З хресною ходою й урочистостями: у Рожищі відбулась перша архієрейська служба у Михайлівському храмі

26 Липня 2022, 16:01
У Рожищі зустрічають митрополита Михаїла 8090
У Рожищі зустрічають митрополита Михаїла

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл побував у церкві Архістратига Михаїла у місті Рожище після возз’єднання парафії з Православною церквою України.

Візит відбувся у неділю, 24 липня. Про це повідомили на сайті Волинської єпархії ПЦУ.

У день ушанування рівноапостольної княгині Ольги Божественну літургію з владикою правили: ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін, декан протоієрей Василь Шняк, настоятель священник Микола Царик, інше духовенство. 

Відбулася й хресна хода навколо Божого дому. В урочистостях взяли участь представники влади, зокрема, заступник голови облради Григорій Пустовіт і міський голова В’ячеслав Поліщук.

Під час проповіді архіпастир нагадав, що все у житті християнина відбувається на засадах любові. І саме любов повинна спонукати й керувати віруючою людиною в її вчинках.

Довідково: перші письмові відомості про Рожище датуються XIV століттям. Збереглася дарча грамота – згідно з цим документом, у 1322 році литовський князь Любарт Гедимінович подарував його соборній церкві Йоана Богослова, що в Луцькому замку. 

Відтоді понад три віки місто було власністю луцьких єпископів. У 1567 році польський король Сигізмунд-Август надав містечку Рожище Магдебурзьке право. Відомо, що тут 1777 року поселився єпископ Луцький Купріян (Стецький). Завдяки його протекції за два роки було завершено будівництво Михайлівської церкви, яка не збереглася.

Як зазначено в часописі «Волынские епархиальные ведомости» за 1895 рік, Свято-Михайлівську дерев’яну церкву зведено у другій половині XVIII століття унійним єпископом Сильвестром (Рудницьким). У 1890–1893 роках її заново відремонтували й поставили дзвіницю. Іконостас – п’ятиярусний із позолотою. 

У 1914 році, під час Першої світової війни, храм згорів ущент. По закінченні війни розпочали збір коштів на новий. У першій половині 1920-х років звершили чин освячення наріжного каменя. До початку Другої світової на місці старої церкви стараннями парафіян звели стіни. 

21 листопада 1943 року правили перше богослужіння в новій церкві. 1944 року храм був пошкоджений і його знову відновили. Від часу скасування унії на Волині немає повних відомостей про настоятелів цього Божого дому.

Згадуються, зокрема, такі священники: К. Гвоздиковський, Флор Гризентович, Павло Лукомський. Із 1933 року парафію очолював протоієрей В. Шаурель, у 1951–1990 роках – протоієрей С. Говдій.

У 2004 році стараннями прихожан оновлено розпис храму, у 2008 році позолочено куполи, у 2009 році освятили новий престол.

У травні 2022 року Свято-Михайлівська парафія вирішила залишити московський патріархат і влитися до Православної церкви України. 22 травня провели збори релігійної громади, на яких за зміну юрисдикції проголосувало 885 осіб – майже одноголосно. Але священник, на жаль, не підтримав своїх мирян і залишився в МП.

Коментарі
26 Липня 2022, 15:40
А відколи місто Рожище стало смт?
26 Липня 2022, 15:42
На фото чітко видно що пише смт.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024