За пів року на Рожищенщині зареєстрували 15 випадків туберкульозу

10 Березня 2023, 12:38
Діагностика 1187
Діагностика

Кількість вперше виявлених випадків туберкульозу, що були зареєстровані у 2022 році на території колишнього Рожищенського району, залишається на рівні трьох останніх років. 

Однак, викликає занепокоєння те, що серед нових хворих основну частину складають особи молодого працездатного віку у віковій групі 18-50 років (73%). Про це Район.Рожище 9 березня повідомив лікар-епідеміолог Луцького районного відділу ДУ «Волинський ОЦ КПХ МОЗ» Микола Демидюк.

Захворюваність на туберкульоз за останні шість місяців по територіальних громадах:

  • Рожищенська ТГ – 11 випадків;
  • Доросинівська ТГ – чотири випадки, в тому числі одна дитина;
  • Копачівська ТГ – не реєструвався.

Туберкульоз вже не одне століття поспіль є одним із грізних інфекційних захворювань, що тероризують людство. Попри те, що його можна попередити та ефективно лікувати, ця інфекційна хвороба входить у десятку інфекцій, що спричиняють смертність в усьому світі. 

Туберкульоз не ліквідовано в жодній країні світу. Проте Україна знаходиться на перших щаблях антирейтингу.

За даними Центру громадського здоров’я, в Україні за 2022 рік кількість уперше зареєстрованих захворювань на туберкульоз, включно з його рецидивами, становила 18 510, або 45,1 на 100 000 населення, що на 2,5% більше показника 2021 року (18 241, або 44,0 на 100 000 населення).

Захворюваність на туберкульоз серед дітей віком до 14 років по Україні залишилася на рівні 2021 року — 7,4 на 100 000 дитячого населення (450 випадків).

Щоб побороти чи запобігти захворюванню, необхідно знати що це за хвороба

Туберкульоз  – це інфекційна хвороба, яку викликає мікобактерія туберкульозу. Захворювання має хронічний перебіг. Найчастіше вражаються легені хворого (легеневий туберкульоз або туберкульоз легень), а в разі позалегеневого туберкульозу можуть вражатися інші органи, зокрема, кістки, шкіра, оболонки мозку, нервова система, нирки, печінка та ін.

Форми туберкульозу:

  • активна форма – може бути відкрита (коли хворий виділяє назовні мікобактерії туберкульозу, наприклад, під час кашлю;
  • закрита форма (коли немає виділення мікобактерії назовні, тобто хворий незаразний); 
  • латентна (прихована) форма.

Мікобактерії знаходяться в дрібних краплях, які хворий на туберкульоз виділяє при розмові, кашлі, чханні.

Кількість людей, інфікованих бактеріями туберкульозу становить приблизно 25-30%. Але хворіє лише кожен десятий із них.

Виділяє мікобактерії не кожен хворий на туберкульоз, а тільки той, у кого відбувається розпад легеневої тканини та бактеріовиділення (у просторіччі – відкрита форма туберкульозу). Отримати дозу мікобактерій можна, навіть не контактуючи безпосередньо з хворою людиною, тому що вони здатні осідати на частинках пилу та залишатися на ній за сприятливих умов до 18 днів.

Серед населення в групу ризику зараження туберкульозом входять:

  • люди похилого віку,
  • особи, які страждають на хронічні захворювання (такі, як цукровий діабет, аутоімунні захворювання),
  • люди з онкологічними захворюваннями,
  • люди, які приймають імуносупресивні препарати,
  • пацієнти, які перенесли тяжкі операції,
  • курці,
  • люди, які зазнавали стресу продовж тривалого часу.

До групи ризику можна віднести також людей, які довго знаходилися в несприятливих (антисанітарних) умовах під час захисту від бомбардування та таких, що тривалий час мали погане (неповноцінне, нерегулярне, малокалорійне) харчування.

