У Рожищенській громаді вшанували пам'ять жертв Голодомору

27 Листопада 2022, 10:01
Театралізована композиція «Скорботна свічка пам'яті святої» 1360
Театралізована композиція «Скорботна свічка пам'яті святої»

В останню суботу листопада у Рожищі відбулися жалобні заходи щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору. 

26 листопада пом'янути безневинно загиблих зібралися духовенство, представники місцевої влади, працівники установ та організацій, громадськість. Про це повідомили на сайті Рожищенської міськради.

Перед спільною молитвою до присутніх звернувся Рожищенський міський голова Вячеслав Поліщук.

«Ми згадуємо жертв Голодомору 1932-33 років і сьогодні бачимо ті ж репресії, голод, убивства на прикладі Бучі, Ірпеня, Херсона, інших міст, які були окуповані. Ворог хоче повторити це жахіття знову і пишається цим. Він змушує нас запалювати свічки щодня, а не тільки у пам'ятні дати. Хоче заморозити, не дає нам жити. Тому відповідальність кожного з нас – у боротьбі.

Допомагайте ЗСУ, один одному, тим, хто цього потребує. Бо в єдності – наша сила. Не нарікайте, гуртуйтеся, бо тільки разом, дружно ми можемо протистояти ворогові, тільки разом можемо зберегти Україну, не дати агресорові здійснити свій задум», – наголосив Вячеслав Поліщук і закликав учасників заходу постійно пам’ятати про жертв Голодомору, адже пам’ять робить нас сильнішими, вчить, як запобігти повторенню національної трагедії.

Спільну молитву за невинно вбитих та померлих від голоду відслужили священнослужителі Православної церкви України та Української греко-католицької церкви.

О 16 годині учасники заходу долучилися до загальнонаціональної хвилини мовчання та пам'ятної акції «Запали свічку» і запаленими лампадками виклали хрест, як символ мученицької смерті та віри у відродження. Відродження сили, духу, відродження матінки-України.

З метою гідного вшанування жертв геноциду українського народу відбулися пам'ятні заходи й в Рожищенській громаді.

У Центрі культурних послуг спільно з Будинком культури-філією села Топільне провели театралізовану композицію «Скорботна свічка пам'яті святої», учасниками якої стали не лише працівники культури громади, а й юні актори Рожищенського ліцею №2.

У Рожищенському історико-краєзнавчому музеї відбулася лекція-реквієм «Свіча пам'яті», присвячена 90-м роковинам вшанування жертв Голодомору. Учасниками заходу стали учні 10-х класів Рожищенського ліцею №2 на чолі з вчителькою історії Людмилою Брук.

У ході лекції учні почули факти про мільйони загублених життів, а також переглянули виставку «Україна пам'ятає – світ визнає», яка об'єднала літературу українських письменників про часи Голодомору, фотоматеріали та спогади очевидців тих жахливих подій, жителів Рожища, які проживали в ті роки у східних областях України.

Працівники Публічної бібліотеки Рожищенської міської ради спільно з учнями 6-х класів та вчителями Валентиною Огороднік та Оксаною Яремою Рожищенського ліцею №2 провели годину скорботи «Холодний подих згаслої свічі». Ведуча заходу Галина Корнійчук розповіла учням про геноцид проти українського народу сталінським режимом в 1932-1933 роках.

Поезії про голодомор прозвучали у майстерному виконанні читців Вікторії Чуль, Діани Гардей, Дмитра Сітовського та Дениса Клімчука.

 

Присутні хвилиною скорботи вшанували пам’ять мільйонів українських селян, які загинули мученицькою смертю від голоду. Доповненням заходу стала презентація виставки-спомину «Україна – в пеклі голодоморів».

Коментарі
27 Листопада 2022, 10:47
Знову ледар- мер Поліщук виставляє скрізь свої фото! Дуже стидно колишньому голові партії,,Батьківщина'' стоматологу Ковальчуку В.В.за те,що привів до влади Поліщука!
27 Листопада 2022, 18:57
А ви дуже великий трудяга??Чи ваша тюлька велика працівниця??
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024