Рожищанка закликає виконати заповіт Гончара та зберегти «Собори душ своїх...»

03 Квітня 2018, 11:10
6511

100-річчя від дня народження Олеся Гончара та 50-річчя з дня виходу його роману «Собор».

Олесь Терентійович Гончар ­– це велет української літератури ХХ століття, який залишив нам у спадщину свою творчість у формі різновидних жанрів: оповідання, повісті, новели, романи, письменницькі роздуми та літературно-критичні статті.

В 1968 році у популярній на той час серії роману і повісті появився роман Олеся Гончара «Собор», який був покликаний до життя такими явищами: ерою безбожництва, дисгармонією у суспільстві, розгулом безвідповідальності, свавіллям чиновництва, екологічною катастрофою, збайдужінням людини, відчуженням, кар'єризмом, споживацькими інтересами, взаємовідношеннями батьків і дітей.

Ці явища не дозволяли бути байдужим письменнику, який усвідомлював свій обов'язок. Певним підсумком роздумів митця над цими проблемами став «роман-набат!» (Григорій Тютюнник) «Собор», який викликав обурення зі сторони влади, наляканої прямотою,чесністю, громадянською позицією автора, який не побоявся сказати про моральну деградацію суспільства. 

Посилилися звинувачення Олеся Гончара у відступі від атеїстичних принципів, соціалістичного реалізму. Кампанія, радянська влада на крамольний роман «Собор» наклала табу майже на два десятиліття. Твір не видавався, свідомо замовчувався, йшов до масового читача 20 років.

Як це могло статися? Виявляється могло! Це було в той час, коли оброслий мохом всевладний радянський чиновник одним розчерком пера міг приректи художній витвір літератури чи мистецтва на замовчування, знищення і смерть.

Що  налякало найбільше можновладців? Найперше і найважливіше – у центрі «Собору» - проблеми української нації  і духовності у житті суспільства. Письменник спонукає читача замислитися над тим, що таке генетична пам’ять народу, її тяжка духовна недуга: фальш, лицемірство. Звідки ця злоба, зневага, неприязнь, бажання принизити – це патологія, збайдужіння, інертність людей. 

Олесь Гончар стукає у серце українців, нагадує їм про родовід, духовний зв’язок між поколіннями, про збереження святинь, відповідальність сучасників перед минулим і майбутнім, виродження особистості, споживацьке ставлення до життя, катастрофічний стан екології, взаємовідносини між батьками і дітьми.

У центрі роману «Собор», як серед степу широкого, височить собор – пам’ятка стародавньої  козацької архітектури, що пережив понад два століття. Цей архітектурний шедевр пам’ятає професора Яворницького і отамана Махна…

З опису собору починається роман: «Коли зморена денними клопотами Зачіплянка, нарешті, поринає в сон і висне над нею з просторів неба місяць зеленорогий, собор стоїть над селищами в задумі один серед тиші, серед світлої акацієвої ночі, що більше навіть не на ніч схожа, а на якусь, сказати б, антиніч. 

Вона тут незвичайна, ця антиніч, вона мовби зачаклована видивом собору, заслухана німої музики його округлих, гармонійно поєднаних бань, наростаючих ярусів, його співучих ліній. Для неї, зачаєної в бажанні розгадати давні якісь загадки, розшифрувати тайнописи віків, собор ще повен далекою музикою, гримить обвалом літургій, перелунює православними месами, піснеспівами, шепоче жагою спокут, він ще переповнений гріхами, в яких тут каялись, і сповідями, і сльозами, і екстазом людських поривів, надій…»

Роман «Собор»  густонаселений персонажами, доля яких вирішувалася навколо собору: двоє закоханих спиняються біля нього і любуються його красою і святістю. З особливою любов’ю описаний автором рід Баглаїв, складна доля Ягора Картатого, колишнього махновця, з душевним болем читаємо про те, як склалося життя  Єльки-Оленки, дівчини-сироти, скільки випробувань лягло на її тендітні плечі… 

Спочатку настороженість, а потім обурення викликає один з основних персонажів роману чиновник обласного масштабу Володька Лобода, такий собі моральний пройдисвіт, що свого батька Ізота Лободу, який усе життя варив сталь, відправив на «казенний харч « у будинок для самотніх людей. З гнівом вибухають наші серця, коли читаємо епізод, як Володька, зрештою, навідався до батька в «райську обитель». 

