Понад 16 тисяч з міського бюджету: як ОСББ «Святковий» виграло грант

12 Грудня 2017, 10:45
7224

Мешканці будинку на вулиці Незалежності, 91, що в Рожищі, згуртувалися, організували ОСББ ще й виграли конкурс від Рожищенської міської ради та отримали кошти на ремонт. 

Поширена думка, що успішна діяльність ОСББ можлива лише у будинках з великою кількістю квартир.

Спростувати це твердження вдалося ОСББ «Святковий», що у Рожищі. У будинку, де створене об’єднання, всього 8 квартир. Однак згуртованості та цілеспрямованості співвласників може позаздрити кожен.

«Ми з дружиною чотири роки тому купили квартиру в двоповерховому будинку по вулиці Незалежності, - розповідає Сергій Сітовський. – Зробили ремонт, поштукатурили. Та згодом побачили, що в будинку, який збудований у 1959 році, є багато проблем. І найперше – це дах. Особливо від проблем із ним потерпала 82-річна Олена Петрівна, навіть бувало, що взимку відром зносила сніг, який забивався їй в квартиру через дах. Комунгосп чим міг, тим і допомагав, але все було марно. Тож одного разу ми з Тамарою Портянко поговорили та вирішили, що треба з цим щось робити, бо платити гроші в нікуди - це не вихід».

Після низки тематичних зборів співмешканців будинку одноголосно вирішили переходити до самоуправління шляхом створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

«Зібравши необхідну документацію, 30 січня 2017 року ми зареєстрували ОСББ «Святковий», - розповідає Сергій. – Назва не випадкова. Адже через рік ми святкуватимемо 60-ий рік нашої будови. Мені запропонували стати головою правління, я не відмовився. Розумієте, у нашому будинку 50% мешканців у віці за 70 років. Розумів, що це неабияке навантаження».

 «Хоча повинен зізнатися, що це набагато важче, ніж я думав, а головне, часу забирає досить багато, - усміхаючись, продовжує голова ОСББ. - Добре, що «права рука» Тамара Портянко завжди йде на допомогу: і з ділом, і з порадою».

А мешканці будинку цінують свого голову, зауважують, що він у них від Бога: «Ми побачили, що є хазяїн і видно, що все йде в користь». Тому і проблем зі здачею грошей в ОСББ немає. Всі розуміють, що якщо сам не зробиш, то ніхто тобі не допоможе.

«Спочатку кинули свої сили, аби зробити поточний ремонт даху, - каже голова ОСББ. – Зібрали 8 тисяч гривень, відремонтували. Позрізували на подвір’ї старі дерева, зробили косметичний ремонт першого поверху, встановили вхідні двері та зробили над ними накриття. Де підвід води в будинок й вихід в каналізацію – утеплили, встановили на ОСББ лічильники. Зробили багато дрібної роботи – про все зараз і не згадаєш».

З розмови розуміємо, що багато чого Сергій робить і власним коштом. Каже: «Я працюю, а в пенсіонерів яка та пенсія». А інколи вмикає й винахідливість: «Є у нас на подвір’ї старі сараї, от ми коли розбирали, то познаходили металолом. Метал здали, а на ті кошти купили сітку, щоб відгородитися від дороги».

А ще Сергій власним коштом купив молоденьких дерев. Показує майбутній садок та промовляє: «Дай, Боже, щоб всі мешканці будинку діждалися плодів. Тут не тільки фруктові дерева, а й виноград посадив. Може, яку альтанку поставимо, щоб старенькі могли собі влітку посидіти в затінку. Бо для дітей є гарний майданчик біля стоквартирного будинку».

Тут колись буде справжній фруктовий сад
Тут колись буде справжній фруктовий сад

Заходимо в під’їзд - по праву руку, як у справжніх християн, висить ікона Божої Матері, по ліву – гіпсовий портрет Тараса Шевченка з вишитим рушником. Голова перехоплює мій погляд, усміхаючись, пояснює: «Шевченка у товариша взяв, а ікону купив. Вона освячена. Це ж наш будинок, треба щоб і оберіг був, і патріотизм».

