Святкувати не можна скасувати: як рожищани ставляться до 8 березня

08 Березня 2018, 10:40
6958

Вже давно в Україні святкують Міжнародний жіночий день, або, простіше кажучи, «день жінок», із квітами та подарунками.

8 Березня в Україні все ще залишається державним святом, хоча в планах державних мужів скасувати його.

У 2017 році Український інститут національної пам’яті запропонував декомунізувати календар державних свят, до яких зарахували і 8 Березня. Таким чином, замість Міжнародного жіночого дня було запропоновано встановити 9 березня Шевченківський день. Також як альтернатива 8 Березня виступає і День сім’ї. Але 2018 року 8 Березня все ще залишається державним святом та вихідним днем.

Журналісти Район.Рожище запитали у рожищанок, чи потрібен їм Міжнародний жіночий день? Чи святкуватимуть його, якщо ні то чому? І як взагалі ставляться до відміни 8 Березня, як жіночого дня.

«Я до цього свята ставлюся індиферентно. Я люблю свята, які організовують не залежно від календаря. Українкам потрібне почуття власної гідності і впевненості у собі, верховенство права і можливість його відстояти, а не червона дата в календарі, букет тюльпанів від начальника на роботі, і три гвоздики від чоловіка «під шафе». Чомусь на 8 березня мені завжди здається, що чоловіки значно гучніше відзначають свято. В мене особисто свято було 4 березня. Чоловік купив квитки на балет Сухішвілі. Відміна свята, якщо така відбудеться, ніяк не позначиться ні на моєму житті, ні на моїх правах, ні на моєму настрої», - журналістка Оксана Петрук.

«50 на 50. Свято жінкам потрібне, для того щоб відчути ту весну, відпочити від роботи, сходити кудись. 14 жовтня вихідний у чоловіче свято, а в нас нема - не чесно. Але я за те, що дарувати квіти, подарунки, робити «каву в ліжко», чоловіки повинні не лише 8 березня, а за покликом душі. Тобто, щодня», - посміхаючись каже прес-секретар Копачівської ОТГ Тетяна Урбан.

«Я вважаю, що українкам потрібен «Міжнародний день прав жінок і миру», той, що був прийнятий Генасамблеєю ООН у 1977 році. Контекст цього свята не має прямого стосунку до радянської доби. Для одних це свято весни і краси для інших - можливість заявити свої права як жінки, бо не часто ми, жінки, в нашому суспільстві стикаємося із дискримінацією.

Можливо, якби Інститутом національної пам'яті керувала б жінка це питання не виникало б взагалі. Щодо 8 березня, як вихідного дня, скажу, що жоден вихідний зайвим не буде, особливо коли в тебе сім'я. Важливим є те, що саме цей день не можна замінити Днем матері, бо не всі жінки - матері, й не всі збираються ними бути, адже це далеко не основне призначення жінки. В моїй сім'ї я одна жінка, думаю без подарунка та відчуття свята я не залишуся», - депутат Рожищенської райради Оксана Філіпчук.

«Черговий раз громадяни потраплять на непотрібну дискусію, бо кожен залишається при своїй думці. Для пересічних громадян це є свято весни, пробудження, краси. Для політиків - боротьба за права. Для піарників - можливість похизуватись. Кожен вибирає для себе спосіб прожити цей день з задоволенням. Питання в тому, що, кому є задоволення, хто кому свято!», - зауважує депутат Рожищенської райради Раїса Кучмук.

«Потрібне свято. Буду святкувати. А скасовують, бо певно інших проблем в Україні нема. А щодо того, що кажуть жінок і без свята треба любити, то нехай повідомляють всі чоловічі свята типу 14 жовтня, 6 грудня. Бо так само поважати захисників України потрібно завжди, а не в свята згадувати. А якщо вони відмінять 8 Березня, то нехай 1 Березня зроблять Днем жінки, Днем весни. І до цього нічого вже не прикріпиш: ні політики, ні історичних подій», - секретар ГО «Рожищенське районне об’єднання учасників АТО» Аліна Кривов’язюк.

«Душа бажає свята. Трохи завеликий проміжок між різдвяними і травневими святами, - жартує рожищанка Ольга Чайка, мама Героя України. - Можливо назву змінити. А то слово «міжнародний» викликає асоціації з Кларою Цеткін».

«Звичайно потрібний. Звичайно святкуватиму. До відміни ставлюся негативно», - каже рожищанка Ірина Пальонка.

«Я дуже люблю дарувати подарунки, тому чи буду святкувати не знаю, але презенти мамі, сестрі і бабусі робитиму. Подібні, штучно вигадані свята для мене - просто гарна можливість провести день з близькими людьми, а вже що саме святкувати - байдуже. Якщо ж говорити саме про жіноче свято, то вважаю, що для справжньої жінки кожен день як 8 березня, а люблячий чоловік буде тішити своєю увагою не тільки у спеціально відведений для цього день», - редактор 12 Каналу Людмила Панасюк.

«8 Березня має бути щодня. Чоловіки мають так огортати коханням своїх жінок, щоб ті це відчували щодня, а не лише 8 Березня. Жінки ж мають шанувати своїх чоловіків теж щодня, що б ті в свою чергу хотіли звершувати свята для жінок щомиті. 8 Березня, мабуть, нехай буде днем Весни та Краси», - модельєр Наталія Кротюк.

