Рожищанка закликає не зраджувати материнський поріг

13 Травня 2018, 14:10
2340

13 травня Україна відзначає День Матері.

 В Україні стало доброю традицією відзначати в другу неділю травня День Матері, берегині сім’ї, духовної опори роду.

Мати береже звичаї своїх попередниць, встановлює власні родинні традиції, творить написане законодавством стосунків у своїй маленькій державі, імя якої родина. До матері прислухаються, її поважають. Де вона в пошані, там лад і спокій.

Це свято Матері має свою історію. Воно започатковано Анною Джервіс з Чікаго в 1910 році. Це була талановита і мудра американка, яка на власному досвіді переконалась, що в родинах виховання дітей значною мірою залежить від матері. Вона ініціювала перед американським конгресом про відзначення Дня Матері.

У 1914 році тодішній президент США Нільсон видав декрет про щорічне святкування Дня Матері, добре розуміючи, що міцна держава починається з міцної родини.

Свято Матері ввійшло у життя усіх країн Західної Європи. У Канаді свято Матері вперше відзначив Союз українок 1928 року. В 1929 році це свято прийшло в Галичину. У 1935 році більшовицькою окупацією воно було ліквідоване. До великої України не добрались, спіткнувшись об колючі дроти концтаборів, об загратовані вікна тюрем, втопилось у крові розстріляних, у сльозах матерів, очманіло від жахіть голодомору.

У незалежній Україні День Матері повернувся в офіційний реєстр святкових днів після 52 років оніміння. Для українців це свято має триєдиний сенс: поклоніння Матері Богородиці, яку український народ вважає нашою заступницею, вшанування земної матері, яка дає кожному життя, і наша мати солов’їна – рідна Україна.

Шановні матері, Вам слід пам’ятати, що крихітка, народжена Вами, ще не є людиною: її потрібно сформувати, виховати. Першими вихователями для немовляти є мати і батько. В основному виховання дитини лягає на плечі матері, вона є своєрідним головним архітектором, яка з своєї крихітки творить людину.

Чи готові матері, батьки до такої відповідальної місії? У нашому суспільстві до кожної професії готують відповідні навчальні заклади, а от, на превеликий жаль,  у шкільному навчанні немає науки, справжньої школи мудрості майбутніх матерів та батьків. За дослідженням вченого педагога В.О.Сухомлинського, молоді батьки зовсім не готові до сімейного життя і народження дітей. В основному молоді сім’ї будують своє життя, переймаючи досвід своїх батьків, дідусів, бабусь.

Добре, коли молоді сім’ї отримують позитивний досвід сімейного життя від своїх батьків, але не в аудиторіях і не з підручників, а у власному «домашньому університеті». Але, на жаль, такий наявних позитивних «домашніх університетів» більшість молодих людей позбавлені. Це вважається великою проблемою у нашому суспільстві.

Доказом цього є: велика кількість розлучень, переповнення дитячих будинків і притулків, не зменшується кількість соціальних сиріт, правопорушень з числа неповнолітніх, знаходимо немовлят на смітниках, зафіксовані випадки продажу матерями своїх дітей. Цю проблему можна подолати шляхом високої відповідальності батьків за виховання  дітей, організацією педагогізації батьків зі сторони загальноосвітніх шкіл, розробкою Міністерством Освіти програми системного виховання учнів у розрізі з 1 - 11 класи.

Нам всім відомо, що ще від колиски мама дбайливо доглядає свою дитину, годує її, пестить материнською ніжністю, дбає про її ріст і розвиток. Але чи дбає мама в достатній мірі про головне – душу дитини? Адже хліб – це не головне… Мама – перший головний вчитель і вихователь своєї дитини. Багато важливіше – це добра наука, благородна ідея, правильне виховання…

Українська мамо! Найсвятіший і найперший обов’язок кожної матері – навчати своїх дітей рідної мови й прищепити їм правдиву любов до неї. Кожна свідома мати мусить пам’ятати, що та мова, яку вона прищепить дитині з молоком своїх грудей, зостанеться в неї на ціле життя за мову материнську – за наймилішу мову усього світу.

Шановні сини, дочки, шануйте рідне слово мами, що вміє вчасно зло спинить, пишіть листи, шліть телеграми, бо кожна мить – остання мить… Українська мамо! Першим другом української дитини мусить бути українська книжка: кожного дня читайте дитині книжечки, створіть у своїй оселі бібліотечку дитячої літератури.

Шановні матері, ви бажаєте, щоб ваша дитина в майбутньому дотримувалась загальнолюдських, морально-християнських цінностей? Для цього слід з дитиною вивчати скорочений катехизис православної церкви, який надрукований у молитовнику.

Українська мамо! Не забувай своїй великих завдань перед народом і Україною. Не забувай, що від твоєї пильності залежить не тільки доля твоєї дитини, а й  твоя власна на старші віка. Посій і зрости в душі своєї дитини загальнолюдські і християнські цінності. Пам’ятаймо, що діти – це майбутнє України.

Видатний вчений педагог А.Макаренко наголосив, що суспільство, у якому ми живемо і виховуємо своїх дітей, ставить великі вимоги не лише до тих, кого виховують, а й до тих, хто виховує у сім’ї – до самих батьків: «Ви народили і виховуєте сина або дочку не тільки для вашої батьківської радості. У вашій сім’ї під вашим керівництвом зростає майбутній громадянин, майбутній діяч, борець. Якщо ви наплутаєте, виховаєте погану людину, горе від цього буде не тільки Вам, а й багатьом людям і всій країні».

13 травня свято Матері. Шановні громадяни, не скупіться проявити свою увагу, любов до своїх матерів. А якщо вони закінчити свій земний шлях, відвідайте місце вічного спочинку.

Шановні сини і дочки, невтомні руки мами цілуйте, не зраджуйте її поріг, до віку матінку шануйте, - свій найсвятіший оберіг.

Від імені громадської організації Союзу українок вітаю всіх матерів зі святом, бажаю міцного здоров’я, добробуту, щастя і радості вам і вашим дітям, мирного неба, наснаги і терпіння у цій благородній справі – у вихованні дітей.

Марія Рейкіна

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024