Але найбільше сколихнуло читача, як цей кар’єрист, боговідступник розпочав кампанію на знищення собору: перший руйнівний крок посадовця – зняття похоронної таблички з храму, потім із занедбаного храму зробив комбікормовий склад, далі пропонує зробити знову кафе чи ринок. Руйнач собору, Володька Лобода, бачить його красу, про це цинічно заявляє: «Але ж красень, стервець! Зуміли так поставити!»

Дійсно, якою б дорогою не поверталися герої Гончара до рідного порога, вони незмінно бачать перед собою спрямований до неба силует: «Зуміли ж отак поставити, скільки не їхатимеш тепер, аж до самих плавнів, все він буде тобі перед очима. З будь-якої точки видно собор, звідусіль».

Шедевр зодчества зазнав після його зведення чимало змін і потрясінь: його довелося захищати на початку 30-их років минулого століття. Дивом уцілів і в роки Другої світової війни. Тоді в Новомосковську було знищено практично всі кам’яні споруди… А от величний дерев’яний храм не зачепили. І, нарешті, пам’ятна кампанія вшанування  роману Олеся Гончара «Собор», у якому письменник оспівав храм у Новомосковську, вона не тільки піддавала критиці класика української літератури Олеся Гончара, а й хотіла знищити й сам Свято-Троїцький собор. 

І тільки потужна хвиля народного обурення врятувала церкву від загибелі.  Собор вистояв, відвоював своє право на існування. І сьогодні тішить око не тільки парафіян, але й туристів.

 «Мовчить собор… Навколо нього вирують пристрасті, ламаються списи в щоденних баталіях…, а він стоїть думає свою одвічну думу...

…Поглядом болі  і туги в останнє на нього дивилися розширені очі дівчат-полонянок, коли їх тисячами гнали мимо собору в Німеччину. Ридання чув і крики надій, і залізні гуркоти війни, нічні шепоти закоханих, береже він у собі відгомін життя невмирущого, мигтіння списів запорізьких козаків, браконьєрів, руйначів, пігмеїв»  .

Шановні громадяни, читаймо «Собор»! Він написаний рукою видатного майстра, чесної, правдивої, безкомпромісної людини. Читаймо «Собор»! Він розкриває нам очі і на сучасний світ, складний і суперечливий, допоможе знайти відповідь на життєві питання, вчить любити свою історію.

Найсвятішим заповітом українцям сущим і їхнім нащадкам Олесь Гончар залишив заповіт: «Собори душ своїх бережіть, друзі!» Собори душ в контексті твору – це боротьба за духовність, за людяність, за повноту та гармонію буття. Бо бездуховність – це тривожний симптом, який веде до аморальності, злочинів. Звідси всі нещастя.

Проблеми, порушені в романі Олеся Гончара «Собор» актуальні і сьогодні: духовна недуга, лицемірство, споживацьке ставлення до життя, кар’єризм, жорстокість, взаємовідносини між батьками і дітьми, наявність браконьєрів, руйначів, пігмеї з бульдозером чи вибухівкою, без соборів у душі місцевих чиновників, які на 27 році незалежності України, не спрямовують творчі зусилля на утвердження у суспільстві історичних святинь, національних ідеалів і духовної культури. 

Байдужість завжди надзвичайно непокоїла видатного мислителя, українського письменника Олеся Гончара, про яку він висловився в романі «Собор»: «Можна прожити і без соборів, і без пісні, і без Рафаеля. Без усього можна, на чому висять похоронні таблиці і на чому їх нема…Але чи залишись би ми тоді в повному розумінні слова людьми?».

Шановні громадяни, пам’ятаймо заповіт Олеся Гончара і дотримуймося його: «Собори душ своїх бережіть, друзі».

