Розповіли, про впливових родичів рожищенського судді

26 Березня 2018, 15:00
7410

Волинські судді мають впливових родичів не лише в судовій і правоохоронній системі Волині, але й на відповідальних і керівних посадах в Генеральній прокуратурі, Службі безпеки України та в найвищих судових органах держави.

Загалом у своїх деклараціях родинних зв’язків волинські слуги Феміди вказали 174 родичів, - повідомляє Громадське.Волинь.

Відповідна інформація вказана у деклараціях родинних зв’язків волинських суддів за 2016-2018 роки.

У середині 2016 року Верховна Рада України прийняла новий закон «Про судоустрій і статус суддів», в якому усіх суддів держави зобов’язали, окрім декларацій про майно та доходи, до 1 лютого кожного року подавати також декларації доброчесності та декларації родинних зв’язків.

Вперше декларації родинних зв’язків українські судді подали у 2016 році в паперовому вигляді. У 2018-му судді подавали відповідні декларації вже втретє.

Наприкінці січня 2018-го року Вища кваліфікаційна комісія суддів відмінила подання паперових декларацій родинних зв’язків і продовжила приймати такі документи через відповідну форму на сайті ВККС. Усі декларації є відкритими для будь-кого.

В декларацію родинних зв’язків судді вносять  низку інформації. Так, зокрема, слуги Феміди зобов’язані вказати родичів, які протягом останніх п’яти років були членами або працівниками секретаріату різних суддівських органів (Вищої ради правосуддя, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів тощо), безпосередньо суддями або працівниками апаратів судів усіх інстанцій, членами Громадської ради доброчесності, працівниками правоохоронних органів, Національного антикорупційного бюро, адвокатами, нотаріусами, посадовими особами Державної судової адміністрації, депутатами рад різних рівнів та працівниками органів місцевого самоврядування, а також займали посади в різних державних органах.

Повний перелік посад вказаний у статті 61 Закону України «Про судоустрій та статус суддів».

Окрім прізвища, ім’я та по-батькові родича, місця його роботи, займаної посади і терміну перебування на ній, кожен суддя декларує і те, чи проживає він разом із родичем, чи має він спільний побут та взаємні права і обов’язки з ним.

ЯК ПОДАВАЛИ ДЕКЛАРАЦІЇ РОДИННИХ ЗВ’ЯЗКІВ ВОЛИНСЬКІ СУДДІ

Станом на початок березня 2018 року, у 20 судах Волинської області працює 118 суддів. Їхні декларації родинних зв’язків за 2016, 2017 та 2018 роки, або хоча б одна із них є у відкритому доступі.

Більше чверті волинських суддів не вказали у своїх деклараціях жодного із родичів, які підпадали б під обов’язкове декларування. Тобто 85 волинських суддів загалом задекларували своїх 174 родичів, які працюють або працювали на держслужбі чи в певних державних органах. Шість із 118 суддів задекларували п’ять або більше родичів.

Цікаво, що суддівський корпус Маневицького районного суду в повному складі (3 суддів) не задекларував жодного родича.  

ДЕ ПРАЦЮЮТЬ І КИМ ДОВОДЯТЬСЯ ВОЛИНСЬКИМ СУДДЯМ ЇХНІ ЗАДЕКЛАРОВАНІ РОДИЧІ

Як зазначалося вище, 85 волинських суддів загалом задекларували 174 своїх родичів, які протягом останніх п’яти років обіймали якісь посади в державних органах, або ж працювали адвокатами, нотаріусами.

Як не дивно, але найбільше задекларованих родичів служителів Феміди також працюють або працювали в судових органах. Загалом таких виявилося 57 осіб – третина задекларованих родичів. 25 з них теж є суддями. Більше того, 10 із 57 осіб працюють або працювали в тому ж суді що і суддя-декларант.

26 задекларованих родичів волинських суддів – адвокати, а 12 осіб – нотаріуси.

Мають досвід роботи на митниці або ж в різних податкових органах 11 задекларованих родичів, а 25 осіб – так чи інакше мали відношення до політики, тобто є або були депутатами рад різних рівнів. Троє з них мають досвід роботи в органах місцевого самоврядування.

Чимало родичів волинських суддів працювали або працюють і в правоохоронних органах. Загалом таких 33 особи. Із них: 11 – в прокуратурі (з яких четверо – у Генеральній прокуратурі України), 12 родичів – в поліції, а ще шестеро – в структурі Служби безпеки України.

Найбільше задекларованих волинськими суддями родичів – це двоюрідні брати та сестри. Таких виявилося аж 38 осіб. Дещо менше – 25 – рідні брати та сестри. 23 задекларованих родичі – це чоловіки та дружини суддів. Ще 21 особа це сини та дочки служителів Феміди, 20 – племінники та племінниці, 14 – батьки і матері.

