Діти рожищенських переселенців та атовців знову безкоштовно харчуються у школах

26 Лютого 2016, 10:00
2150

На початку січня Район.Рожище писав про те, як рожищенські батьки відреагували на відміну з цього року безкоштовного харчування для діток 1-4 класів.

Втім, уже через 2 тижні, на апаратній нараді очільниця РДА Інна Гайворонська озвучила, що на черговій сесії райради буде піднято питання закладення коштів з районного бюджету на компенсацію витрат на харчування школярів молодших класів з дітей внутрішньо переміщених осіб, поряд з дітьми мобілізованих та іншими пільговиками. 

Й ось позавчора у Фейсбук-групі громадської організації рожищенських переселенців "Рука допомоги" її керівник Світлана Чернобаєва написала радісну звістку: "В Рожищенском районе дети-переселенцы и дети атошников в школах с сегоднешнего дня начали кушать бесплатно!!!".

"Ми перемогли!" — повідомила Світлана Район.Рожище й розповіла деталі перипетії з відновленням безкоштовного харчування у школах для діток-переселенців.

Переселенка, очільниця ГО
Переселенка, очільниця ГО

— Після нового року мені почали телефонувати наші переселенці й питатися, як же їм бути у зв'язку з тим, що безкоштовне харчування для школярів відмінили. 5 гривень щодня віддати школярику на їжу — для переселенця це досить проблемно. Я зателефонувала в адміністрацію до Марії Микитівни Власюк, вона координує роботу громадських організацій у районі. Та поговорила з Антоніною Клімчук (начальник відділу освіти та молоді РДА - авт.) і нарешті нас покликали на збори до керівника адміністрації Інни Гайворонської. На зборах я розповіла про звернення переселенців району, але тут з'ясувалося, що для того, щоб провести сесію і підняти питання про виділення коштів на харчування, когось там не вистачає, бо людина у відпустці. Кажу: перепрошую, то ми працюємо з громадою, для дітей, чи... для власного задоволення??? Врешті, через 2 тижні мені подзвонили і запросили на сесію райради. На щастя, депутати проголосували "за". І вже з 23 лютого діти переселенців та учасників АТО знову харчуються безкоштовно, — розповіла волонтерка.

Втім, зауважує Світлана, для узаконення права на таку пільгу від переселенців вимагають довідку про склад сім'ї, яку зазвичай видає ПЖКП. А де її взяти, якщо переселенці офіційно не прописані? Найближчим часом очільниця ГО "Рука допомоги" планує звернутися у відділ освіти, щоб вирішити і це питання.

До слова, нині у районі проживає 16 діток, для яких у бюджеті заклали кошти на безкоштовне харчування.

