Дмитрій Теравський: «У піст головне не їсти один одного»

17 Лютого 2018, 20:35
5744

Рубрика «Духовні бесіди» на Район.Рожище продовжує висвітлювати проблемні питання, пояснювати релігійні поняття, розповідати про свята та інше.

Мабуть, у кожного з нас є багато запитань до священиків, але далеко не завжди трапляється нагода знайти на них відповіді! Нині кожен з вас може запитати у священнослужителя все, що стосується релігії, свят, Біблії, Законів та іншого.

При формулюванні запитань просимо дотримуватися норм християнської етики.

Слід коротко та чітко сформувати своє питання та вказати його тематику – в такому разі ви отримаєте вичерпну та швидку відповідь. У випадку, якщо питання має великий обсяг або є дуже особистим – надсилайте повний текст на електронну пошту: [email protected] з поміткою «Духовні бесіди».

Дуже сподіваємось, що рубрика допоможе знайти відповіді на важливі для вас запитання, які виникають у кожного читача.

19 лютого розпочинається Великий піст. Про важливість посту читачам Район.Рожище розповів прес-секретар Рожищенського благочиння, священик Дмитрій Теравський.

********************

Напередодні початку Великого посту, в Прощену неділю, в храмах Православної Церкви служать вечірню з Чином прощення.

Під час Чину прощення священики виходять з вівтаря і просять вибачення у прихожан. І парафіяни в свою чергу підходять духовенства і просять вибачення у них, а потім вже один в одного.

У Прощену неділю заведено просити вибачення у ближніх і поза стінами храму. Люди дзвонять один одному, шлють листи або просять вибачення при особистій зустрічі. Зазвичай діалог виглядає так: - Прости мене! - Бог простить, і я прощаю. Мене прости!

А 19 лютого цього року розпочинається Великий піст. Хтось із нас постить вже не перший рік, хтось постив раніше, але не цілком серйозно, а хтось планує поститись в цьому році вперше і на багато своїх запитань ще не знає відповіді.

Ще в перші християнські часи люди, які хотіли хреститися, деякий час перед хрещенням дотримувалися посту. Згодом з цього посту виник піст перед Святою Пасхою. Якщо проводити аналогію з хрещенням, то Великий піст дає нам можливість підготуватися і гідно зустріти Великий День Христового Воскресіння.

Час посту - дуже важливий період для християн: ми можемо перевірити себе, виховати, стати трішки кращими й чистішими. Свідомо позбавляючи себе чогось, ми обов'язково придбаємо щось дуже важливе. Тому в піст ми добровільно позбавляємо себе будь-яких життєвих зручностей, тим самим звільняючи місце для духовних цінностей.

Роз'яснення про те, як правильно постити, містяться в богослужбовій книзі правил - Типікон. Утримання в гастрономічному плані передбачає повне зречення від м'ясних і молочних продуктів, від яєць, риби й по буднях - від олії. У перші два дні Великого посту, а також у Велику П'ятницю Типікон наказує повністю утримуватися від їжі.

Устав, який дається в Типікон - це середня модель нашого поста. Разом з духівником (а не самостійно) людина визначає міру суворості свого посту. Послаблення посту дозволяється вагітним, хворим, які подорожують, службовцям і так далі. Церква знаходить для людини багато виправдувальних моментів. Однак важливо пам'ятати, що визначати й знати міру посту ми з вами повинні по совісті.

Оскільки піст відбувається, в першу чергу, не заради утримання від їжі, а заради духовного зростання, ми намагаємося постити постом сприятливим, бажаним Богу. А це значить, що ми повинні утримуватися від злих справ, від тілесних і душевних нечистот, до яких ми постійно схильні.

В піст потрібно максимально відсторонитися від гніву, образ, засудження і спробувати робити ще більше добра, ніж в інший час. Таким чином ми підготуємо себе до зустрічі Світлого Христового Воскресіння. Однак важливо пам'ятати, що крім гастрономічного утримання піст - це час посиленої молитви, покаяння, добродіяння. В цьому відношенні піст повинен дотримуватися кожен.