Найменше представництво в деклараціях суддів мають родичі їхніх других половинок – тесті і тещі, свекри і свекрухи. Таких 6 і 4 особи відповідно.

Таким чином, 44 задекларовані родичі, тобто чверть усіх задекларованих, це безпосередні члени сім’ї суддів: чоловіки/дружини та сини/дочки.

Цікаво, що із 174 родичів, судді вказали що спільно проживають лише із 29-ма, а мають спільний побут лише із 27-ма родичами.

ВПЛИВОВІ РОДИЧІ РОЖИЩЕНСЬКОГО СУДДІ: ХТО ВОНИ

Багато впливових родичів задекларував суддя Рожищенського райсуду Руслан Хитрик, який кілька років тому потрапив в резонансне ДТП разом із депутатом обласної ради Сергієм Слабенком.

Зараз Руслан Хитрик втратив повноваження судді, тож справ не розглядає до вирішення питання про повторне призначення на посаду.

Він задекларував свою дружину Діану, яка є адвокатом, батька Івана Хитрика, який був депутатом Ківерцівської міськради, двоюрідних братів Олександра та Богдана Хитриків, які працюють в Службі безпеки України та Генпрокуратурі відповідно, а також тестя Анатолія Грицюка – багаторічного депутата і колишнього голову Волинської обласної ради.

Юрій Горбач

Коментарі
26 Березня 2018, 18:12
Чим погано те що люди сім’ями присвячують своє життя служінню Батьківщині?
26 Березня 2018, 18:58
Суддя, який виносить законні та справедливі рішення.
26 Березня 2018, 19:16
Ви будете писати про те що Наш Сонцесяйний Батько Нації Петро Олексійович вислав 13 москальських дипломатів?
26 Березня 2018, 19:23
А хто кому сьогодні не дає йти працювати чи в суд, чи в прокуратуру, чи в інші органи. Кругом проводять реформи, набирають нові кадри. Проходьте конкурси - і приступайте до роботи. А те, що є родичі в інших органах нічого ще не означає. Головне, що людина хороша.
26 Березня 2018, 19:52
А інших тем немає?! Може напишіть про щось інше. А то ті судді вже надоїли. Краще напишіть про рожищенські ціни на продукти. Це якийсь капець! Одна обдираловка! А будуть зараз ще більші, бо свята йдуть. І ніхто їх не контролює. наші базарники краще викинуть, ніж ціни опустять.
26 Березня 2018, 20:00
Коли вже дороги в Рожищах будуть ремонтувати?. Біля переїзду на автомобілях потрібно вже літати.
26 Березня 2018, 21:26
Хитрик дійсно розумний чоловік, тактовний, вічливий та справедливий суддя!!! Родичі.... он у народних депутатів, президента, міністрів що впливової родини немає? як не кум, то сват, то брат. Як декларація називається - Декларація родинних зв'язків то і показав суддя своїх близьких родичів. Хоч маєте про що написати?! Бо звичайний люд та їх родичі рейтинги вам не принесуть.......Нудно
26 Березня 2018, 23:32
Дійсно, Руслан Хитрик, суддя на своєму місці, не дивлячись на впливову родину - хороша, справедлива і ввічлива людина!!
27 Березня 2018, 00:15
Слухай "мер" ти що за руку ЙОГО зловив?
27 Березня 2018, 00:59
Якби в нашій державі на всіх керівних посадах працювали такі люди, як Хитрик Руслан Іванович, то ми б жили в розвиненій багатій країні. Він кваліфікований спеціаліст, справедливий суддя, вміє спілкуватися з людьми. По більше таких би суддів і реформ не потрібно було б проводити.
27 Березня 2018, 01:05
судячи з комeнтарів у цього судді дійсно багато родичів.....
27 Березня 2018, 01:16
Чолов'яга спричинив аварію і!!! І НАМАГАВСЯ ВТЕКТИ!!! Всьо, для мене більше нічого не потрібно!!! Про яку чесність СУДДІ можна казати????
27 Березня 2018, 08:39
І багато друзів. Бо в хороших людей інакше не може бути. Нажаль завжди ЗМІ всі новини викладає в спотвореному вигляді. Так і з цією, декларацією, так і з аварією. Для чого подавати інформацію в такому вигляді, щоб читачі робили негативні висновки. Краще треба радіти, що в нас є достойні люди, які хочуть працювати і розвивати район. Беріть приклад, а не пишете всяку гидоту.
27 Березня 2018, 12:01
більш схоже на служіння свому карману а не Батьківщині чи народу, свій свого тягне
27 Березня 2018, 20:06
Попробуй влізь в ту систему
28 Березня 2018, 14:06
а справу на 7 млн грн разом із слабенком і сілічом пропиди......
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024