Рожищани у Львові підтримали всеукраїнську акцію-звернення до Угорщини

30 Березня 2022, 19:53
Рожищани у Львові підтримали всеукраїнську акцію-звернення до Угорщини 1516
Рожищани у Львові підтримали всеукраїнську акцію-звернення до Угорщини

У різних містах України біля посольств та консульств Угорщини пройшли акції, під час яких українці звернулися до народу та уряду Угорщини, вшанувавши загиблих у Маріуполі.

Такий захід відбувся 30 березня й у Львові біля консульства Угорщини, куди прибули активісти з Рожища. Про це повідомила кореспондентка Район.Рожище.

Аби вшанувати загиблих у Маріуполі, люди принесли із собою ношене взуття та свічки. Щоб звернутися до уряду й народу Угорщини, підготували інформаційні плакати. До акції протесту долучитися також працівники готелю поруч.

Нагадаємо, чинний уряд Угорщини не підтримує санкцій проти росії. Також Угорщина заборонила іншим країнам везти озброєння для України через свою територію.

Нещодавно, у столиці Угорщини відбулась акція «300 пар взуття на березі Дунаю». Так активісти у Будапешті вшанували загиблих у Маріуполі.

Акція відбулася біля меморіалу «Взуття на березі Дунаю», який вшановує пам’ять угорських євреїв, безжально знищених нацистами. Перед вбивством вони змушували людей знімати взуття.

300 пар ношеного взуття поруч із бронзовою скульптурою символізували щонайменше 300 жінок, дітей і людей похилого віку, яких вбила російська авіабомба, скинута нелюдами на сховище у Драмтеатрі в центрі Маріуполя.

Активістів і у Будапешті, і у Львові на такі акції надихнула промова президента Володимира Зеленського на саміті ЄС. Тоді він закликав усвідомити, що звірства росіян в Маріуполі зараз, у 21 сторіччі, нічим не відрізняються від звірств нацистів у Будапешті в 1944-1945 роках.

Довідково: меморіал Взуття на річці Дунай – пам'ятник у Будапешті, встановлений у 2005 році на згадку про жертв Голокосту.

Масові розстріли євреїв в Будапешті проводилися членами угорської нацистської партії «Схрещені стріли» в кінці Другої світової війни, в 1944 – початку 1945 років. Щоб не займатися похованням, нацисти розстрілювали жертв на березі річки, змушуючи перед тим роззутися.

Для економії куль вони сковували ланцюгом 50-60 людей і стріляли тільки в першого. Падаючи, він тягнув за собою інших.

Взуття євреїв нацисти потім продавали, або ходили у ньому самі.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024