Великий піст присвячений до Світлої Христової Пасхи, період святкування якої випадає на період з 4 квітня по 9 травня, щороку по-різному. Тому і Великий піст також розпочинається кожного року по різному.

Великий піст складається з двох періодів - Святої Чотиридесятниці, що символізує сорокаденний піст Спасителя в пустелі (закінчується напередодні Вербної Неділі), і Страсної седмиці.

Останній тиждень Великого посту - це окремий період (раніше його називали Хресним, або Страсним Великоднем), коли ми згадуємо останні дні земного життя Господа нашого Ісуса Христа. Ці сім тижнів і підготовлюють нас до зустрічі Світлого Христового Воскресіння.

В період Великого посту (як і в інші пости) Церква не звершує таїнство Вінчання. Вступ до шлюбу передбачає подружні взаємини. А оскільки в Великий піст ми, по можливості, від них утримуємося, Церква не благословляє шлюб і не вінчає.

За Типіконом, в недільні дні на трапезі дозволяється вживання олії та вина, але важливо пам'ятати, що ми робимо це для підтримки сил, а не навпаки. Вино дозволяється для тих, хто не страждає на алкоголізм. Людина, яку навіть крапля вина може підштовхнути до запою, повинна повністю утриматися від пиття вина.

Порушивши піст потрібно принести покаяння і намагатися надалі триматися міцніше. Головне не відступати, продовжувати свій шлях в очікуванні радості Великодня, а також пам’ятати, що гріх завжди залишається гріхом: і під час посту, і поза постом.

Наше земне життя спрямована або на боротьбу з гріхом, або на укорінення в своєму житті гріховного початку. Якщо людина вибирає боротьбу з гріхом, вона повинна каятися і намагатися надалі не грішити, а якщо знову падає - то приносити ще більше покаяння, прикладати ще більше зусиль, щоб не грішити.

Окремо потрібно говорити про святкування Дня народження або Дня Ангела. Якщо це бурхливе застілля, після якого важко згадати події вечора - таке свято краще не відзначати.

А якщо цей день без алкоголю та переїдання, без спокусливих танців та інших гріховних вчинків, із вдячним спогадом своїх батьків - такий День народження цілком можна відзначити. Інше питання, що ми до такого не звикли, тому краще активне святкування відкласти на післяпостовий період. Але і тоді теж повинна бути межа дозволеного.

Теж стосується і відвідування близьких людей. Не завжди є можливість відмовитися від походу в гості. Однак завжди можна знайти таку міру відвідування гостей, що не завдасть шкоди ні собі, ні, в першу чергу, тому, хто запросив. Потрібно перейнятися подією і разом з людиною порадіти, якщо це радісна подія, або поплакати, якщо сумне. Тобто перш за все, потрібно надати увагу тому, хто запросив, а не зробити так, щоб вся увага була на собі і на власному пісному виразі обличчя.

Сьогодні, коли багато людей дотримуються Великого посту, майже на будь-якому застілля можна знайти якісь пісні або помірні страви. Однак буває і так, що неможливо відмовитися від не пісної їжі. Бабуся, яка ніколи в житті не постилась і наготувала якихось м'ясних пирогів, образиться - тоді цілком можна втішити бабусю і з'їсти їх, але потім покласти на себе більш суворий пісний стан і понести великі труди за цей вчинок.

А в цілому потрібно пам’ятати, що не те оскверняє людину, що входить в неї, а те, що виходить з неї. А також, що в піст головне не їсти один одного.

Також читайте, «Не заставлені їжею столи, а наповненні миром і радістю серця повинні бути на Різдво», - Дмитрій Теравський, Духовний сенс свята ВознесінняДень Святої Трійці – свято народження Церкви ХристовоїРіздво Христове – справжнє свято духовності та любові, «До Стрітенських свічок в Православній Церкві ставляться по-особливому – не магічно, а благоговійно», - Дмитрій Теравський.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024