У Рожищі відбувся «музейний діалог» між молоддю та воїнами-добровольцями

15 Березня 2018, 14:30
6939

14 березня українці вдруге відзначили День українського добровольця.

Це свято Верховна Рада запровадила в 2016 році. Саме 14 березня, чотири роки тому, коли Росія почала військову агресію понад півтисячі бійців «Самооборони Майдану» прибули на полігон у Нові Петрівці Київської області.

Там вони мали пройти військову підготовку, щоб потім вирушити в АТО. Так розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону. 

У Рожищі День добровольця відзначали в Рожищенському історико-краєзнавчому музеї, куди запросили учасників добровольчого руху: Миколу Бороду з Рожища, Миколу Габдулхакова з Вітоніжа, Миколу Дацюка з Мильська, Андрія Серганчука з Рокинь,  Романа Грабовського та Михайла Андріюка з Луцька.

Участь у заході взяли представник Рожищенського районного військового комісаріату Сергій Волощук, демобілізований військовослужбовець Микола Свистак, очільники міста та району, учні 9-А класів школи №2 та члени громадських організацій.

За задумом директорки музею Наталії Патійчук, зустріч проходила у креативній формі під час музейного діалогу на тему «Чия відвага, того й перевага», присвячена Дню добровольця.

1

1

На початку заходу представники влади голови районної ради Андрій Музика, райдержадміністрації Інна Гайворонська та міський голова В’ячеслав Поліщук привітали усіх зі святом та подякували мужнім Героям за їхні подвиги на фронті.

Згодом юні рожищани мали нагоду потримати в руках бойові «трофеї», відчути себе музейниками та спробувати ідентифікувати військове спорядження, у чому їм допомагали добровольці.

1

1

1

1

1

1

1

1

Мужні воїни українсько-російської війни, розповіли дітям чому вирішили змінити мирне життя та бойові дії та чому зупинили свій вибір на добровольчих батальйонах. Учнів цікавило, зокрема, чому вони стали добровольцями, заради чого і кого воювали, що допомагало їм переборювати страх та труднощі, як пережили втрату побратимів. 

Також ставили запитання про те,  як сьогодні на «непідконтрольних» бійців реагує держава. Просили провести паралель щодо озброєння національної гвардії та добровольчих батальйонів. Говорили про  волонтерів, побут солдатів, відносини з місцевим населенням у районах бойових дій, труднощі адаптації до мирного життя та багато іншого.

1
Микола Дацюк з Мильська
Микола Дацюк з Мильська

1
Микола Борода з Рожища
Микола Борода з Рожища

Після жвавого спілкування присутні щиро дякували воїнам світла за мужність і героїзм. У кінці музейного діалогу охочі зазнімкувалися на пам’ять із захисниками.

1
Михайло Андріюк з Луцька
Михайло Андріюк з Луцька

2
Микола Габдулхаков з Вітоніжа
Микола Габдулхаков з Вітоніжа

1

1

1

1
Сергій Волощук та Микола Свистак
Сергій Волощук та Микола Свистак

 

Коментарі
16 Березня 2018, 15:03
Героям-добровольцям слава!!!!!!!!!!!
16 Березня 2018, 23:07
наталія патійчук молодець
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024