У Рожищі запрацює інклюзивно-ресурсний центр

13 Травня 2018, 10:50
3770

У Рожищенському районі з’явиться інклюзивно-ресурсний центр, який забезпечуватиме освітні потреби дітей з інвалідністю.

Про це йшлося 11 травня під час засідання круглого столу, який відбувся в райдержадміністрації.

«Інклюзивно-ресурсний центр. Освіта дітей з особливими освітніми потребами у Рожищенському районі» - тема зустрічі, яка за круглим столом зібрала небайдужих та зацікавлених людей у створенні Нового освітнього простору в районі.

Начальник відділу освіти та молоді райдержадміністрації Ігор Кузава та завідувач Рожищенської районної ПМПК Неля Потрапелюк ознайомили присутніх з основними завданнями та діяльністю інклюзивно-ресурсного центру.

Про інноваційні підходи до організації навчання та реабілітації дітей з особливими освітніми потребами розповіла вчитель-логопед Людмила Ткачук.

Отже, що це за ресурсні центри і чим вони займатимуться?

Це установи, в які зможуть звернутись батьки дітей віком від 2 до 18 років для здійснення комплексної оцінки дитини, визначення її особливих освітніх потреб та розробки індивідуальної програми розвитку (із зазначенням усіх рекомендацій щодо особливостей навчання) та отримання корекційних та реабілітаційних послуг.

На відміну від консультантів психолого-медико-педагогічних комісій, працівники інклюзивно-ресурсних центрів зможуть більше часу приділяти саме роботі з дітьми, наданню психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг.

Фахівці центрів співпрацюватимуть із закладами освіти, допомогаючи в організації інклюзивного навчання, облаштуванні освітнього середовища. Саме ресурсні центри надаватимуть рекомендації школі щодо особливих освітніх потреб учня, корегуватимуть його індивідуальні програми розвитку протягом періоду навчання та проводитимуть корекційні заняття.

Комплексну оцінку дитини фахівці інклюзивно-ресурсних центрів проводитимуть тільки за бажанням батьків і тільки щодо визначення її особливих освітніх потреб (тобто формування індивідуальної програми розвитку, розроблення корекційних занять тощо), які можуть бути не пов’язані із діагнозом або інвалідністю дитини.

Також на центри покладатиметься завдання просвітництва. Наприклад, пояснювати суспільству важливість впровадження інклюзивної освіти, тлумачити, що це таке, поширювати ідею толерантності тощо.

Надалі учасники круглого столу працювали в режимі обговорення. Батьки мали змогу обмінятися своїми думками, поділитися досвідом та надати пропозиції, адже для них найважливішим є комфортність освітнього процесу для їх особливих дітей.

Всі присутні відмітили необхідність створення інклюзивно-ресурсного центру.

«Районний інклюзивно-ресурсний центр повинен запрацювати уже з 1 вересня 2018 року», - висловила своє переконання голова Рожищенської райдержадміністрації Інна Гайворонська.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024