Працівників шкіл змушують платити за медогляд

01 Лютого 2016, 19:40
4848

Напередодні чергового медогляду в одній із районних  загальноосвітніх шкіл працівників поставили до відома: тепер вони змушені платити за медогляд (а точніше – лабораторне обстеження в санстанції) з власної кишені.

Сума – незалежно від посади та окладу – 51 грн.

Ще рік тому, зі слів педколективу, представники якого звернулися в редакцію Район.Рожище за допомогою, ці витрати були покладені на районний бюджет. Сьогодні ж їх повідомили, що вони мають здати гроші медпрацівнику школи, а та уже оплатить лабораторне обстеження в СЕС у відділенні Ощадбанку.

У результаті більшість працівників віддавати 51 гривню за те, щоб пройти медогляд, не хоче, адже вважає, що це прямі обов’язки працедавця.

Ми звернулися за коментарем у СЕС та районний відділ освіти.

Як повідомили у Рожищенському районному лабораторному відділенні Луцького міськміжрайонного відділення ДУ «Волинський обласний лабораторний центр» головного управління Держсанепідслужби України у Волинській області, справді, лабораторне обстеження у них лише платне. Надавати безкоштовно свої послуги, згідно з  діючим законодавством, вони не мають права.

— У нас укладений договір з Рожищенською районною лікарнею, що бактеріологічне лабораторне обстеження будемо проводити ми, оскільки лікарня не має для цього спеціального обладнання, — зазначив головний лікар Микола Демидюк. —  Раніше нашу роботу оплачувало районне управління освіти. Нам байдуже, хто оплачуватиме ці послуги — районна лікарня, чи відділ освіти, чи люди особисто. Ми просто не маємо права надавати послуги безкоштовно.

Ситуація насправді конфліктна і не зрозуміла: чому люди повинні сплачувати самотужки за певні медичні послуги, якщо це має відбуватися за кошт держави?

Як повідомили у Рожищенському районному відділі освіти, наразі на оплату лабораторних обстежень для педагогів коштів у бюджеті не передбачено.

- На бактеріологічні обстеження коштів не має, бо вони не передбачені в бюджеті. Раніше їх ми оплачували з субвенції, які отримували з Державного бюджету, але тепер з цих субвенцій взяти ці кошти ми не можемо, бо їх ледь вистачає, щоб заплатити за опалення та електроенергію, — повідомив Василь Масюк, заступник начальника Рожищенського районного відділу освіти.

Пристрасті наростають, однак досі невідомо, хто сплачуватиме за лабораторні дослідження під час медичного огляду для працівників шкіл.

Так, минулого року через подібну ситуацію збунтувався колектив ЗОШ № 1 й відмовився оплачувати обстеження.

Наразі нам також відомо, що педагоги ЗОШ № 2 передали у відділ освіти РДА протокол зборів трудового колективу з рішенням про відмову платити за медогляд.

Район.Рожище інформуватиме читачів про подальший розвиток подій.

