На 30 учнів – десять педагогів: Оленівську гімназію закривають через малокомплектність

16 Березня 2023, 18:10
Оленівська гімназія 7288
Оленівська гімназія

У селі Оленівка Рожищенської громади планують закрити гімназію, а дітей перевести до ліцею в сусідньому селі Топільне

Нині в навчальному закладі здобувають освіту 30 учнів, працює 10 педагогів і чотири технічні працівники. Про це розповіла Суспільному директорка гімназії Зоя Фіщук.

Мама школярки Людмила Дахнюк разом з іншими матерями зібралися в Оленівській гімназії. Зі слів жінки, батьки школярів проти закриття освітнього закладу.

«Мені спокійніше, якщо моя дитина ходить у школу свого села, а не щоб доїжджала і приїжджала тоді додому о 16 годині», – каже жінка.

Мами дітей, які навчаються в Оленівській гімназії, просять місцеву владу не ліквідовувати хоча б початкову школу, каже багатодітна мама Олена Ліснічук. Її троє старших дітей навчаються в Оленівському ліцеї. Наступного року ще одна дитина піде в перший клас.

Хвилюється за свого шестирічного сина, який хворіє на цукровий діабет мама Аліна Лихотоп. Каже, що можуть виникнути труднощі при переїзді до іншого навчального закладу, бо дитина інсулінозалежна.

«А коли сказали, що будуть школу закривати, то мені доведеться їздити з ним в інше село і сидіти там до четвертої години, бо сам собі він ще не вколе інсулін», – говорить жінка.

29 років учителює в Оленівській гімназії Людмила Сеняда. Педагогиня каже, що боїться залишитися без роботи та не хоче залишати свою школу, бо звикла до батьків і діток.

Нині в Оленівській гімназії налічується три повних класи, де є більш як чотири учні. Три учні у класі за новим законом не може бути, каже директорка Зоя Фіщук.

«Після того, як цьогоріч випустять дев'ятикласників, то станом на 1 вересня в ліцеї залишається 23 учні, а освітня субвенція виділяється лише тоді, коли є 25 дітей», – додає педагогиня.

Зі слів Зої Фіщук, їй з 1 вересня, які й всім вчителям Оленівської гімназії, окрім тих, що досягли пенсійного віку, запропонували роботу в інших навчальних закладах громади.

Гімназію закривають через малокомплектність, каже керівник гуманітарного відділу Рожищенської міськради Ігор Кузава. Учителів планують працевлаштувати у сусідніх закладах загальної середньої освіти, а дітей – довозити шкільним автобусом на навчання.

З його слів, у Рожищенській тергромаді зараз 19 освітніх закладів, із них – чотири малокомплектні школи.

26 квітня відбудеться громадське обговорення про припинення діяльності цієї гімназії. Остаточне рішення щодо ліквідації комунального закладу «Оленівська гімназія» ухвалюватимуть депутати Рожищенської міськради на сесії у травні.

Як розповіла заступниця начальника обласного управління освіти і науки Тетяна Соломіна, в області працює 551 школа, із них 125 закладів є малокомплектними, у них відсутні окремі паралелі класів. Найбільше таких закладів у Горохівській громаді – десять, по шість – у Ківерцівській, Локачинській, Любешівській і Рожищенській, по п'ять – у Колківській, Мар’янівській і Дубечненській, по чотири – в Любомльській, Турійській, Доросинівській і Оваднівській територіальних громадах.

Коментарі
17 Березня 2023, 04:19
Докерувався нач.гуманітарного відділу ОТГ КУЗАВА до ручки! Треба закрити гуманітарний відділ ОТГ і звільнити з роботи хабарника КУЗАВУ.Буде порядок і велика економія коштів.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024