За тиждень - Великдень: як у Рожищі святкували Вербницю

01 Квітня 2018, 17:25
6276

За тиждень до Великодня, віруючі йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних.

Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею і відносять до дванадцяти головних християнських свят.

Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою неділею — з огляду на гілки пальм, що їх стелили на дорогу під час в'їзду Господа Ісуса в Єрусалим.

Однак на слов'янських територіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітінням верб, пальмові гілки люди замінили вербними, які починають зеленіти і цвісти.

День Вербної неділі нагадує християнам урочистий вхід Ісуса Христа в Єрусалим, який знаменував собою безпосереднє наближення Його Страстей і смерті на хресті.

Охочих відвідати святкову Літургію та освятити галузки у Храмі Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ КП в Рожищі виявилося вдосталь – приміщення церкви і територія поблизу були заповнені вірянами. 

За традицією, освяченими у храмах галузками верби потрібно торкатися одне одного зі словами «Не я б’ю, верба б’є, віднині за тиждень буде Великдень!». Здавна у народі вірили – це принесе людям здоров’я, а збережені у домі освячені галузки захистять від злого.

Тож після того, як священик Василь Шняк щедро скропив вербове гілля освяченою водою, по всюди лунали слова «Не я б’ю, верба б’є...». 

Протоієрей Василь Шняк  привітав прихожан зі святом та нагадав, що свячена верба, то не просто традиція і не просто гілочки, які треба принести додому і покласти за іконами, а символ нашої віри.

3

4

3

3

2

2

4

3

4

3

4

4

4

4

5

5

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39