Перемагають згуртовані: як рожищани отримали 50 тисяч гривень від міськради

09 Грудня 2017, 08:00
4954

Мешканці мікрорайону в Рожищі, створили орган самоорганізації населення «Квартальний комітет «Світанковий» та виграли конкурс від міської ради.

Усе – в наших руках або «Під лежачий камінь вода не тече…», - саме такі слова приходять на думку, коли бачиш перед собою людей, які задля спільної мети готові гори звернути.

Як приклад активної громади Рожища – органи самоорганізації населення (далі - ОСН) «Квартальний комітет «Світанковий».

Коли у Рожищенській міській раді було оголошено конкурс з відбору проектів, спрямованих на фінансування заходів Програми сприяння та розвитку ОСН, в тому числі ОСББ міста Рожище, активні громадяни не стали чекати з моря погоди, а вирішили спробувати свої сили та взяти участь у проекті. 

«За умовами конкурсу, учасниками могли стати органи самоорганізації населення, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які у встановленому Положенням порядку подали проект або програму розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства, - розповідає Тетяна Слобода, представник «Квартального комітету «Світанковий». – Тому ми, зібравшись на своїх вулицях, вирішили спробувати власні сили та створити ОСН, аби зробити на вулиці дитячий майданчик.

Звичайно, були думки, що не вийде. Але тут важливу роль відіграв міський голова В’ячеслав Поліщук, який не тільки розказував, як правильно все зробити, а й запросив експерта Волинського ресурсного центру розвитку місцевої демократії Ірину Гайдучик, яка провела для нас покрокове навчання, показала на прикладах, як правильно все зробити.

Як виявилося, створення органів самоорганізації населення – це не так страшно, як здається, особливо, якщо вас підтримують органи самоврядування». 

«ОСН» – це важливий інструмент, завдяки якому можна ефективно розвивати територію, активізувати депутатів, підвищувати відповідальність людей та робити їх учасниками покращення середовища свого проживання, що виходить за межі будинку. 

«Спочатку скликали збори, де донесли до людей інформацію про те, що таке ОСН і для чого це потрібно, - розповідає Тетяна. – Велику роль відіграла Віра Шварцкоп, адже на наших вулицях її добре знають як хорошого організатора та виконавця. Вона вже проводила роботи з освітлення, елетро та газифікації вулиць. Навіть говорили: «Коли Віра взялася, то значить, все зробиться», - усміхається співрозмовниця. 

Зваживши всі «за» на зборах, зібравши підписи про згоду на створення «Квартального комітету «Світанковий», склали протокол. Головою обрали Наталію Романюк.

Взявши все у свої жіночі руки, Тетяна Слобода, Віра Шварцкоп, Юлія Олексюк на чолі з головою розробили положення, зібрали всі необхідні документи, отримали дозвіл на створення ОСН та зареєстрували його як юридичну особу. 

Написали проект «Дитяче містечко «Країна мрій», розклали все «по-полицях», ну і, звісно, взяли участь у конкурсі, який успішно виграли. 

«Територію під дитячий майданчик нам ще раніше виділили на сесії міської ради, - каже Тетяна. – Перед тим ми самотужки зробили три лавочки, дві пісочниці, гойдалку.

Добре, що у нас на вулицях живуть молоді сім’ї, тому всі розуміли, якщо хочемо щось мати, маємо докладати зусиль. Сім’я Олексюків привезла металеву гойдалку, Юрій Пусяк зварив турнік, Тіткови та Мосійчуки зробили дерев’яну гойдалку для дорослих. Іван Фенюк встановив два балансири. Шварцкопи відшукали шини для обгородження майданчику. Привезли піску». 

За умовами конкурсу міська рада виділила майже 50 тис. грн, самі мешканці вулиць Світанкова, Марії Бойко, Затишної та Сонячної зібрали третю частину від суми. В результаті реалізації проекту було облагороджено та споруджено дитячий ігровий майданчик на вулиці Світанковій. 

За кошти було придбано спорткомплекс «Актив», куди входили гірка середня, гойдалка подвійна, карусель мала з кермом. 

«Участь в конкурсі згуртувала людей, - зізнається Тетяна. – До нас навіть підходили люди з сусідньої вулиці Квітнева, які мають діток і теж здавали кошти, бо бачили, що роботи ведуться і результат не забариться.

Після закупівлі спорткомплексу працівники КП «Дільниця благоустрою міської ради» все швидко змонтували. На зборах ми вирішили, що вони й будуть обслуговувати майданчик». 

Коли ще було тепло в дитячому містечку «Країна мрій» бавилося понад 30 діток. Дорослі, дивлячись на щасливі очі своєї малечі, впевнено кажуть, що всі надії та сподівання виправдалися. 

Зупинятися на досягнутому не збираються, а будуть планувати, що робити далі. Адже треба і дорогу, і ставок розчистити, і футбольне поле зробити. А скільки ще роботи з озелененням… 

«Хочеться подякувати В’ячеславу Анатолійовичу за велику підтримку, - каже Тетяна Слобода. – Ми довго вагалися, не знали, що робити і як робити. А він спокійно нас вислуховував, запрошував людей, які ділилися досвідом, навіть радив, який спорткомплекс краще брати».

Тож все в житті можливо, головне - бажання! 

1

1

1

2

1

1

1

1

1

 

Коментарі
09 Грудня 2017, 10:33
Напишіть за Крайовий.
09 Грудня 2017, 11:51
молодці а у мене мрія зробити такий куточок у парку лікарні і хворі дітки моглиб покататися на каруселях і діти з усієї вовнянки пане мер може трохи допоможете
09 Грудня 2017, 12:21
молодці ! респект вам! згуртувавшись дійсно можна щось зробити, аби була мета і бажання. тепер головне щоб такі невиховані мародери туди не потрапили як ті, що наробили дєлов в центрі, бо ж чужого не шкода...
09 Грудня 2017, 17:48
цілком згідний...
09 Грудня 2017, 18:34
Дуже добре, і плани гарні. Ми б теж взяли участь, до кого звертатись?
09 Грудня 2017, 21:04
В міську раду. Якщо депутати приймуть знову цю Програму, то знову буде конкурс проектів. Тож, не зволікайте!
10 Грудня 2017, 02:07
Мародери це одне.Там молодики різні гулянки влаштовують.як то буде літом дітям дивитися на молодь п'яну.буде з кого приклад брати.тепер треба охоронників,щоб розганяли,а то діти і спати незможуть. Це добре,що хтось шось робить,але наша молодь невміє цінувати і берегти те,що робиться для їхнього майбутнього.
10 Грудня 2017, 16:54
для цього є сусіди вони і будуть за сторожа
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024