Марія Рейкіна, голова Рожищенської районної громадської організації Союзу українок

Коментарі
03 Квітня 2018, 16:44
ох вже ця рейкіна пасха на носі бабо міси тісто!!!!
03 Квітня 2018, 17:21
І як ще Гончару образ прихильникаі члена УПА не приписали.
03 Квітня 2018, 18:22
А шо,серед УПА були письменники?<br/>То контингент не з тієї опери!
03 Квітня 2018, 22:10
упа вміло тільки вбивати невинних дітей і жерти в лісі самогон
03 Квітня 2018, 22:27
http://manevychi.rayon.in.ua/news/63248-neskoreni-duhom-iak-vidznachatimut-75-richnitsiu-kolkivskoyi-respubliki
03 Квітня 2018, 22:47
а нащо мені твоя колківська республіка поїдь в Бортяхівку там на кладовищі могил невинних людей вбитих циминелюдами і чим перед ними завинила сімнадцятирічна жіночка і її немовлятко ще є живі свідки тих подій вони і розкажуть хто є хто і назвуть конкретні прізвища вбивць
03 Квітня 2018, 22:59
це є історія моєї родини де бандерівці задушили всіх не шкодуючи маленької дитини і на їхніх збориськах мені завжди хочеться всіх запитати а як же пояснити це вбивство!я сумніваюсь що ті неосвідчені тупі люди з Тихотина були борці за незалежну державу!
03 Квітня 2018, 23:38
Леся, ви молодець, для вас найголовніше - шлунок і гаманець... Я тільки не зрозумів, чому Пасха у вас на носі, а не на порозі.<br/>Коли напхаєте в свій кендюх паску і ковбаску, прочитайте роман Гончара &quot;Собор&quot;.
03 Квітня 2018, 23:38
А все дуже просто, бо ти тупе, зазомбоване, дурне створіння, яке живе на історія кацапів. Ти породження расєі от тому ти во всьому сумніваєшся і ще тут показуєш свою тупість і недолугість.
04 Квітня 2018, 00:25
ку ку !
04 Квітня 2018, 00:26
тупість жорстокість садизм національності немають є люди і нелюди невиховане ти створіння мабуть тільки і вмієш що ображати кому ти треба зі своєю вільною україною нармального життя так і не побачиш кричи хоч лусни
04 Квітня 2018, 00:52
От тут я з вами погоджуюся, не буде вільної України, доки на цій землі живуть такі тварюки, як ти!
04 Квітня 2018, 01:31
А чому &quot;я &quot; тварюка? тим що не хоче вірити вашій бріхні та забути страшну правду про кроваві діяння &quot;геройского &quot;упа?То і поляків так треба назвати,вони теж вперто не хочуть забути..Знаете напевно народну мудрість-&quot;Брехнею весь світ обійдеш ,та назад не вернешся..Ви можете тут як заманеться залякуванням дурити людей,та на тому світі все записано істино і там ваша&quot;правда&quot; не пройде. Прийдеться крепко відповідати за кров не повиних немовлят і стариків.
04 Квітня 2018, 02:03
на скільки знаю,то і в Щурині е така могила,в якій поховано аж 7 душ замордованих та вкинутих з закрутками на шиїях колодязи &quot;героями упа&quot;,серед них е двое немовлят та старенька бабуся..шкода що тут не можна виставити їх фотографію,щоб ви глянули що несли народу україни ці &quot;герої&quot;.Чудом уцілівший тій кровавій бойні свідок тако ще живий ,так що нікого скільки хочете можете брехати та нікого ви не одуритие прийдеться вам відповідати за те що підтримували вбивць,угу..
04 Квітня 2018, 02:13
Згідна з вами на 100%. А &quot;патріоти&quot; в Рожищах дуже не виховані, і Гончар там вже не допоможе.
04 Квітня 2018, 03:37
Чого не йдете служити по контракту у ЗСУ ? Чи єдиний патріот це житель с.Навіз, який нещодавно пішов на службу в армію України? Закрийте свої рильця в пушку горе-патріоти.
04 Квітня 2018, 03:55
золоті слова
04 Квітня 2018, 09:57