Симптоми туберкульозу легень:

  • виражена слабкість, стомлюваність, хронічна втома;
  • безсоння, нічні кошмари;
  • зниження апетиту та втрата маси тіла;
  • нічна пітливість (вона може бути настільки сильною, що хворому доводиться міняти постільну білизну);
  • підвищення температури тіла, переважно до субфебрильних значень, тобто не вище 37,5°С. Температура тримається постійно та супроводжується ознобом;
  • кашель. Спочатку хворих турбує сухий кашель, але з прогресуванням захворювання з’являється мокрота;
  • кровохаркання. Характерно для пізніших стадій туберкульозу;
  • біль у грудній клітці. Біль, що виникає при кашлі, свідчить про залучення плеври в патологічний процес;
  • сильна задишка.

Діагностика туберкульозу

Величезне значення має рання діагностика туберкульозу — що швидше він буде виявлений, то менше ускладнень викличе. Діагностика туберкульозу починається з огляду пацієнта, вивчення скарг та історії хвороби. 

При підозрі на туберкульозний процес сімейний лікар призначить лабораторні та інструментальні дослідження і направить, за необхідністю, на обстеження до фтизіатра. 

Лікування, залежно від стану пацієнта, може бути амбулаторним від самого початку діагностування туберкульозу або стаціонарним, якщо є показання. В деяких випадках пацієнт може продовжувати працювати.

Профілактика туберкульозу

Туберкульоз переважно вражає дорослих працездатного віку. Проте захворіти на туберкульоз можна у будь-якому віці. Для осіб із ВІЛ ризик розвитку активної форми туберкульозу зростає в 19 разів. 

Ризик відкритої (активної) форми туберкульозу зростає при будь-яких станах, що послаблюють імунну систему. Наприклад, недоїдання збільшує ризик у три рази. Систематичне вживання алкоголю та тютюнопаління підвищує ризик у 3,3 та 1,3 раза відповідно. 

Часто хворіють діти, які мають недостатнє, неповноцінне харчування. Переважно в дітей туберкульоз перебігає складно, характерні часті позалегеневі форми прояву хвороби, високий рівень смертності та інвалідизації. Саме тому важливим інструментом для боротьби з туберкульозом є щеплення.

Щеплення від туберкульозу

Захист від туберкульозу забезпечує вакцина БЦЖ. Вакцина БЦЖ входить до переліку основних лікарських засобів ВООЗ. В Україні, як і в багатьох інших країнах, де розповсюджений туберкульоз, щеплення вакциною БЦЖ є обов'язковим. 

Вакцинація проти туберкульозу здійснюється на 3-5 добу після народження дитини (не раніше ніж через 48 годин), недоношених дітей вакцинують при досягненні ваги понад 2500 г, згідно з календарем профілактичних щеплень, затвердженого МОЗ України.

Туберкульоз – це інфекція, що дуже швидко розвивається та прогресує насамперед в ослабленому організмі з низькою опірністю, слабкою імунною системою. Саме тому важливо пам’ятати про нібито прості поради щодо здорового харчування, фізичної активності та вчасного звертання за допомогою до лікарів. 

Проте такі «прості» поради можуть врятувати життя та зберегти ваше здоров’я, а у разі своєчасного адекватного лікування туберкульоз практично завжди може бути вилікуваний.

Коментарі
10 Березня 2023, 11:35
Рожищенські сімейні лікарі - тупі і безвідповідальні у діагностиці та лікуванні туберкульозу.
10 Березня 2023, 14:48
Хто такий Демидюк? Колишній головний лікар Рожищенської СЕС,який раніше займався пригніченням персоналу СЕС,а тепер робить з себе розумника іі від своєї бездіяльності пенсіонер Микола Демидюк займається саморекламою і власним колишнім самозвеличенням! Працівники СЕС при його колишньому керуванні Демидюком СЕС все па м' ятають і знають!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024