Підсумки 2017 року: Сільське господарство Рожищенського району «не пасе задніх»

22 Грудня 2017, 12:00
6372

Сільське господарство -  потужна галузь, завдяки їй вирішуються питання продовольчої безпеки району, зайнятості населення, соціального розвитку села.

Важливим елементом розвитку економіки району є розширення діяльності селянських (фермерських) господарств,  які є важливою частиною ринкового шляху розвитку українського сільського господарства, - йдеться на сайті Рожищенської РДА.

Сільськогосподарськими підприємствами всіх форм власності за 11 місяців   2017 року  вироблено валової продукції тваринництва на суму 50,2  млн грн, що на 2,5 млн грн більше, у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року.   

На сьогодні тваринництвом в районі займається 11 агроформувань. Район, як і область загалом, не оминула негативна тенденція зменшення основних показників в галузі. Складна соціально-економічна ситуація, що склалася в країні вплинула на зменшення поголів’я худоби як в особистих селянських господарствах, так і в сільськогосподарських товаровиробників. Чисельність поголів’я ВРХ в сільськогосподарських підприємствах району  становить 1853 голови, що на 548 голів менше, у порівнянні з відповідним періодом минулого року  і становить 42% від загальної чисельності.

Аграрії  району обробляють майже 20 000 га орендованих сільськогосподарських земель,  та близько 1 000 га земель державної власності. 

Майже 65 % договорів оренди земельних часток (паїв) оформлено юридично. Розмір орендної плати поступово підвищується з 3% до 5-6 % від вартості нормативно-грошової оцінки земель. Виплата проводиться на вибір орендодавця: коштами, зерном, наданням послуг, цукром, - повідомив Володимир Нікітін, начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації.

В районі активно розвивається ягідництво. Кількість ягідних культур, які культивують в районі ще не може забезпечити потребу на ринку збуту, але щороку все більше аграріїв вважають цей напрям інвестиційно привабливими. Площі  закладання плантацій малини протягом останніх років зростають. Аграрії надають перевагу літнім сортам культури. Окремі господарства отримують до 10 т/га і більше цієї ягоди із застосуванням традиційної технології: вирощування малини у відкритому ґрунті.

Цей напрямок рослинництва ідеальний для представників середнього і дрібного аграрного бізнесу, адже це додатковий дохід аграріям, підвищення рівня життя, додаткові надходження до місцевих бюджетів, нові робочі місця для селян, що дозволяє значно скоротити безробіття на селі.

Серед виробників які вирощують  ягоди малини власники особистих селянських господарств сіл Ужова, Топільне, Рудка-Козинська. Полуницю в основному вирощують в с.Береськ, овочівництвом займаються в кожному населеному пункті, хоча основні площі зосереджені в селах Берегове, Уляники, Іванчиці,  Переспа, Пожарки, Любче, Рудка-Козинська.

Рожищенський район лідер в області з кількості сімейних (родинних) ферм – господарств, що утримують 3 і більше корови. Станом на 1 грудня 2017 року в районі налічується 728 господарств, на їх утриманні 2810 корів.

В поточному 2017 році з Комплексної програми розвитку галузі АПК Рожищенського району на 2016 – 2020 роки, яка  діє  на умовах співфінансування з районного та обласного бюджетів здійснювалося фінансування виплати дотації власникам ОСГ, які утримують три і більше корови. На сьогодні прийнято 525 пакетів документів на отримання дотацій.  

Голова райдержадміністрації доручила здійснювати моніторинг щодо своєчасної виплати орендної плати орендодавцям за земельні частки (паї), надавати інформаційно-методичну підтримку власникам родинних ферм, підтримувати розвиток садівництва в районі, а сільським радам рекомендувала оновити нормативну оцінку земель.

Коментарі
23 Грудня 2017, 10:32
Як не пасе, ЯК НЕ ПАСЕ??? Не розвивається ЖОДНА галузь, ЖОДНА, в якій потрібно багато робочих рук. Все віддали латифундистам, ГАЙВОРОНська нічого не робить, ні на що не впливає.
24 Грудня 2017, 14:18
В районі вже давно ніхто нічого не робить. Тільки зарплати високі отримують. Що Нікітін зробив для розвитку, чи Гайворонська, а Музика то взагалі.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024