Я тебе зовсім не ображаю, просто констатую факт! Тобі в голову вклали, що бандерівці - це вбивці, от ти своїми худенькими мізками і не можеш нічого іншого ні сказати, ні проаналізувати, ні зрозуміти. Шкода мені тебе! Але скажу таке: жоден повстанський рух ніколи б не розвинувся до такого потужного рівня як УПА без підтримки населення. Партизан – це людина, яка ніде не працює і грошей не заробляє. Таку людину необхідно утримувати, адже вона не продукує нічого крім своєї боротьби.<br/>Підраховано, що для утримання одного партизана потрібна робота близько 10 людей. Українська повстанська армія існувала тільки завдяки народу, який поділяв її ідеї – адже в лавах цієї армії воювали його сини і дочки.<br/>Така соціальна база – місцеве населення – була найпотужнішим чинником у протистоянні між УПА та каральними органами, що ніколи (ЗАУВАЖ, НІКОЛИ!!!!!!!) не мали народної підтримки. Саме для того, щоб підірвати цю соціальну базу, вибити землю з-під ніг повстанців, і здійснювалися масові провокації під виглядом УПА – передусім убивства місцевого населення.<br/>Причому, як правило, у дуже жорстокий спосіб – зарубували, вішали, скидали в криниці. Демонстративні страти людей по всій Західній Україні, що їх чинили переодягнені бандити НКВС, були розраховані на те, що населення припише ці злочини УПА і врешті-решт перестане її підтримувати. Тому ти й досі віриш &quot;історіям&quot;, але вперто не визнаєш правди. Так &quot;велика імперія&quot; і вміє промивати мізки! На жаль, і досі живуть ті, кому їх засмітили роками, тому, як сказав колись Гончар - від Донбасу, куди масово заселяли росіян у 30-х роках, ВБИВАЮЧИ!!! ЗАУВАЖ ЦЕ!!! вбиваючи українські сім'ї, відбираючи майно, та селячи своїх прихвостнів, по всій Україні пішли ракові метастази. І моя країна ніяк не може піднятися на ноги. Бо тут живуть і тягнуть її в прірву ті, хто вірить російським легендам. Моя тобі порада, відкинь всі ті дурні, надумані історії-страшилки, візьми пару гарних книг і проаналізуй історію! А не подобається - їдь в Расєю, там живе твій &quot;володар та бог&quot;.
04 Квітня 2018, 10:54
мені дуже багато років щоб у чомусь хтось міг мене переконати я знаю тільки історію своєї конкретної сім.ї а факти річ вперта я знаю конкретні прізвища убієнних і їхніх вбивць без високих слів Бог все розсудив
04 Квітня 2018, 10:59
а ще мені зрозуміло що якщо керують країною і будують її такі недалекі люди як ви безкультурні неосвідчені то ми ще довго будемо отак жити серед загальної брехні і знущання над слабшими і незахищеними
04 Квітня 2018, 11:16
Лажа всі ті УПА, так само, як і Майдани. Бігали з палками і міняли владу одні, а на убой на війну ловили і повістки втикали іншим, шукали по селах дурніших і тих хто невідкупиця.Йди великий &quot;любитель&quot; запитай на Цунамі чому ріжуть дуби під час мораторію на вирубку дубових дерев.
04 Квітня 2018, 15:31
посеред цього вільно українського бардака ви всі скоро будете здихати по стахановськи від голоду і свого безкультур.я самі себе знищите бо вас ніхто нічому не навчив тай ви і самі не хотіли якби ви вчились так як треба той мудрість би була своя!
06 Квітня 2018, 10:50
Повністю підтримую Я....Схоже тобі в голову забагато втокмачили націоналізму і ти знаєш дуже погано історію своїх батьків і дідів,та й мабуть не хочеш знати.Привикли навіть тут ображати людей,мабуть дійсно худенькі мізки.Любити Україну не означає руйнувати пам'ятники і перейменовувати вулиці на прізвища тих,хто був посібником фашистів.Навчіться хоч щось, навіть маленьку користь зробити для своєї держави.Тобі людина нормально розказує історію своєї сім'ї - зауваж правдиву.У мене дід був у партизанах і з честю захищав свою Батьківщину,в той час як ці &quot;херої&quot; упа стріляли їм в спину.Особливо прославились своєю жорстокістю до людей коли ніби шакали виходили мародерити до селян..Це я вже знаю не з книжок і телебаченя,а очевидця тих подій мого батька.Розповіді діда і батька я передаю в уста своєму поколінню щоб дійсно знали свою історію і берегли її. Ти хоч поцікався скільки років на той час було цим &quot;патріотам&quot;....і головне - не виганяй націоналісте нормальних українців в Росію,вона тут ні до чого.Ти не маєш навіть морального права це робити.Ракова метастаза це ти і вона вже невиліковна.На жаль......Ніхто не забутий і ніщо не забуте.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром