У Рожищі навчали депутатів бути активними

12 Лютого 2016, 17:15
1200

09 лютого 2016 року у приміщенні Рожищенської міської ради провели навчання для депутатів міської ради, активістів територіальної громади та керівників структурних підрозділів міської ради на тему «Прозорість. Довіра. Результат».

Спікерами заходу були Андрій Крупник – голова Всеукраїнської асоціації сприяння самоорганізації населення, Андрій Осіпов – експерт Інституту політичної освіти та Ірина Гайдучик – голова Волинського ресурсного центру розвитку локальної демократії.

Відтак Андрій Крупник вважає, що депутат має бути першим помічником людей. Зрозуміло, що він не отримує кошти за свою діяльність, але йому довірились люди, віддавши свої голоси і цією довірою потрібно дорожити.

- Ми маємо знайти активних та адекватних та почати з ними працювати. Думаю, вам варто задуматись над створенням органів самоорганізації населення як елементу системи місцевого самоврядування. Такі органи дадуть змогу залучити мешканців до формування та реалізації місцевої політики та сприяти вирішенню першочергових проблем громади. Це дуже важливий процес та впевнений крок до формування справжньої місцевої демократії, - зазначив він.

Активне обговорення викликав виступ Андрія Осіпова, експерта Інституту політичної освіти та юриста Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії.

- Депутатство – річ не проста. Кожен приходить у раду зі своїми інтересами. Хтось для статусу, хтось аби вирішити свої проблеми і лише одиниці, щоб вирішити проблеми міста. Ваше місто маленьке, на кожного із обраних депутатів припадає приблизно 400 виборців. Ви маєте їх чути і з ними взаємодіяти. Форм для цього в законодавстві визначено немало, але давайте згадаємо коли, для прикладу, останній раз у вашому місті відбувались громадські слухання? І чи знаєте ви, що згідно Закону України «Про місцеве самоврядування» такі слухання мають проводитись не менше ніж раз на рік. А як часто ви звітуєте перед громадою про свою роботу і у якій формі? Та і якщо звітуєте, скільки проектів рішень ви подали і які з них були підтримані. В малих містах є проблеми – депутати приходять для того, щоб проголосувати за проекти рішення, які підготував міський голова і на цьому вважають свою місію виконаною. Разом із депутатським посвідченням ви отримуєте статус і саме він зобов’язує вас змінювати місто на краще та сприяти захисту прав та інтересів ваших виборців, - наголосив Андрій Осіпов.

Під час зустрічі учасники говорили про роль громади в умовах децентралізації та про кращі практики взаємодії влади та громади через реалізацію інструментів прямої демократії. В результаті домовились про формування робочої групи, яка в найближчому часі працюватиме над напрацюванням  Статуту територіальної громади міста Рожище.


 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024