Вознесіння Господнє: Гарна погода у цей день віщує добрий врожай

17 Травня 2018, 10:00
3048

17 травня віряни відзначають Вознесіння Господнє.

Свято належить до числа дванадцяти найбільших свят у церковному році та безпосередньо пов’язане із святом Воскресіння Ісуса Христа. Святкується на сороковий день після Великодня, випадає на четвер.

Після Свого Воскресіння сорок днів Христос ще був зі своїми учениками, навчаючи їх Божественних істин. Згідно із текстами Нового Завіту, Вознесіння Господнє – день, коли Ісус Христос вознісся на Небо і сів «праворуч Отця». Ісус Христос явився своїм учням в Єрусалимі та звелів чекати пришестя Святого Духа. Він піднявся з учнями на гору Єлеонську, де востаннє благословив їх і вознісся на небо.

У Святому Письмі розповідається, що востаннє Ісус Христос промовив своїм учням: «Мир вам!», а потім дав останню настанову: «Ідіть та навчайте всі народи, хрестячи їх во ім'я Отця і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я заповів Вам, і Я перебуватиму з вами по всі дні аж до кінця світу». 

Ученики ще довго дивилися вслід Господу, коли з’явилося два ангели в білих одежах і промовили, що Христос таким чином, як вознісся, так само прийде на землю під час Другого Свого Пришестя. Тобто вдруге Христос не буде народжуватися, а прийде на землю у всій своїй славі, щоби судити живих і мертвих.

Свідками вознесіння Христа були Богородиця та апостоли, про що докладно розповідається в Євангеліях від Марка та Луки, в Діяннях святих апостолів.

У храмах цього дня виносять і ховають Плащаницю назад у спеціальну гробницю, де вона й надалі зберігатиметься до її виносу Страсної П’ятниці. Після Вознесіння православні вже не вітають один одного словами «Христос Воскрес!».

Вознесіння - остання межа посіву зернових та городини. Цю роботу завершували до Зелених Свят, адже через десять днів приходить Трійця.

За прикметами, гарна погода на Вознесіння віщує добрий врожай.

А ось дощ на Вознесіння – погана прикмета. Він віщує мокре і холодне літо, а крім того – неврожай та хворобу худоби. Увечері в день Вознесіння традиційно розпалювали багаття, і молодь водила навколо них хороводи, символізуючи розквіт природи, молодості і життя.

Олеся Куліш

Коментарі
17 Травня 2018, 13:51
Дякую ,що докладно розповідаєте про біблію.
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024