Коментарі
27 Лютого 2016, 01:38
Я, звичайно, перепрошую, але ми і не переселенці, а звичайна сім'я, яка отримує бюджетну зарплату. І нам теж не завжди вистачає тих 5-8 грн. для того, щоб дитя мало із чим йти до школи... Куди нам, місцевим батькам звернутися, підкажіть, будь-ласка.
27 Лютого 2016, 12:14
Людмила, так в чому проблема - чоловіка (можна й себе) в АТО і буде харчування та й зарплатня. Що! Не хочеться? Хочеться з чоловіком сидіти на зарплатах, в своїй хаті, та ще й мати совість питати де б скубнути 5-8 гривнів на харчування, бо бачишно тим в кого справді проблеми такі платять. СОРОМНО!
27 Лютого 2016, 17:06
Нехай буде соромно не цій жіночці, шановний Буряче, а можновладцям нашим, які набивають власні кишені.
27 Лютого 2016, 17:25
До Людмили.Зберіть позачергові батьківські збори. На зборах вирішіть позитивно питання про харчування дітей(якщо у вас школярі 1-4 класів)Напишіть протокол батьківських зборів. Нехай всі батьки підпишуться під протоколом і до голови районної ради. Або до голови райдержадміністрації. А то ,бачте, на сесії районної ради постало питання про придбання спец.обладнання для голосування депутатів вартістю більше 100 тисяч.Вже нашим обранцям важко піднімати руки для голосування. Вже хочуть кнопочками бавитись.Як у Верховній Раді. І гроші знайдуться на таке. ЖИРІЄМ, ДЕПУТАТИ!!!!
27 Лютого 2016, 18:02
Дурне мелеш.САм же не в Ато!!! А жінку посилаєш. Дітей хто буде доглядати? Комусь і тут треба бути.І довідки видавати і зарплату нараховувати і землю обробляти і хліб пекти(навіть для таких як ти)Так, що прикуси язика. Знаєш відповідь-то відповідай по суті.А балакати ми всі вміємо.
27 Лютого 2016, 21:21
Аж цікаво. А чому мені язика кусати, в людей біда їх прогнала війна з своїх домівок, у других теж не радість - чоловік воює, їм треба допомогти, а яка біда в тих, що просто спокійно працюють? Як можна рівняти професії бухгалтера, пекаря, фермера з воїном під час війни? Союз яка держава була крепка, але про безкоштовне харчування я чомусь в той час не чув, а у нас пішло поїхало всім безкоштовно, знаєш чому? Бо дуже легко гроші мити! Не вистачає грошей - нехай чоловік кидає бюджетну роботу і йде на підприємство, не вистачає з тієї зарплати шукає ще щось, і нема чого плакатись, як союз розвалився зовсім бідно були і то діти голодні не росли, мені може бути шкода пенсіонерів, інвалідів, одиночок, але навіть слухати не хочу про те, що в нас час мужик в сімї не може прокормити дітей. Аби бажання!<br/>А знаєш, що всі вміють більше ніж балакати? Плакатись!
27 Лютого 2016, 22:48
От в тому то і вся біда, що працюють, а отримують за це копійки. Що ні комуналку оплатити, ні дітям до школи дати, ні ліків купити.За часів Союзу освіта і медицина були безкоштовні і повага була один до одного.Лікар був в пошані і вчитель теж. І зрештою тут ніхто не плачеться, а просять підказки, куди звернутись. А про відмивання грошей, то інша тема.
28 Лютого 2016, 00:18
Всем доброго вечера ! Я прочитала все ваши коментарии, и мне очень обидно , что мы не можем входить в положения людей , и как то , даже советом помочь человеку, я всегда говорила , что ВПЛ и семьи АТО ,в данный момент , которым необходимо помощь, но есть еще один ньюанс, о котором мы не должны забывать ,что есть и другие люди которые нуждаются в помощи, это как малообеспеченные семьи, многодетные семьи, и говорить о том, что если ходите зарабатывать больше, или иметь какие то льготы , нужно идти в АТО , это может сказать человек , который не понимает и не знает , что такое ВОЙНА! Давайте будем как то помогать друг другу, и держаться вместе , сейчас всем нелегко, и только по этому мы должны помогать не зависима от статуса и положения , и только тогда , мы сможем пройти все трудности вместе !!!!
28 Лютого 2016, 00:28
В тому то й проблема, що в нас ніхто не розуміє (та по правді я теж живу ніби в мирний час), що ВІЙНА, у нас війна в крані, а всі хочуть пільги і достойну зарплатню вже зараз, маємо, що маємо і поки є та вся буча на сході від держави ми більшого мати не будемо.
28 Лютого 2016, 13:43
Всі хочуть вижити, а не прожити. Вловлюєш різницю, буряк? А на мінімальну 1378грн. не виживеш.Це в перерахунку на долар(27.00)-51 долар за місяць!!!!! Виживеш??Тому то і люди шукають якийсь порятунок. А економити на дітях, це не по людськи. ТИ бачив голодні очі дитини? ні!!! А я бачила. Душа розривається, останню сорочку б зняла, тільки щоб воно не плакало.
28 Лютого 2016, 14:15
Я не розумію, хто в молодому віці живе на мінімальну, он на заводі кронберг платять 2800 і більше, і людей треба завжди, в нас в місті є багато підприємств, городи ніхто не відміняв, всі розуміють, що зарплати в нас низькі, але писати, що сімя не може прокормити самостійно дитину це перебір.
28 Лютого 2016, 14:29
