Запитай у юриста: Продовження декретної відпустки

23 Січня 2018, 11:40
42661

Район.Рожище спільно з Луцьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги надає безкоштовну юридичну консультацію для наших читачів.

Нині кожен з вас може задати запитання юридичного характеру і отримати кваліфіковану відповідь від досвідченого спеціаліста.

Дуже сподіваємося, що наша рубрика допоможе вам знайти правильне рішення в кожній життєвій ситуації.

Всі запитання, які наразі вас цікавлять пишіть в коментарях, або надсилайте нам на електрону адресу - [email protected]

В редакцію Район.Рожище звернулася пані Ольги. Жінка пише: «Скажіть, будь ласка, дитині  17 лютого буде 4 роки. На цей момент я оформилась 2 дні офіційно на роботу, бо перед тим не працювала. Чи можу я продовжити догляд за дитиною до 5 років, якщо з лікарні дають довідку що часто хворіє, якщо я пропрацюю 3 неділі?».

На це питання відповідають юристи із Рожищенського бюро правової допомоги Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідно до чинного законодавства (п. 6 ст.179 КЗпП України, п.3 ст.25 ЗУ «Про відпустки») працівникові (матері дитини або іншій особі) в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати «…в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку,…». 

Підставою для продовження декретної відпустки є Довідка (висновок ЛКК) про потребу дитини (дитини-інваліда) у домашньому догляді. Ця довідка видається у поліклініці, де обслуговується або стоїть на обліку дитина.

Для продовження відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не обов’язково, щоб дитина була інвалідом. Дитина може часто хворіти, післяопераційний період тощо. Термін на який можна продовжити відпустку вирішується індивідуально, у простих випадках термін продовжується на півроку з можливістю подальшого продовження за потребою.

Для оформлення вищезгаданої відпустки потрібно звернутися до обслуговуючого педіатра, який визначить серйозність стану здоров’я дитини, здачі аналізів і потребу у додаткових висновках спеціалістів. Педіатр оформлює документи і передає їх на розгляд ЛКК. Комісія надає довідку, на основі якої роботодавець видає наказ про надання відпустки. Крім довідки, роботодавцю необхідно надати заяву (заява складається у довільній формі), де зазначається термін відпустки.

Важливо! В лікарні вам можуть сказати, що дитина, на ім’я якої видається Довідка ЛКК не може відвідувати дошкільні заклади у період, на який видається довідка. 

Законодавчими та підзаконними актами НЕ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ відвідувати зазначені заклади і тому дитина може їх відвідувати, якщо не має інших показань для заборони (гострі респіраторні захворювання тощо).

Коментарі
25 Січня 2018, 00:30
Зробіть будь-ласка статтю, тут є доволі цікава інформація по районній раді. http://dropmefiles.com/N7Oph
03 Травня 2018, 04:43
Доброі ночі. Скажіть будь ласка,дитині 22травня виповнюється 3 роки ,я хочу 10 травня написати заяву про продовження декрету. Чи не запізно буде моє звернення?
11 Травня 2018, 21:50
Добрий день.дитині поставили інвалідність в 10років по бронхіальна асмі,але з 3років діагноз був асматичний бронхіт.на лкк нехочуть дати висновок що дане захворювання було до 6 віку.для того щоб мама вийшла на пенсію в 50років.дають тільки з 10 років коли було оформлена інвалідність.
17 Липня 2018, 04:13
доброї ночі...2 вересня дитині виповнюється 3 роки.Я планую продовжити відпустку по догляду ще на рік.Наскільки правильно буде, якщо висновок ЛЛК буде наданий мені в кінці липня?
19 Липня 2018, 17:33
Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, як бути в такій ситуації - дитині 20 жовтня виповняється 3 роки, я працювала у філії від компанії ПАККО, філія закрилась, проте я ще до 20 жовтня рахуюсь її працівником, я мати одиночка+малозабезпечена. Чи можна у такій ситуації продовжити декрет до 6 років і як буде з виплатами? Зараз отримуюю на дитину+мати-одинока+малозабезпечена 2500 грн..І чи будуть якісь виплати після того як дитині виповниться три роки?
17 Жовтня 2018, 16:16
Доброго дня! Я зільнилась з роботи за власним бажанням, після того комісія видала мені довідку по стану здоров'я дитини для продовження декрету. Куди звернутись щоб взяти номер наказу?
20 Листопада 2018, 11:32
Доброго дня В мене таке питання Коли дитина напівсирота ,в вересні 2019 виповниться 3 роки ,чи можна продовжувати декретну відпустку і чи будуть продовжувати виплачувати соціальну допомогу?
05 Грудня 2018, 18:00
Доброго дня, я в декреті до 3-ох років до 6 січня 2019 року, рахуюся на роботі якпонадштатна одиниця.Чи подовжать мені на роботі декретне та на скільки часу. Коли звертатися з заявою? Дякую
26 Березня 2019, 12:00
Доброго дня, скажіть будьласка якщо мама оформиться по догляду після 3 років до 6 річного віку. Чи може дитина відвідувати дитячий садочок. Дякую.
02 Травня 2019, 17:51
Доброго дня, скажіть будьласка якщо мама оформиться по догляду після 3 років до 6 річного віку. Чи може дитина відвідувати дитячий садочок. Дякую.
30 Травня 2019, 19:09
доброго дня скажіть будь ласка якщо мама оформить по догляду за дитиною до 6 років чи може дитина відвідувати дитячий заклад
09 Серпня 2019, 22:35
Я ніде не працювала, знаходжуся в декретній відпустці, тепер є можливість влаштуватися на роботу.<br/>Скільки часу треба пропрацювати, щоб збереглося місце роботи і піти назад у декретну відпустку до 3 віку.
15 Грудня 2019, 11:44
Скажіть мені чи я можу оформлятися на другій роботі, якщо я продовжила дектет після трьох років,на яку ставку,чи зберігається місце роботи на першій роботі де я оформлена на цілій ставці і звідти пішла в дикрет
23 Січня 2020, 20:17
Доброго вечора.В мене виникла така ситуація.Я подала документи на продовження дикретної відпустки по догляду за дитиною,всі обстеження і консультації лікаря є.Мені на комісії сказали,що підпишуть документи тільки тоді коли я заберу документи з дитячого садочка і принесу довідку про те ,що дитина більше не числиться в дитячому садочку.Скажіть,будь ласка,чи мають вони право в мене це вимагати і чи це законно?Дякую.
27 Лютого 2023, 13:08
Добрий день,хочу проконсультуватися по такому питанню-я вийшла з декретної відпустки на роботу,але дитина з початком відвідування садка почала часто хворіти,і педіатри кажуть обмежити перебування дитини в садку.Попередньо дитина не була часто хворіюча,мене цікавить,чи можу я зараз продовжити декрет на пів року,в зв'язку з тим,що дитина почала часто хворіти.Буду вдячна за відповідь.
14 Березня 2024, 21:08
Доброго вечора!Підкажіть я перебуваю у відпустці по догляду за дитиною,бо дуже часто хворіє до досягнення нею шестирічного віку і мені видають довідку,яку я віддаю на роботу де працювала.А чи маю приносити в садок довідку під час того як дити на хворіє?Можливо підійде копія довідки по догляду?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024