У Рожищі декламували твори Стуса та дискутували про перейменування вулиць

15 Січня 2018, 13:20
4112

У ці січневі дні рожищани вшанували творчу і подвижницьку діяльність великого українського поета і патріота Василя Стуса,  який віддав життя за соціальне розкріпачення людської особистості.

Цьогоріч  виповнилося 80 років з дня народження генія незнищенного таланту.

З цієї нагоди Марія Рейкіна – голова районної організації «Союзу Українок» ініціювала проведення пам’ятного заходу в форматі круглого столу «Як добре те, що смерті не боюсь я», за участі керівників міста та району, депутатів районної ради, працівників РД «Просвіта», районної бібліотеки, представників громадських організацій, вчителів, та ін.

Марія Рейкіна – голова районної організації «Союзу Українок»
Марія Рейкіна – голова районної організації «Союзу Українок»

Марія Рейкіна привітала гостей та учасників заходу з Різдвяними святами, процитувавши слова В’ячеслава Чорновола, де він згадує, як Стус у засланні просив, щоб дома зустріли  його колядками.

І, ніби, виконуючи волю поета в залі засідань районного центру зайнятості  зазвучали різдвяні піснеспіви та вітання у виконанні учасників народного аматорського фольклорного ансамблю «Джерела» БК  села Топільне.


Далі Марія Михайлівна ознайомила присутніх з біографією Василя Стуса, детально зупинившись на вирішальних віхах його страдницького життєвого шляху.

Галина Гром – голова юнацької організації Союзу Українок продовжила тему розкриття величі особистості поета, аналізуючи його творчість.

Галина Гром
Галина Гром

Світлана Матвійчук – заступник директора центральної районної бібліотеки по роботі з дітьми надзвичайно проникливо та переконливо прочитала своєрідну присвяту Василю Стусу, лист-пісню українського археолога та літератора Бориса Мозолевського, який, до речі,  після зустрічі зі Стусом почав писати виключно українською мовою. Далі увазі гостей були представлені кадри документального фільму, які розкривали маловідомі сторінки життя поета.

Світлана Матвійчук
Світлана Матвійчук

З тематичною підбіркою книг, де широко представлена творчість Василя Стуса, ознайомила присутніх Любов Плахотюк – працівниця районної бібліотеки. Вела захід  Наталія Марценюк.

Любов Плахотюк
Любов Плахотюк

Високо оцінили рівень підготовки вечора пам’яті Анатолій Матвійчук – керуючий справами районної ради та Раїса Кучмук депутат районної ради, та зазначили, що подібні заходи варто проводити на більш широку аудиторію.

2


Підсумовуючи захід, Марія Рейкіна зачитала звернення до голови та депутатів міської ради, закликаючи спокутувати провину перед Стусом та виправити помилку депутатів міської ради 2008 року скликання, які  в свій час, прийняли рішення перейменувати вулицю ім. Стуса на вулицю ім. Ліпкана. 

Голова районної організації Союзу Українок запропонувала  перейменувати вулицю Привокзальну на вулицю імені великого поета, оскільки існуюча в місті вулиця Стуса знаходиться у віддаленому районі міста.

На це міський голова В’ячеслав Поліщук заперечив, зазначивши, що ця вулиця знаходиться, в першу чергу, в Рожищі, вона нова, в перспективі буде рости, розбудовуватися і люди, що там житимуть матимуть змогу пишатися нею.


В’ячеслав Анатолійович попросив припинити «перепоховувати Стуса», тим більше, що подібні зміни, без попередньої інформаційної підготовки можуть викликати негативну реакцію населення міста.

Розмова перейшла в емоційні дебати, де переважна більшість учасників заходу підтримала позицію міського голови.


Анатолій Матвійчук закликав не оскверняти пам’ять Василя Стуса словесними перепалками, не приймати необдуманих рішень та винести питання на обговорення депутатів міської ради та провести опитування серед рожищан, стосовно цієї теми.

Коментарі
16 Січня 2018, 12:28
Більше нема чим займатись тільки змінювати назви вулиць!!!?
17 Січня 2018, 23:54
Марія Михайлівна молодець.Все робить за покликом серця а не через вигоду для себе як зараз модно.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024