Рожищенці відзначили 70 річницю героїчного бою вояків УПА

14 Лютого 2018, 16:00
6671

У Рожищі вшановували героїв, учасників національно-визвольного руху, які загинули в боротьбі за вільну Україну. 

13 лютого виповнилося 70 років з того дня, як наші відважні земляки, уродженці села Рудка-Козинська Степан Архипчук на псевдо «Мартин», Микола Архипчук на псевдо «Яструбок» та їх побратим з села Кроватка Петро Левчук – псевдо «Запорожець», прийняли нерівний бій з переважаючими силами підрозділу МДБ, який взяв їх в щільне кільце біля села Кроватка у 1948 році.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ: Гриф секретності знято: 70-ті роковини бою між рожищенськими повстанцями та енкаведистами.

Вшанувати пам'ять вояків УПА прийшли Рожищенський міський голова В'ячеслав Поліщук, член Національної спілки краєзнавців України Микола Вавренчук, заступник голови РДА Інна Сергійчук, голова Копачівської ОТГ Олександр Совтис, очільник Рудки-Козинської громади Микола Яцюк, сільська староста Лілія Коцюбайло та активісти Національного Корпусу. Разом із рожищанами віддати шану героям приїхали керівники «Братства вояків ОУН і УПА Волинськогокраю ім. Клима Савура» та уродженець села Рудка-Козинська, редактор газети «Вісник» - Євген Хотимчук.

Фото зі сторінки Волинської єпархії Київського Патріархату
Фото зі сторінки Волинської єпархії Київського Патріархату

Фото зі сторінки Волинської єпархії Київського Патріархату
Фото зі сторінки Волинської єпархії Київського Патріархату


Траурний мітинг розпочався з виступу Миколи Вавренчука, який нагадав присутнім події 70-річної давнини. Розповів про кожного учасника кривавої розправи, про колодязь, який став братською могилою для відважних земляків. Також краєзнавець зауважив, що цього року вперше за весь 70-літній період небайдужі прийшли помолитися до могили Івана Зварича


Слово взяли й ветерани УПА, які з болем в серці пригадували своїх побратимів та ті важкі, криваві роки, а Валентина Добровольська декламувала повстанські вірші. 

Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці Василь Шняк, відслужив поминальну панахиду по загиблих героях. Присутні вшанували пам'ять борців за волю та незалежність України хвилиною мовчання, поклали квіти до підніжжя пам'ятного знаку полеглим воякам УПА.

Фото зі сторінки Волинської єпархії Київського Патріархату
Фото зі сторінки Волинської єпархії Київського Патріархату

Згодом всі учасники мітингу поїхали в село Кроватка, Рожищенського району на згаданого місце бою, де нині стоїть пам'ятний Хрест. Після молитви, Микола Вавринчук озвучив бажання ініціативної групи, до складу якої входить сам краєзнавець, голова районного осередку Національного Корпусу Ірина Ющук, керівник ГО «Самооборона Рожище» Олександр Дулюк та голова Асоціації фермерів і приватних землевласників Волині Руслан Хомич, щодо встановлення пам'ятника. Рішення про встановлення та проект передали голові Копачівської ОТГ Олександру Совтису.


Пам'ятаймо, що з часу, коли на нашій землі зродилась українська нація, маємо свою землю, небо і волю завдяки пролитій крові живих героїв минулих часів і сьогодення! Лицарський Чин породив Безсмертний Дух, що витає на цій землі і втілюється з покоління в покоління.


1

Коментарі
14 Лютого 2018, 23:32
А що це за пацики, які закривають свої обличчя?
15 Лютого 2018, 13:08
НацДружини
15 Лютого 2018, 14:23
бандити! ще не забувайте по дорозі відвідати братську могилу в Бортяхівці де поховані жертви цих вбивць це вони душили і кидали в колодязь можу і прізвища назвати Бог справедливо іх покарав а тим що на фото не соромно?
15 Лютого 2018, 14:28
Це моя сімнадцятирічна тьотя з восьмимісячним дитятком загинула від рук оцих хероів може хто з них згадає чим вона завинила герої називаються! душогуби це факт!
15 Лютого 2018, 15:05
Їдьте в Донецьк,там вам як для німців в 1944 році парад зроблять.
15 Лютого 2018, 16:17
Я про нашого мера був кращої думки....
15 Лютого 2018, 18:07
При потрібності -відправимось і до Донецька. <br/>Яка різниця чи ми одягнули символіку чи ні ? Публічна демонстрація не заборонена, тому в чому суть претензій?
15 Лютого 2018, 23:17
Купка ідіотів..мало людей помордували?...хай в Польщу їдуть..то поляки їх розірвуть разом з їхнім уПА і бандерою.,націоналізм ще не привів ніяку країну до добра
15 Лютого 2018, 23:50
А загиблі мабуть переверталися в могилі...
16 Лютого 2018, 00:02
а ті кого бандери замордували теж все бачать з небес
16 Лютого 2018, 11:02
О скільки сепАрні набігло в коменти ! Не подобається що відбувається в нас в Україні - ноги в руки і п......те в Донецк до своїх однодумців там вас зустрінуть з музикою.
16 Лютого 2018, 19:56
Ти такій герой в мами під спідницею....
18 Лютого 2018, 20:16
Читаю коменти і розумуї це сліди праці рпц мп та недобитків кпу в Україні...Сумно але факт..і це 26 рік незалежності..Українці схаменіться..Хто не поважае свою історію, мову, культуру , церкву ..то прийдуть інші і заставлять шанувати чужу мову культуру церкву історію..Наглядний приклад на донбасі..
18 Лютого 2018, 21:02
Ще весна не почалась,а в майданутих вже &quot;на голову плющить&quot;
06 Березня 2018, 01:31
Це точно
14 Січня 2020, 05:17
Читаю коментарі і не розумію,за що ми на Донеччині воювали за комуняк для якіх України не існує ? Нквс також переодягалися в бандерівців не забувайте ,і не всі були бандерівцями з тих хто себе такими називав .знаю одне сальтисон колишній голова тобто Григорука нас коли відправляв в ато добряче заробив грошей .навіть сина свого волонтером влаштував аби не в ато .оце патріот з своїх дружків кого відправив.? Бог йому й таким як він продажним свиням суддя...
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024