Коментарі
02 Лютого 2016, 01:38
Половина бюджету району йде на освіту...
02 Лютого 2016, 07:47
І не соромно педагогам бігати за 51 гривню, а що вже бідним батькам робити, які витрачають на підручники, зошити, харчування і різні, не завжди доречно обгрунтовані, потреби школи не 51, а сотні гривень....Думаю на це вже можуть розкошелитися, бідолашні.
02 Лютого 2016, 10:26
Цілком згідна з МЕШКАНКОЮ!!!!!!
02 Лютого 2016, 12:50
а ви не задумувались, що педагоги- це теж ті самі батьки, які платять за харчування, підручники, тощо...
02 Лютого 2016, 14:46
Проблем в освіті району багато. В 2016 році зняли 10 % за престижність, не закладені кошти на індексацію, не харчуються учні 1-4 класів, на черзі скорочення працівників їдалень. Більшість районів області знаходять виходи із ситуації, що склалася не за рахунок простих працівників та дітей (не забуваємо, що з 1 вересня не фінансуватимуться школи в яких менше 25 учнів, крім початкових.)Медогляд став останньою краплею зневаги до освітян району. Цікаво, а на що планують використати більше 750 тисяч гривень, які не використали в 2015 році?
02 Лютого 2016, 16:51
Хто писав цю статтю? Парадокс на парадоксі! "Ще рік тому, зі слів педколективу, представники якого звернулися в редакцію Район.Рожище за допомогою, ці витрати були покладені на районний бюджет." Наступна цитата: "Так, минулого року через подібну ситуацію збунтувався колектив ЗОШ № 1 й відмовився оплачувати обстеження." Невже весь колектив школи працював без допуску?
02 Лютого 2016, 17:18
Жах,скоро за повітря будемо платити.
02 Лютого 2016, 18:25
Читайте уважно!!! Якщо колектив відмовився оплачувати обстеження - це не означає, що його не оплатив відділ освіти, наприклад. Працівники шкіл, як і садочків, не можуть працювати без допусків.<br/>Йшлося про те, що таке невдоволення з боку педколективу виникає вже не перший рік, і не в одній школі.
02 Лютого 2016, 23:08
Річ не в 50 грн., а в тому, що порушується закон, а за що отримує гроші голова Районної ради? За що отримує гроші голова адміністрації? Як я зрозуміла, вас це не цікавить? Ще,до вашого відома,районний бюджет на освіту грошей не виділяє,нас фінансує Київ!Дуже прикро,що люди шукають правди, а їх не підтримує населення, а ще й звинувачує та соромить.
02 Лютого 2016, 23:23
Цілком згідна з освітянами, адже інші райони гроші мають і проплачують згідно законодавству (Ратнівський, Ківерцівський, Маневицький...), лише у нашому ніколи ні на що немає коштів.
03 Лютого 2016, 00:47
капец
03 Лютого 2016, 23:53
Накипіло на душі. Чому батьки такі пасивні? Чому не проводяться батьківські збори із протоколом і підписами батьків про хачування учнів 1-4 класів. Безплатного харчування ніхто не відміняв. Просто переклали його на місцеві бюджети. До кінця навчального року залишилось якихось три місяці. НЕвже казна району така бідна, і можновладцям не під силу виділити на дитину бодай 3 гривні?! Тим паче, що в кожній школі є достатньо продуктів для базкоштовного харчування.
05 Лютого 2016, 00:07
Освітянин! Ти правий.Черга вже підійшла до працівників кухні. В зош №2 працівники кухні вже попереджені про звільнення з 1 квітня 2016 року.
06 Лютого 2016, 15:21
ЧОМУ попередження про звільнення отримали лише працівники школи №2, а решту шкіл нічого не отримували і не підписували....напевно тільки директор школи №2 заінтересована в цьому щоб всіх звільнити, напевно вона сама стане працювати поваром і техробом, все їй мало і все їй не так...іншим директорам шкіл цікаво, щоб зберегти свій колектив, щоб в страшні такі часи люди мали на кусок хліба
08 Лютого 2016, 12:44
Ознайомтесь з наказами Відділу освіти, а лише тоді пишить коментарі. Директор школи не може вирішувати такого роду питання.
08 Лютого 2016, 23:35
всі і про все ознайомлені давно, але чомусь директор школи №2 бігом подала попередження а інші школи ще такого не робилиі поки не збираються, виникає питання...чи директор хоче повипендрюватися перед всіма чи така вона чесна як здається..???
09 Лютого 2016, 00:09
Набридло мовчати.Останім часом тільки і чути , що якісь проблеми то у другій школі. Йдуть ті батьки виясняти відносини в ту школу а все без толку...люди добрі, задумайтесь- риба гниє з голови а тоді все решта, так само і тут!!!!!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024