«8 березня завжди було для мене не просто днем жінки, а передусім святом жіночності, весни, краси, початком нового. Але сьогодні ми живемо в трагічні для України часи. Часи, що народжують нових Героїв які захищають Батьківщину, творять історію та будують наше майбутнє. Часи коли жінки чекають своїх найрідніших з війни, беруть до рук зброю.

Коли жінки на своїх тендітних плечах тримають весь смуток втрат, а в серці плекають надію на світле майбутнє. Тому заперечувати святкування Міжнародного дня жінок можна, але відмінити природу жіночності не вдасться. Вшановувати наших жінок, матерів, сестер потрібно гідно та на належному рівні. Святкуватиму 8 березня традиційно в дома з мамою», - головний спеціаліст управління розвитку, інвестицій та європейської інтеграції ОДА Ірина Швая

«Я проти того, щоби відміняли 8 березня, і не тільки. Я розумію, що зараз патріотизм на першому місці, але це неповага до людей старшого покоління, які все життя жили і святкували цей день. Не можна в один момент перекреслити те, до чого люди звикли. Це гарне свято весни, його всі чекають. Погано, що люди зараз б'ють себе у груди і всі такі патріоти, тільки не там де треба. Нічого поганого немає і в радянських мультфільмах, звісно, якщо там немає ніякої пропаганди. Не можна знищувати історію і традиції, це моя думка», - співачка Вікторія Гурська.

А ЩО ДУМАЮТЬ ЧОЛОВІКИ?

«Я вважаю, що свято відміняти не варто. Подарунки обов’язково буду дарувати всім своїм дівчатам, а це дружина, донька та теща», - заступник військового комісара - начальник мобілізаційного відділення Рожищенського РВК Олександр Мяло.

«На державному рівні, вважаю, що не потрібен цей день. Відміна ніяк не вплине на суспільство і ставлюсь до неї добре. Якісь символічні подарунки даруватиму», - історик, краєзнавець Сергій Янішевський.

«Звичайно потрібний! Так буду дарувати подарунки. Якщо є «чоловічий» день, то чому не може бути з 365 днів один для жінки. Я «ЗА» те щоб був цей день!», - вокаліст Микола Сидорук.

«Жодних комуністичних свят ніколи не відзначав. І моя родина теж. Навіть у часи розвиненого соціалізму. А жінок треба пошановувати не один раз у рік. Вони у нас варті значно більшого», - письменник Йосип Струцюк.

«У всьому має бути рівновага. На противагу Дню захисника України повинен бути святковий день і для жінок. Таке свято має нести навіть більшу цінність, аніж чоловіче. Бо жіноче життя і доля, робота і переживання є недооціненими. Повинно бути свято, яке символізуватиме вдячність і шану жіночій половині. Жінок потрібно поважати і любити не лише в день 8 березня.

Коханим жінкам подарунки необхідно дарувати частіше в буденності, ніж на свята. Рідним, близьким і знайомим, конкретно визначеного числа варто висловити свою повагу і вдячність чи то через подарунок, квіточку, чи взагалі добрим словом і усмішкою. Подарунки коханій не даруватиму в цей день. Взяв за звичку. Квіти обов’язково і день разом для душі», - заступник начальника Рожищенського районного відділу державної виконавчої служби Дмитро Кисіль.

Дорогі жінки, попри усі «за» і «проти» святкування Міжнародного жіночого дня, прийміть найщиріші вітання із Святом весни від колективу «Район.Рожище»! Будьте завжди щасливими, веселими, успішними, багатими. І просто - неперевершеними:)

Коментарі
08 Березня 2018, 13:06
обовязково !!!!
08 Березня 2018, 15:35
намагатись жити так, щоб вдома флейти грали, ніж святкувати день жінок древньої професії.
08 Березня 2018, 18:45
От так і ррби!)
08 Березня 2018, 22:17
А ще до флейти не погано було б мозок мати. А то флейтою думати шкідливо.
08 Березня 2018, 23:05
Згідна, хоча мала на увазі сімейну гармонію. От мужики...
08 Березня 2018, 23:34
А де подівся коментар Оксани Гуровоі??? Одна з найадекватніших позицій
09 Березня 2018, 00:08
Мудрий і маленьку піщинку в свому оці відчує і видалить. Молодчина дівчина.
09 Березня 2018, 00:19
Та причому тут???!!! Я маю на увазі її думку щодо 8 Березня, яка була у статті, серед інших думок, а не в коментах під публікацією
09 Березня 2018, 00:23
Так і я про це...
10 Березня 2018, 10:36
Свято место пусто не бывает. Попы на этот день воткнут свой какой то праздник, лишь бы десятину люди несли толстопузым. А цветы и подарки как дарили , так и будут дарить. Природные чувства людей не отменить.
10 Березня 2018, 12:20
Кто мешает идти по пути "ветра главы своея"? Никто. Но большой риск стать медузообразным потребителем с пустотой инфернальной души.
13 Березня 2018, 01:32
заборонити совкове свято є день матері,,,день народження..день ангела....день закоханних..8 березня це принизливо для жінки ..увага пошана любов має бути кожен день...а не раз в рік
13 Березня 2018, 01:38
і коли буде увага ,пошана, любов постійною , то 8 березня жінці не потрібне...коли у жінки цьго не має то є 8 березня...........тобто (((заткнись женщина твой день 8 марта))Так??
13 Березня 2018, 08:29
Рагулі майдануті сто причин знайдуть, щоб не тратитись на подарунок жінці.
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024