В урочищі «Чебені» рибалкам нагадали правила

28 Квітня 2022, 14:51
Запобігли незаконному рибальству 1209
Запобігли незаконному рибальству

На водоймах Волинської області триває весняно-літня заборона на вилов риби, тому рибоохоронці систематично проводять рейди на популярних у рибалок водоймах.

Так, 22 та 26 квітня здійснили рибоохоронні рейди на заплаві річки Стир в урочищі «Чебені» Рожищенської територіальної громади Луцького району Волинської області. Ця ділянка відповідно до наказу Управління Держрибагентства у Волинській області є однією з основних місць нересту риби на річці Стир, де заборона на будь-яке рибальство триватиме до 30 травня.

Рибоохоронці провели з рибалками профілактичні бесіди та нагадали про заборону рибальства на нерестовищах. Нагадали, що під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство на водоймах загального користування з берега однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком та спінінгом.

Рибакам також розповіли про інтерактивну карту нерестових ділянок, яку створили, щоб полегшити пошук дозволених місць для риболовлі.

Під час проведення огляду прибережної смуги водойми знайшли заборонену приманку типу «драч» (трійник), що є забороненим браконьєрським знаряддям лову. Драч являє собою грузило з трійним гачком. Закидається до водойми в зграю риби і витягується – в так званий спосіб багріння.

Драч (трійник)

Здобич чіпляється за гачок будь-якою частиною тіла. Риболовля у такий спосіб травмує 90% риби, яка гине та провокує виникнення хвороб у інших мешканців водойми. Таким способом порушнику вдається виловити лише 10% риби.

Волинський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними, рибалити поза межами нерестовищ та не використовувати заборонені знаряддя лову, адже порушення Правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності.

Сума штрафів за порушення рибальства згідно КУпАП становить від 34 до 680 гривень. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ.

Штраф від 1 700 до 3 400 гривень або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024