Юні рожищани побували у «Маєтку Святого Миколая»

11 Грудня 2017, 13:08
5392

Учні 5-6 класів школи № 2 міста Рожище здійснили поїздку у «Маєток Святого Миколая». 

Організатором подорожі була класний керівник 5-Б класу Алла Новосад, підтримала гарну ініціативу її колега Людмила Штиюк (класний керівник 5-А класу). 

8 грудня зранку повний автобус дітлахів вирушив до Прикарпаття. Дорога була нелегкою, але веселою і цікавою. Алла Олексіївна увесь час розповідала про населені пункти, які ми проїжджали, цікаві історії про визначні пам’ятки культури. 

Першою зупинкою був музей «Писанка» в місті Коломия Івано-Франківської області - єдиний такий заклад у світі. Він володіє колекцією понад 12 тис. писанок, представлених з переважної більшості областей України, а також з Пакистану, Шрі-Ланки, Білорусі, Польщі, Чехії, Швеції, США, Канади, Франції та Індії. 

1

1

1

В музеї існує традиція - перші особи держави під час відвідин музею отримують подане професійною писанкаркою біле куряче яйце, розтоплений бджолиний віск і писачок, яким залишають свій автограф на поверхні яйця, а далі розписують як писанку. В експозиції музею є писанки з підписами багатьох видатних політичних діячів України. 

Діти були вражені різновидами писанок, техніками виконання. Важко повірити, але найстарішій тут писанці понад 100 років! 

Друга зупинка була у мальовничому куточку гір, який є чи не найдивовижнішим регіоном України. У селі Пістинь Косівського району на території Національного природного парку «Гуцульщина» є «Маєток Святого Миколая», який і був головною ціллю нашої поїздки.

Резиденція дуже велика і красива. Сам будинок зроблений з дерева в оригінальному гуцульському стилі. Тут облаштовано робочий кабінет та світлицю Святого Миколая, де він разом зі своїми помічниками працює без вихідних цілий рік, а 19 грудня запрягає коней і на санях виїжджає з Маєтку, щоб розвезти дітям подарунки.

Діти з цікавістю розглядали кімнату-музей новорічно-різдвяної іграшки, де під стелею яскраво світиться люстра, прикрашена сріблястими скляними фігурками ангелів-охоронців, і з радістю загадували бажання біля чарівної ялинки. У кабінеті, де зберігається вся пошта Святого Миколая, школярі шукали свої листи.  

Тут є також кімната-музей природи, яка розповідає про тварин та рослини мальовничих Карпат. А у кімнаті відпочинку можна зручно розміститися на різьблених дерев’яних лавах, визирнути у віконце і ще раз полюбуватись незабутньою природою цього прекрасного місця.

Найбільше вражень було у покоях Миколая: кожен охочий міг полежати на ліжку Святого і заглянути у дзеркало, де нечемні діти бачать різочку. 

2

Довгоочікувана зустріч з Чудотворцем відбулася в Світлиці, де Миколай охоче нас прийняв. Юні рожищани виконали пісню, заколядували й отримали чудові подарунки. По закінченню, Миколай побажав усім успіху, наполегливості, наснаги та міцного здоров‘я.

3

1

1

Зморені, але щасливі, всі поїхали відпочивати у комплекс «Підкова», де нас чекала майстриня, яка провела майстер-клас з виготовлення коників із гуцульської бринзи. 

2

Другий день подорожі був не менш захопливим. Ми поїхали у Верховину, де потрапили у світ гуцульської магії. У Музеї мольфарства, в невеликій дерев’яній хатині, зібрано чимало атрибутів карпатських знахарів, а також лікувальні трави та настої, якими оздоровлювали людей.

Почесне місце в експозиції займає стіл із речами останнього карпатського мольфара Михайла Нечая із села Верхній Ясенів. 

2

А у музеї гуцульського побуту та мистецтва «У трембітаря», що у Верховинському присілку Швейково, вам розкажуть про походження гуцулів, їх життя, побут, обряди, традиції, заграють та проведуть майстер-клас на різних музичних інструментах. 

