«Два покоління – дві війни»: в бібліотеці для дорослих вшанували пам'ять загиблих

17 Лютого 2016, 10:00
2518

Вчора, 16 лютого, у Рожищенській бібліотеці для дорослих зібралися воїни-афганці та боєць АТО, аби вшанувати пам’ять своїх загиблих побратимів, тих, хто поліг на чужій землі, та тих, хто віддав своє життя за рідну землю на сході України.

Серед запрошених — голова районної спілки ветеранів Афганістану Анатолій Шульгач, воїн-афганець В’ячеслав Данчук, боєць АТО Олександр Наумик та відомий всім бард, автор багатьох книжок про війну, Олексій Будчик.

Активними учасниками та уважними слухачами були учні ЗОШ №1.

Ведуча заходу під назвою «Два покоління – дві війни», провідний бібліотекар відділу обслуговування Любов Плохотюк запросила присутніх хвилиною мовчання вшанувати пам’ять загиблих.

— 15 лютого дата виведення радянських військ з Афганістану стала Днем вшанування усіх учасників бойових дій на території інших держав, — розпочала вечір-зустріч Любов Плохотюк. — Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. Не оминула вона і нашу Рожищенську землю. Чотири юнаки не повернулися додому: капітан Микола Карпець (с. Топільне), рядовий мінометник Іван Левчук (с. Незвір), старший сержант Юрій Троцюк (с. Доросині) та рядовий,  механік-водій Володимир Тананайко (с. Літогоща). Вони були зовсім молодими і не хотіли помирати, але життя розпорядилося по-іншому. Їхні імена будуть вічно закарбовані в наших серцях і душах.

А далі слово взяли люди, які не з книжок знають, як це — втратити свого побратима, засинати та прокидатися під музику куль… Стільки  років минуло з часу виведення військ з Афганістану, а події в цій країні залишаються живим болем для Анатолія Шульгача та В’ячеслава Данчука.   В кожному слові відчувається, що біль афганської війни досі кровоточить в їхніх серцях…

На екрані — кадри з Афганістану, і очі «афганців» щедро зрошуються сльозами…

Війна… Як прикро, що сумні сторінки історії повторюються і сьогодні.  Блакитне, мирне небо України накрила чорна хмара військового протистояння. Про війну зі ще нещодавно «братнім» народом, поділився з присутніми молодий хлопчина, а вже воїн Олександр Наумик.

У формі сповіді про війну прозвучали вірші у майстерному виконанні Вікторії Янішевської  та Олександри Данильченко.

Затамувавши подих слухали присутні пісняра-поета Олексія Будчика, якому тема війни  є надзвичайно болючою. Кожен із його творів — це спроба глянути на нелегкі українські реалії оком поета. Також поет представив свою нову шосту збірку творів «Україна. Революція. Війна», один примірник якої подарував бібліотеці. 

Важливим елементом заходу стала презентація виставки-панорами «Мужність приречена на безсмертя».




Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024