У Рожищі відкрили меморіальну дошку на честь річниці заснування євангелічно-лютеранської парафії

29 Грудня 2022, 14:56
Під час заходу 1543
Під час заходу

У Рожищі відбулося відкриття меморіальної дошки, встановленої з нагоди 160-річчя заснування Рожищенської євангелічно-лютеранської парафії.

Захід організували у середу, 29 грудня, йдеться на сайті Рожищенської міськради.

Пам'ятну дошку розмістили на одному з корпусів Рожищенського навчально-реабілітаційного центру, який був збудований на місці євангелічно-лютеранської кірхи, зруйнованої в часи Другої світової війни.

Про історичні віхи розвитку лютеранської кірхи – величної будівлі у неоготичному стилі, яка була збудована у 1878 році та вміщала понад тисячу віруючих, та ідею встановлення меморіальної дошки розповів ініціатор її створення – кандидат історичних наук, доцент кафедри соціогуманітарних технологій Луцького національного технічного університету Михайло Костюк.

Почесну місію відкриття меморіальної дошки надали голові Рожищенської міської ради Вячеславу Поліщуку та голові Громадського об'єднання «Товариство німців Волині» Ользі Тибор.

«Одну з кращих сторінок давнього Рожища створили саме німецькі емігранти, які жили на цій території. Вони відкривали фабрики, школи, приносили на волинські терени свої традиції та культуру, і навіть релігійні погляди, які стали невід'ємною частиною літопису Рожища загалом. Тож увічнення цієї події ще на крок наближає нас до можливості вивчення правдивої історії нашої малої батьківщини», – пишуть на сайті міськради.

На важливості відзначення таких пам'ятних місць та подій, як важливої складової дослідження історії волинських німців на тлі вивчення історії розвитку міста наголосила і голова Громадського об'єднання «Товариство німців Волині» Ольга Тибор.

Завершилось відкриття виступом заступниці директора Рожищенського навчально-реабілітаційного центру Волинської обласної ради Наталії Савонюк, яка подякувала за співпрацю та підтримку усім, хто допомагає закладу нині, відкриває нові сторінки його історії.

Коментарі
29 Грудня 2022, 16:27
чудо - мер Поліщук знову виставив свого жирного живота на фото ! мер Поліщук хворий самохизування м і само лю бованняям і і свюєє дурістю до простих людей громади !
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024