включно (п.12).

Для порівняння: раніше лікарі могли виписувати лікарняний лист відразу на 10-денний строк та за необхідності продовжувати його до 30 днів. Фельдшери і стоматологи видавали звільнення на 5 днів і могли продовжити ще на 10 календарних днів.

Нововведення та поправки не завжди обіцяють благо, а тому думки лікарів, після прийняття доповнень і уточнень до наказу відразу розділилися. Одні вважають, що прийняття подібних поправок вдарить по недобросовісним лікарям, які спекулювали на виписці лікарняних листів. Інші резонно вважають, що це ускладнить роботу лікарів, які і без того завантажені роботою, плюс створить плутанину і сутолоку при продовження лікарняних листків.

Не виключається і той факт, що для того, щоб полегшити «митарства» хворого, лікарі будуть йти на явне зниження термінів одужання і оформляти закриття лікарняного листа раніше, ніж це слід було б зробити для повноцінного процесу одужання.

Після проведення складних операцій і важких травм, знаходження необхідного терміну в стаціонарі, хворих відправляють на амбулаторний режим, так би язикати, «доліковуватися додому». Зрозуміло, що нововведення ускладнять продовження лікарняних листів, і зробити це буде проблематичніше.

Для порівняння: раніше лікарська комісія збиралася 1 раз в місяць. Згідно з новими правилами, швидше за все, такої кількості разу буде не достатньо.

Звичайно ж, не все так похмуро і позитивні сторони теж присутні. Серед них можна відзначити і те, що список осіб для отримання листка тимчасової непрацездатності суттєво розширено. Зокрема, в нього стали потрапляти:

- священнослужителі;

- безробітні;

- члени виробничих кооперативів;

- державні та муніципальні службовці;

- надомники та індивідуальні працівники;

- іноземні громадяни;

- особи без громадянства;

- інші особи, якщо за них сплачено обов'язкові страхові внески у Фонд соціального страхування.

Не включені:

- учні освітніх установ початкової, середньої та вищої професійної освіти;

- учні закладів післядипломної освіти.

Оплата лікарняного листа їм належить, але замість нього буде видаватися лише довідка.

Новими змінами передбачена видача лікарняних листів будь-якими санаторно-курортними та спеціалізованими установами, включаючи протитуберкульозні, клінік науково-дослідних установ, в тому числі і протезування.

Для порівняння: раніше можливість продовження листків непрацездатності мали тільки спеціалізовані лікувальні установи.

З 2012 року діє нова форма лікарняного листа. У ньому передбачено наявність більшої інформації, наприклад про страхової організації і застраховану особу, але при цьому листок має максимально зашифрований вид. Корінець лікарняного листа передбачає заповнення лікарем номери медичної картки стаціонарного або амбулаторного хворого, а роботодавці повинні вписувати ідентифікаційний номер платника податків (ІПН) і страховий номер індивідуального особового рахунку (СНІЛС) своїх працівників.

Підвищені вимоги до заповнення листків непрацездатності. Не допускаються скорочення, виправлення, написання розділових знаків та інше.

При наявності помилок, помарок або виправлень у заповненні листка непрацездатності він вважається зіпсованим і замість нього видається не новий, а дублікат листка непрацездатності.

На думку експертів, новий порядок видачі лікарняних аркушів не тільки посилить нагляд за лікарями, але й значно заощадить бюджетні кошти. Багатьох простих громадян лякають додаткові клопоти з продовженням листка непрацездатності, а тому вони захочуть вийти на роботу «не зовсім долечившимися», ніж оббивати кабінети лікарської комісії і доводити своє право на додаткове лікування.

Звичайно, це припущення і цілком можливо, що люди цінують своє здоров'я більше тяганини і віддадуть перевагу просиджувати годинами в чергах, серед таких же «настирливих» отримати своє законне право на повноцінне лікування. Резонно припустити, що лікарські комісії потонуть у паперах, розглядаючи безліч лікарських історій хвороби.

Коментарі
14 Червня 2018, 17:33
СНІЛС - російська абревіатура
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024