Тарифи на комунпослуги знову підскочать

09 Лютого 2016, 10:00
1932

Уряд у 2016 році запланував збільшити ціну на комунальні блага за три рази.

Відтак, вперше ціни підвищать вже у березні на електроенергію, а 1 квітня не на жарт, а насправді принесе подорожчання газу для населення вдруге.  З 1 вересня в третє подорожчає електрика. Владці, однак, не виключають, що ціна на газ може бути і зменшена.

Електроенергія з 1 березня подорожчає до 0, 57 гривні, але за умовою що норма споживання – 100 кВт/год, та 0,99 гривні при споживанні більше 100 кВт/год. Вже з 1 вересня 2016 року тарифи знову зростуть: за 1 кВт/год доведеться платити 0,714 гривні (при споживанні до 100 кВт/год) та 1,29 гривні (при споживанні понад 100 кВт/год). А вже з 1 березня 2017-го має відбутися останнє із запланованих зростань цін: за 1 кВт/год доведеться платити 0,90 гривні (при споживанні до 100 кВт/год) та 1,68 гривні (при споживанні понад 100 кВт/год), інформує TSN.ua.

Тарифи переглядатимуть ще раз з 1 квітня 2016 року, не виключено, що ціна, можливо зменшиться, якщо уряд врахує світові тенденцію здешевлення нафти та газу. Але радіти не поспішайте, владці можуть запровадити обов’язкову абонплату за користування мережею, навіть якщо газ в даний момент не споживається. І хоча сума не дуже велика — 17-29 гривень на місяць,  НАК "Нафтогаз" виступає проти запровадження такої абонплати. Тарифи постійно зростали у 2015 році: піднялися ціни на газ, тепло, холодну та гарячу воду, світло. Таким чином влада намагається привести тарифи до економічно-обґрунтованих, ринкових. Суми в платіжках протягом року зросли в кілька разів.

Однак задля того, щоб удар по гаманцях українці не надто відчували, влада ввела спрощену систему надання субсидій на оплату ЖКП. Для того щоб отримати компенсацію, не потрібно збирати томи документів, достатньо лише зави та декларації. Були встановлені норми споживання газу:  розмірі 1200 кубометрів на весь опалювальний сезон. Теоретично це означає, що людина може сама визначати, скільки газу використовувати в рамках соціальної норми щомісяця протягом опалювального сезону: наприклад, спожити за один місяць —150, за інший — 250, аби загалом норма за 6 місяців не перевищувала 1200 кубів.

Фактичне споживання комунпослуг домогосподарством відрізняється від нормативного, воно може бути більшим або меншим від соціальних норм споживання. Не потрібно «випалювати» весь обсяг природного газу чи даремно використовувати інші комунальні послуги (холодну воду, електроенергію), на які надається субсидія. 

Сума субсидії, яку органи соціального захисту населення переказують на рахунки виконавців/виробників комунальних послуг для оплати їх вартості і яка не використана домогосподарством унаслідок економії споживання послуг, може бути зарахована як оплата у майбутніх розрахункових періодах. 

Якщо ще в 2014-му за субсидією звернулися 739 тисяч сімей, то 2015 року вже вшестеро більше – 4,8 мільйона родин. Також запровадили адресний підхід щодо надання пільг з оплати житлово-комунальних пільг, послуг зв'язку, на придбання твердого палива, скрапленого газу. У держбюджеті-2016 закладено більший ресурс на виплату громадянам житлових субсидій у розмірі 35 млрд грн (торік було 24 млрд грн). 

У Рожищенському районі пік активності звернень громадян задля оформлення субсидій припав на осінні місяці 2015 року, оскільки під час опалювального сезону споживання газу та електроенергії збільшується. 

 

Почитати ще:

Що поміняє для рожищан змінена соціальна норма споживання газу?​

Щоб отримати субсидію, не потрібно «випалювати» всю «норму» газу

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024