На Рожищенщині поширюють фейк про роздачу меблів від Ikea

20 Вересня 2022, 16:17
Фейк 1388
Фейк

У рожищенському сегменті фейсбуку поширили повідомлення про начебто роздачу меблів від Ikea.

Фактчекерка Район.Рожище дослідила це повідомлення і з’ясувала, що це – ФЕЙК!

ФЕЙК

Для того, аби заманити охочих отримати «десятки диванних крісел, які не можна буде продати через дрібні подряпини та незначні пошкодження» організатори створили сторінку Ikea ꓝans мережі Facebook. 

У фейковій компанії обіцяють «подарувати десятки диванних крісел, які не можна буде продати через дрібні подряпини та незначні пошкодження, усі працюють нормально, тому ми випадковим чином надішлемо тому, хто набере «Готовий» до 08 вересня». 

Основна умова для отримання цього призу озвучена в коментарях під оригінальним дописом: «Ви все одно повинні спочатку завершити процес підтвердження. Для цього просто поділіться цією публікацією з 10 активними групами з різних країн. Натисніть кнопку «Зареєструватися» у верхній частині сторінки та підтвердьте свій приз».

ПЕРЕВІРКА

Фактчекери перейшли на сторінку організаторів і побачили, що вона з’явилася лише у вересні 2022 року і немає жодного допису, окрім «розіграшу».  У загальних відомостях про діяльність сторінки вказаний розділ «Телемережа». 

Сторінка не має жодних вихідних даних, за якими можна було б перевірити адресу компанії, яка «дарує» меблі, кому вона належить або ж сконтактувати з кимось із її керівників. Відповідно, можна зробити висновок, що ця сторінка – не справжня.

ВИСНОВОК

«Дарує» меблі невідома компанія, яка не має ні адреси, ні номеру телефону, ні керівника, чи відповідальних за розіграш працівників. А також нічого спільного з офіційним представництвом Ikea в Україні. Оскільки організатори ставлять умови поділитися публікацією з десятьма активними групами, можливо, таким чином хочуть «розкрутити» сторінку, аби потім змінити діяльність.

Або ж мета такого псевдорозіграшу – фішинг, тобто викрадення персональних даних користувачів, які просять залишити при «реєстрації» чи завантаженні шкідливого програмного забезпечення.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024