Щоправда, дістатися туди не так і просто, треба піднятися високо в гори, але, як кажуть, воно того варте. Діти з величезним захопленням слухали гру пана Миколи, а потім і самі спробували заграти на трембіті.

3

3

1

5

Цей день був найбільш незабутнім для учня 5-А класу Андрія Трофімчука, адже 9 грудня у нього день народження. Несподіваним стало те, що трембітар Микола привітав хлопчика і подарував йому від усіх чудову книгу.

Останньою зупинкою була хата-музей Галинки Верховинки «Вишиванка», де з натхненням та любов'ю підібрані вишукані, оригінальні, старовинні речі, які наче діляться теплом, таємницями життя людей цього гірського краю. 

Вони продовжують жити, вчити, розповідати та відтворювати, бо справжнє життя безкінечне. З клопіткої праці Галини Іванівни облаштовано цю садибу-музей і людям подаровано можливість побачення зі справжнім гуцульським життям та гуцульською вишивкою. 

Пані Галина провела майстер-клас, де розказала і показала, як одягалися, зав’язували хустку з давніх-давен гуцули, зачитала нам дуже зворушливі вірші, які пише сама. 

Гостинна Галинка Верховинка нагодувала усіх смачним домашнім обідом. 

Усю подорож радували око прекрасні гірські пейзажі: чудові засніжені вершини, карпатські ріки, безмежні полонини. А серце зігрівали гостинні, приємні люди, які всією душею люблять Україну. Заряджені патріотизмом і безмежною любов’ю до Батьківщини, переповнені приємними враженнями, ми повернулися додому. 

2

Дуже дякуємо класному керівнику Аллі Олексіївні за те, що не пошкодувала власного часу й організувала таку чудову поїздку для дітей. Здоров’я Вам, натхнення і плідної праці. 

Надіємося, що така подорож була не останньою, адже наша Україна така багата на цікаві місця!

Вдячні батьки учнів 5 класів.

Коментарі
11 Грудня 2017, 17:18
Велике спасибі!!! Здоров'я Вам , сили та натхнення!!
11 Грудня 2017, 19:09
Алла Олексіївна! Натхнення Вам, здоров'я і так тримати! Те, що побачиш в дитинстві, запам'ятається надовго.
11 Грудня 2017, 23:56
Вчителі 2-оі школи - молодці. Особливе вітання Люді Штиюк.
12 Грудня 2017, 09:30
Так, молодці. Провести таку подорож на такому високому рівні не кожен екскурсовод зможе. Ми, батьки, почерпнули дуже багато цікавого для себе, не казати про дітей, насолодилися і краєвидами, і музеями, і відношенням до наших дітей. Там не було твої діти і мої. На початку подорожі Алла Олексіївна сказала, що ми всі одна сім'я. Так і було. Ми відчувалися одним цілим. Як вони хвилювалися, коли комусь із дітей було погано. Не кожна мама так переживає за свою дитину. Алла Олексіївна досконало продумала кожен маршрут, мало того, зробила так, щоб ми, батьки, цікаво провели дозвілля. Велике Вам спасибі від нас, батьків, та від всіх дітей. Хай Вам щастить! Чекаємо нових подорожей!
12 Грудня 2017, 10:18
Мені приємно, що мої діти навчаються у такій школі, де працюють такі вчителі. Дякуємо Вам Алло Олексіївно!
13 Грудня 2017, 00:29
Нехай ПЖКГ напише на сайті,що значить обслуговування будинку,за яке беруть комунальні платежі.
13 Грудня 2017, 23:10
До чого міліція, як грім поросята побив? До чого ж комунальні платежі? ДИВАКИ!!!!
21 Грудня 2017, 05:36
А до чого редакція зтерла коментарі за штиюк романову вчителька яка вміє свого довгого носа усунути де їй не треба
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром