День Святого Миколая: історія свята, традиції та його рожищенські помічники

19 Грудня 2017, 13:35
5203

19 грудня в Україні відзначають День Святого Миколая.

Святий Миколай – один із найшанованіших святих церкви – чудотворець, заступник бідних, захисник дітей, а також покровитель мандрівників. Миколая Чудотворця вважають найближчим до Бога святим. Він посередник між Богом і людьми.

У «Законі Божому» читаємо: «Святитель Миколай народився в 257 році в місті Тотарі, в Малій Азії у заможній християнській сім’ї. Батько його Феофан і мати Нонна надали йому ім’я  Миколай, що в перекладі з старогрецької мови означає «переможець народу».  Миколай ще змалку був набожний. Помітивши це, батьки стали спрямовувати його на шлях духовний.

Давні сказання дають нам чимало свідчень про благочестиве і сподвижнецьке життя цього юнака, починаючи з раннього дитинства. Скільки цьому угоднику Божому довелось працювати і терпіти. Його життя – це передусім сувора дисципліна і невтомна праця.

Він не потребує ані похвал, ані підтримки,  бо належить не собі, а людям, світові, ідеї добра. Коли йому запропонували прийняти сан священика, то він не вихвалявся цим, а готувався до цього. Ще в молодому віці юнак утримувався від розваг зі своїми ровесниками, остерігаючись при цьому скоїти щось лихе…

Не можна не згадати того випадку з життя Святого Миколая, коли він, будучи єдиним сином заможних батьків, дістав у спадок після їхньої смерті великий маєток. Юнак не втішався ним, не мав бажання примножувати багатство, а роздавав бідним, тим, хто найбільше потребував.

Цей вчинок говорить про справжню відданість людям і про святу вірність Христовим заповідям: «Коли хоче хтось йти вслід за Мною, - хай зречеться самого себе і хай візьме свого хреста та йде вслід за Мною». (Мт.16,24).

Благодійність Чудотворця відбувалась завжди таємно, враховуючи один з принципів Христової науки: «Стережіться виставляти свою милостиню перед людьми, щоб бачили вас» (Мт.6.1.)

Діти для Святого Миколая – найдорожчі, найсвятіші створіння,  які завжди потребують захисту, уваги, лагідного ставлення. Для них він і опікун, і заступник у біді, і привітний дідусь, що гладить по голівці, радує подарунками. Разом з тим, Святий Миколай вимагає від них слухняності, працьовитості, відповідальності за такі речі, як навчання і поведінка.

Божий угодник був сильним і дуже справедливим. Він давав найжорстокіші, найнебезпечніші прояви зла, весь світ рятував, якщо бачив, що гинули люди.

Так, наприклад,  у 1252 році татарська навала наступала на місто Луцьк. Жителі міста були в розпачі… Адже онагр (облогова машинна для метання каміння) не щадила нічого і нікого: ні людей, ні споруд, які молилися у храмах, а деякі з них вийшли на вулиці з іконою Богоугодника – Святого Миколая. І сталося чудо-диво: онагр - машина замовкла внаслідок поломки. А до лучан надійшла допомога. Життя було врятовано Святим Миколаєм… 

Тому на честь Його біля міської ради  м. Луцька споруджено пам’ятник  Чудотворцю, а на прапорі міста Луцька – образ Святого Миколая. Понад 40 церков та 2 монастирі Волині носять ім’я Святого Миколая.

Його найблагородніші доброчинства дійшли, як естафета, до наших часів… Шануючи Чудотворця підприємці підтримують споконвічні українські християнські традиції. Наприклад, Волощук Валентина Макарівна, Волощук Анатолій Григорович, адміністрація магазину «Колібріс», підприємець Аршулік Іван Петрович протягом тривалого часу радують знедолену дітвору притулку міста Рожища в день Святого Миколая, даруючи великодушність, свою увагу, любов і гостинці.

Шановні підприємці, продовжувачі споконвічних українських традицій, велика вдячність Вам від районної громадської організації Союзу українок за сповідування загальнолюдських цінностей.

Дорогі краяни, з наближенням Новорічно–Різдвяних свят подаруйте свою увагу, звеселіть душу тих, хто в силу тих чи інших причин страждає, створіть їм святковий настрій.

А ми всі просімо молитовно Святого Миколая миру, спокою і стабільності в Україні.

Марія Рейкіна, голова Рожищенської районної громадської організації Союзу українок

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024