У Рожищі затвердили Програму запровадження роздільного збору сміття

25 Травня 2018, 11:30
3109

У середу, 23 травня, відбулася 32 позачергова сесія Рожищенської міської ради.

Одним із важливих питань, які розглянули обранці громади, було затвердження «Програми запровадження роздільного збору твердих побутових відходів на 2018-2020 роки».

Відповідно до Регламенту, доцільність впровадження згаданої Програми всебічно розглядалося та вивчалося на засіданні постійної комісії з питань планування, бюджету та фінансів, промисловості, будівництва, житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку (голова комісії – депутат Вадим Зінгель).

Метою програми є стовідсоткове залучення населення до роздільного збору ТПВ, доведення рівня екологічної освіти, виховання свідомості мешканців міста до європейського, а також ліквідація стихійних сміттєзвалищ на території міста.

Олександр Крушевський, заступник міського голови
Олександр Крушевський, заступник міського голови

«У місті Рожище відсутній полігон для захоронення твердих побутових відходів і можливості його створення на території Рожища немає, тому їх вивозиться на полігон села Брище, який належить Луцькому СКАП «Луцькспецкомунтранс», - доповів депутатам заступник міського голови Олександр Крушевський. – Як відомо, на полігоні проводиться захоронення відходів 4 класу небезпеки від населення міста і підприємств усіх форм власності.

Протягом 2013-2017рр. Комунальне підприємство «Дільниця благоустрою Рожищенської міської ради» передало на захоронення 62630,00 куб.м  різного роду відходів. Щороку передається ТПВ на захоронення  близько 12,5 тис. куб. метрів відходів, а це орієнтовно 0,034 тис. м. куб відходів на добу.

Як відомо, з 1 червня 2018 року на сміттєвий полігон у селі Брище забороняється привозити невідсортоване сміття від будь-яких підприємств чи осіб, які зареєстровані за межами Луцька, Княгининівської, Жидичинської громад і Прилуцької сільради. Відповідне рішення було прийняте під час засідання виконкому Луцькради 21 березня.

Зауважу, ми відразу відреагували на таку заяву та активно почали працювати над виконанням ст. 32 Закону України «Про відходи». Власне, з метою забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення Рожищенською міською радою було розроблено згадану Програму. Нині в місті вже встановлюються контейнери для ПЕТ-пляшку».

До слова, на території Рожища під час впровадження Програми роздільного збору твердих побутових відходів планується використання сміттєзбірних контейнерів виготовлених з металевої сітки. На першому етапі впровадження програми планується встановити контейнери для збору ПЕТ, з подальшим  встановленням контейнерів для збору паперу, скла, полімерів, органічних відходів та специфічних відходів

Розміщення сміттєзбірних контейнерів для роздільного збору ТПВ планується в центральній частині міста Рожище, а саме: на вулицях Привокзальна, Пушкіна, Кондратюка, Незалежності, Гагаріна, Марка Вовчка.

«Впровадження комплексної Програми роздільного збору твердих побутових відходів  дозволить до 2020 року побудувати у Рожищі систему управління відходами, - додав Олександр Крушевський. – Зокрема, реалізація Програми дасть змогу зменшити долю відходів, що підлягають захороненню на полігоні село Брище, з сьогоднішніх 100% до 40%, заощадити до 20% енергоресурсів, що сьогодні витрачаються комунальними підприємствами при роботі з ТПВ, зменшити шкідливий вплив побутових відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини, покращити санітарний стан вулиць Рожища за рахунок збільшення кількості контейнерів європейського зразка, ліквідувати стихійні звалища великогабаритних відходів у дворах та на околицях міста, оптимізувати маршрути та графіки роботи сміттєвозів та підвищити культуру населення в місті по поводженню з відходами».

Звісно, роботи багато. Та й реалізація Програми неможлива без активної участі мешканців міста Рожища, всіх утворювачів ТПВ. Тому в міській раді просять усіх рожищан свідомо віднестися до нововведень та робити все, аби чим пошвидше ця Програма дала свої результати.

На завершення свого виступу, заступник міського голови Олександр Крушевський, закликав депутатів активізуватися навколо важливого питання, збирати збори людей на своїх округах, обговорювати з виборцями, де краще встановлювати контейнери на ПЕТ-пляшку і з пропозиціями звертатися в міськраду.

Депутати одноголосно підтримали дане питання та дали старт запровадженню Програми роздільного збору твердих побутових відходів на 2018-2020 роки.

Коментарі
25 Травня 2018, 16:42
а як в селі наприклад копачівка? сміття знову у соснину чи як?!
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024