Гіпсовий портрет Тараса Шевченка з вишитим рушником
Гіпсовий портрет Тараса Шевченка з вишитим рушником

Є у будинку ікона Божої Матері
Є у будинку ікона Божої Матері

Чепурний коридор, сходи аж сяють чистотою та доглянутістю. Скрізь енергоощадні лампочки. Аж не віриться, що це багатоквартирний будинок. Звісно, дай їм більше коштів, зробили б і не таке.

1
Чепурний коридор, сходи аж сяють чистотою та доглянутістю
Чепурний коридор, сходи аж сяють чистотою та доглянутістю

1
Чепурний коридор, сходи аж сяють чистотою та доглянутістю
Чепурний коридор, сходи аж сяють чистотою та доглянутістю

Аби зробити життя мешканців будинку більш комфортним, вирішили взяти участь у міській програмі сприяння діяльності та розвитку ОСББ міста Рожище.  Зрештою, фортуна їм усміхнулася, і вони таки отримали кошти на свій проект.

«Добре, що завжди можна прийти в міську раду та отримати пораду, підказку,- зауважує Сергій Сітовський. – Нам міський голова В’ячеслав Поліщук запропонував взяти участь у конкурсі. Проконсультували, що для цього треба.

На будинкових зборах вирішили, що необхідно зробити відмостку для збереження фундаменту. Ми з Тамарою Юріївною написали проект. Взяли підрядника «ПП Зевс-Гарант», склали кошторис. Люблю, щоб все офіційно було. Все зробили якісно, гарно.

Підремонтували, пофарбували цоколь, обклали бруківкою. На всі роботи пішло 33 тис. 169 грн. Згідно з умовами Програми, міська рада повернула нам 50% затрачених коштів. А це чимала сума – понад 16 тис. грн. Це дуже приємно».

Сергій Сітовський зазначає, що якщо наступного року буде такий конкурс в міській раді, то вони обов’язково знову братимуть участь.

Завдяки Програмі та коштам від міськради зробити відмостку для збереження фундаменту
Завдяки Програмі та коштам від міськради зробити відмостку для збереження фундаменту

Завдяки Програмі та коштам від міськради зробити відмостку для збереження фундаменту
Завдяки Програмі та коштам від міськради зробити відмостку для збереження фундаменту

Завдяки Програмі та коштам від міськради зробити відмостку для збереження фундаменту
Завдяки Програмі та коштам від міськради зробити відмостку для збереження фундаменту

«Дуже сподіваємося, що депутати й наступного року затвердять цю Програму, адже вона дає реальний шанс покращити життя тих, хто має на меті жити краще, - зауважив Сергій Сітовський. – Приємно, що міська рада не лишила співвласників багатоповерхівок сам-на-сам з їхніми проблемами, а всіляко їх підтримує».

«Плануємо і наступного року брати участь в Програмі. Сподіваємося знову ж таки на перемогу, - усміхаючись, додає співрозмовник. – Адже ще стільки треба зробити: модернізувати дах, утеплити та зробити фасад будинку. Словом, ще багато є роботи, аби сил та грошей вистачило».


Маленьке об’єднання змогло довести собі та іншим, що воно спроможне не лише вижити, а й розквітнути на все місто, отримавши найбільшу нагороду – комфортне, красиве та затишне житло.

Люди, вочевидь, самі повинні вирішувати: хочу жити краще – маю для того щось робити чи чекати з моря погоди. Все-таки під лежачий камінь вода не тече, і якщо маєте бажання жити краще, то почніть працювати над цим вже сьогодні.

Також читайте: Перемагають згуртовані: як рожищани отримали 50 тисяч гривень від міськради.

Коментарі
12 Грудня 2017, 13:20
Молодці!!! Так тримати!
12 Грудня 2017, 20:38
Молодці. Сергій так тримати. Ти гарний господар. З вас треба брати приклад.
13 Грудня 2017, 00:43
А в нас сусіди, не хочуть в осбб, краще платити гроші в нікуди, а ми вже збирали збори півтора року назад про створення, хоч двері в під'їзді поміняли б. А так платіть дальше не понятно кому
15 Грудня 2017, 14:46
Курей,качок заведiть повен двiр i буде вам щастя :-)
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024