За відмову надати журналістам інформацію "світить" кримінальна відповідальність

07 Лютого 2016, 16:02
1638

Влада вирішила захистити права журналістів, та гарантувати їх безпеку у здійсненні їх професійних обов’язків.

Верховна Рада прийняла новий Закон, який передбачає кримінальну відповідальність тим, хто відмовився надати інформацію журналістам, повідомляє УНІАН.

За Закон №1630 проголосували 240 депутатів. Він передбачає, що порушення таємниці телефонних розмов, листування, телеграфної та іншої кореспонденції, що можуть бути передані через різні засоби зв’язку, якщо це було вчинено повторно або щодо державних чи громадських діячів, журналіста, або вчинені службовою особою, або з використанням спеціальних засобів, призначених для негласного зняття інформації, - карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років.

Закон також покликаний захистити права журналістів, зокрема: забороняється незаконно вилучати зібрані, опрацьовані, підготовлені журналістом матеріали та технічні засоби, якими він користується у своїй професійній діяльності. Також не можна відмовляти журналісту у доступі до інформації, забороняти висвітлення окремих тем,  показувати певних осіб, критикувати суб’єкт влади, та іншими способами перешкоджати його здійснення журналістом законної професійної діяльності будуть карати штрафом до 50 неоподаткованих мінімумів, або навіть обмеженням волі до 3 років.

Також будуть каратися переслідування журналістів та перешкоджання виконувати свої професійні обов’язки – від 200 неоподаткованих мінімумів, до 4 років обмеження волі.

Дії, передбачені ч. 2 ст. 171, якщо вони були вчинені службовою особою з використанням свого службового становища або за попередньою змовою групою осіб, - караються штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 5 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.


 

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024