Оксан, вызьми будь-яку краъну де йде выйна ы подивись по рывню цын, рывню життя, як там живуть люди? Вони виживають чи проживають? Невже ви не вловлюєте різницю? В нас державний бюджет на рівні африканських країн, в нас війна, в нас більша працездатного населення працюють на бюджет, і кожен старається скубнути трохи грошей, бо зарплати низькі, в нас спецпенсії зашкалюють, на пільги йде четверта частина бюджету, всі хто працює на заробітках не сплачують прямих податків, яку мінімальну зарплату ви очікуєте в такій державі? І ПЕРЕСТАНЬТЕ ПЕРЕВОДИТИ СВОЇ ЗАРОБІТКИ В ДОЛЛАРИ, в нас ціни в гривнях.
28 Лютого 2016, 16:47
Буряк, ти знаєш, що таке прожитковий мінімум? Це мінімум грошей для забезпечення нормального функціонування оганізму, збереження його здоров'я, а також мінімальний набір послуг для задоволення соціальних і культурних потреб організму. І держава встановила мін. прож. мінімум для прцездатної особи 1378грн. Для дитини до 6 років-1167грн, від 6до 18 років-1455грн. Враховуючи це-дохід сім'ї бюджетників, де є 2 дітей такого віку мав би становити-5378грн(1378+1378+1167+1455)За такі гроші можна було виділити дитині 5 чи 8 грн. на харчування. А на зарплату двох батьків 2758 це зробити важко. А щодо переведення заробітків в долари, то я тобі скажу, що в нас все прирівнюється до нього. І ціна на газ, і ціна на світло, і ціна на молоко на базарі. Хочеш, я тобі заробіток переведу в польські злоті? На Нашу зарплату в Польщі можна купити 5 блоків самих дешевих сигарет.
28 Лютого 2016, 18:25
Оксана, якщу вас дохід у сім'ю меньше прожитковий мінімум, то ви йдете як малозабезпечена сім'я і держава вам має доплачувати (якщо ви здали документи) допомогу яка рівна розміру різниці між доходом і прожитковим мінімумом на всіх, тобтот у вашому випадку вимаєте право на допомогу у розмірі: 5378-2758=2620грн. В минулому році так було, хоча я не виробляв, може ньюансів не знаю.<br/>А про блоки сигарет ви самі собі суперечите, самі кажете, що там зарплати вищі але і ціни вищі.<br/> Та й саме головне я не прочитав, чому батько сидить на зарплату в 1378грн. і не намагається щось змінити?
29 Лютого 2016, 16:08
Якщо ваша дитина голодує, то чи не відмовитись вам хоча б від плати за інтернет, гривень 100 в місяць зекономили б?
29 Лютого 2016, 20:05
Я думаю, якби хтось вимушено покинув власну домівку, бо вже нема де жити і як жити, питання про допомогу ними би не обговорювалось. Ніхто не застрахований від біди.
01 Березня 2016, 13:16
Щоб працювати на Кромберті, на секундочку, треба мати відмінне здоров'я, і кожен працює там, де йому воно, тобто здоров'я, дозволяє. Якщо допомагають переселенцям, то потрібно допомагати й нам, а щодо покинутих домівок, то це не вина людей що працюють отримуючи мінімальну заробітну плату, і з такими претензіями не до нас. І неправда що їм ніхто не співчуває, співчуваємо усі, бо й серед них є дуже хороші люди!
01 Березня 2016, 13:55
Та в мінімальників пільг і субсидій ще на дві зарплати, я не уявляю з яким здоровям годувальник може заробляти тільки мінімальну, в нас на виробничих підприємствах основна проблема, що немає кому робити, всі сидять на бюджеті і ждуть коли ще якусь пільгу дадуть, бо ми ж бідні. ВСІ БІДНІ ІНТЕЛІГЕНТИ ПЕРЕКВАЛІФІКОВУЙТЕСЬ В ПРОЛЕТАРІАТ! ТАМ ЗАРПЛАТИ ВИЩІ!
01 Березня 2016, 23:52
Шановний СИНЬО-ЖОВТИЙ БУРЯЧЕ, а що ж Ваша величність спроможна лише коменти писати? І не працюєте ніде, і нічим не зайняті? І так все про пільги і субсидії клепаєте, всі тонкощі знаєте?? А чи часом самі не сидите на бюджеті??? Чи часомне користуєтесь пільгами і субсидіями?? Видаєте тут себе за такого благородного? Аж смішно..
02 Березня 2016, 11:09
Не завджи годувальником є чоловік, і тому, не варто розказувти що хтось неспроможний заробити більші гроші!!!
03 Березня 2016, 01:17
дивно, не дав ніякої відповіді....зато напевно часто їздиш по Грушевського все так помічаєш, де що відбувається, що ремонтується, не палися
03 Березня 2016, 18:39
Володимир, по пунктах: &quot;Моя величність&quot; спроможна не тільки коменти писати, працюю в три зміни на підприємстві, все що &quot;клєпаю&quot; і знаю чую від &quot;дуже бідних&quot; сусідів, які чомусь ну ніяк не можуть &quot;знайти&quot; роботи з зарплатою, на бюджеті не сиджу, пільгами і субсидіям не користуюсь абсолютно, за благородного не видаю. Відповіді не писав бо тема втікла вниз, зайшов випадково, а тут такий спіч! По Грушевського їзджу не часто, але, що в місті відбувається бачу. Хотілося б почути від тебе Володимир, що ж тебе так образило? В тебе немає 5 гривнів дитині на харчування??<br/>Жительці, ситуації в сім'ї бувають різні, буває і жінка тягне все на собі, а чоловік п'є, чи непутьовий, чи хворий, але в цьому винувата не держава.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024