Селяни з Кременця поскаржилися на районий відділ Держземагентства

29 Березня 2016, 16:10
План меж земельної ділянки 7641 Джерело: Інтернет
План меж земельної ділянки

Приватизація землі сільськогосподарського призначення – надзвичайно актуальне питання для селян. 

Так, у рамках  проекту "Ділог влади та громади" мешканці села Кременець поцікавилися  у голови РДА Інни Гайворонської щодо нових правил приватизації земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства та поскаржилися на керівника районного відділу Держземагентства.

"Людина має право приватизувати до 2 гектарів земель для ведення особистого селянського господарства. Як показує практика, всі земельні ділянки можуть бути в селі «розкидані», оскільки видати наділ для проведення сільгосп робіт в одному місці не можливо (ділянки можуть бути в різних кінцях села і різної площі). Колишній керівник геокадастру на всі ділянки для ведення сільського господарства робив один проект, люди могли «вкластися» в право безкоштовної одноразової приватизації. Тепер новий керівник вимагає окремий проект на кожну ділянку, відповідно, на це йде багато коштів. Це законно?" — питають сільчани.

Як виявляється, тепер землі сільськогосподарського призначення одним проектом об’єднати не можна.

"Земельне законодавство доволі динамічно змінюється. Нині є таке поняття, як "кадастровий номер земельної ділянки", немає масиву. Кожна ділянка має має свій персональний номер і повинна бути в електронному варіанті на карті держгеокадастру. А щоб його присвоїти, треба проект відведення індивідуально на кожну ділянку", — прокоментувала очільниця РДА.

Як бачимо, керівництво Рожищенського відділу Держземагентства діє в межах закону.

Відповідно до статті 132 Земельного кодексу України, угоди про перехід права власності на земельні ділянки повинні містити кадастровий номер земельної ділянки. Згідно з частиною 6 ст. 120 Земельного кодексу України істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю, споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв’язку з набуттям права власності на ці об’єкти.

 Присвоєння кадастрових номерів на вже приватизовані земельні ділянки при існуючому державному акті «старого зразка» відбувається на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки.

Щоб отримати кадастровий номер земельної ділянки, потрібно звернутися до територіального органу земельних ресурсів для уточнення відомостей стосовно земельної ділянки.  Варто знати, що в більшості випадків така документація потребує уточнення в частині координат земельної ділянки та переведення її з паперового вигляду в електронний. 

Що ж потрібно власнику земельної ділянки для отримання кадастрового номера:

1. Замовити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки у відповідній державній або приватній землевпорядній організації, яка має ліцензію на виконання таких робіт. Перелік організацій можна знайти на офіційному сайті Державного агентства земельних ресурсів України, або уточнити його в територіальному органі Держземагентства за місцем розташування земельної ділянки.

2. Землевпорядна організація готує документацію із землеустрою, необхідну для присвоєння кадастрового номера, також готується файл обміну даними про результати робіт із землеустрою в електронному вигляді.

3. Органи земельних ресурсів на основі розробленої технічної документації із землеустрою та заяви зацікавленої особи реєструють земельну ділянку та видають власнику витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, де і буде зазначено її кадастровий номер.

За допомогою кадастрового номеру на офіційному вебсайті Публічної кадастрової карти громадянин зможе віднайти свою земельну ділянку, і це є свідченням того, що вона внесена до Державного земельного кадастру.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024