ДПА з української мови та літератури: у чому складність

04 Жовтня 2022, 13:40
ДПА з української мови та літератури: у чому складність 1519
ДПА з української мови та літератури: у чому складність

Підготовка до іспитів – один з найважливіших етапів старшої школи. Вчителі заздалегідь починають готувати учнів, «ганяючи» їх по всіх можливих темах. Це не дивно: від результатів залежить вступ до ВНЗ. При цьому, доводиться складати одразу два іспити: ЗНО і ДПА. Перший має більшу вагу, але й ДПА впливає на підсумковий атестат, тож треба з серйозністю віднестись до нього.

У 2022 році ДПА , як і ЗНО проходило в безпрецедентному режимі. Воно й не дивно – в умовах війни неможливо вимагати від дітей готуватись до іспитів, складати їх, як у попередні роки. Цьогоріч обмежились проведенням іспитів онлайн, але наступні можуть пройти в звичному режимі – залежить від того, коли Україна здобуде перемогу.

Між ДПА та ЗНО є важлива різниця. ЗНО – це всеукраїнський іспит, який необхідний для вступу до ВНЗ. ДПА ж є випускним шкільним екзаменом. Саме тому його результати йдуть в шкільний атестат.

Подання апеляції на результат ДПА – чи це можливо?

Результати іспитів – те, що турбує найбільше школярів та їхніх батьків. Звичайно ж, вони будуть боротись за кожен бал, особливо якщо вважатимуть, що їх засудили чи щось порахували не так. Саме для цього є можливість подати апеляцію на рішення комісії. До її складу входять директор закладу чи його заступник, а також класний керівник та вчителі – той, що викладає цей предмет у класу та інший викладач, який викладає цей самий предмет (наприклад два вчителі математики). Для подання апеляції потрібно:

  • Подати скаргу до комісії протягом трьох робочих днів після визначення результатів.
  • Чекати на рішення спеціальної апеляційної комісії (розгляд здійснюється протягом 3 днів).

Заяву можуть відхилити або погодити. Якщо комісія погодить зміну оцінки, то повторно проводити ДПА не потрібно. У крайньому разі рішення апеляційної комісії можна оскаржити в суді.

Підготовка до ДПА: лайфхаки для успішної здачі

Звичайно, для того, аби успішно скласти іспит, до нього необхідно підготуватись. З ДПА це працює так само, як і з іншими іспитами:

  • Розплануйте вивчення матеріалу. Визначте, скільки питань треба розглянути за день, складіть графік їх вивчення.
  • Для запам’ятовування використовуйте плани та схеми.
  • Відповідаючи, намагайтесь не писати слово у слово, як в конспекті. Пишіть своїми словами, логічно все виклавши.
  • Збільшуйте навантаження поступово – найважчі теми лишайте на кінець.
  • Вивчайте матеріал по-різному – по черзі читайте, обмірковуйте, переказуйте чи вигадуйте власні приклади. Це позбавить вас монотонності.

Допомога в підготовці до ДПА – наскільки вона важлива?

Як правило, за результати іспитів хвилюються не лише діти, але й їхні батьки. Втім, переживання не допоможуть справі (про що мають пам’ятати дорослі), а тому їхнє завдання – максимально допомогти дитині. Зокрема, можна спробувати займатись зі своєю дитиною, пригадуючи увесь матеріал.

Втім, це краще робити, якщо сам школяр добре знає предмет та повинен лише пригадати деякі дати, правила тощо. Куди надійніше будуть заняття з репетитором або курси – так учень не лише освіжить знання, але вивчіть те, чого не знав, дізнається лайфхаки для успішного складення. Так шанс отримати хорошу оцінку за ДПА зросте ще більше.

Підготовано за підтримки онлайн-школи EasySchool

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50