У Рожищі вшанували пам’ять Генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича

05 Березня 2018, 18:50
5420

«Герої живі доти, поки про них пам’ятають: Роман Шухевич», - у Рожищі вшанували пам'ять Головнокомандувача УПА.

У понеділок, 5 березня, у Рожищенському історико-краєзнавчому музеї вшанували пам'ять головного командира УПА, генерал-хорунжого Романа Шухевича з приводу 68-ї річниці з дня його загибелі.

Захід був організований Рожищенським районним осередком «Національний Корпус», спільно з Рожищенським історико – краєзнавчим музеєм. Участь у вшануванні взяли Рожищенський міський голова В'ячеслав Поліщук, заступник голови РДА Інна Сергійчук, громадськість міста та представники Національного Корпусу.

Коротко про Романа Шухевича розповіла директор музею Наталія Патійчук. Як відомо, Шухевич загинув в бою із військами НКВД 5 березня 1950 року в містечку Білогорща неподалік міста Львова. Оточивши штаб Романа Шухевича НКВД пропонувало йому здатися та піти на співпрацю з радянською владою. Однак Роман Шухевич відкинув таку пропозицію та прийняв останній бій. Він загинув, але не скорився. Генерала Шухевича називають Великим Воїном Нескореної Нації та вшановують, як Героя України.

«Сьогодні ми згадуємо 68-му річницю загибелі відомого українського діяча, як в цивільному, так і у військовому житті, - промовила керівник Рожищенського районного осередку «Національний Корпус» Ірина Ющук. - Хтось скаже, що згадуємо трагічну загибель Шухевича. Але я так не скажу, бо так не думаю. Головнокомандувач УПА все своє свідоме життя, жив з вірою в те, що має збудувати українську державу, або загинути за неї. Він був затятим націоналістом».

«Чи була його загибель даремною? Напевно, що ні!, - продовжила Ірина Ющук. - Але його смерть породила нове покоління націоналістів, які готові далі боротися та вмирати за свою державу. Чи ми маємо державу про яку мріяв Шухевич? Однозначно – ні! Але ми щодня, щомиті боремося за те, щоб вона була – велика, могутня, і незалежна українська держава. Також хочу додати, що подвиги Шухевича – це не подвиги одного дня, чи періоду. Все його життя – це подвиг задля України. І сьогодні ми маємо наслідувати, брати з нього приклад, аби довести справу його життя до кінця. Ми не маємо права опускати руки. Майбутнє належить нам!».

Більш детально про життя і діяльність, а також величезні заслуги легендарного командира Української Повстанської Армії перед Батьківщиною присутні довідались з відеоролика «Відомий та невідомий Шухевич» та фільму українського режисера Олеся Янчука «Нескорений».

Також у музеї діяла тимчасова виставка, яка складалась з трьох частин: образ Шухевича, форма вояка УПА та книжкової полиці, де розмістилися видання про діяльність Шухевича, а також про героїчні подвиги воїнів УПА – вихідців із нашого району.

4

2

5

1
Керівник Рожищенського районного осередку «Національний Корпус» Ірина Ющук
Керівник Рожищенського районного осередку «Національний Корпус» Ірина Ющук

1

1


1

1

1


 

Коментарі
07 Березня 2018, 09:50
Свою історію треба знати і пам'ятати своїх героів
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024