У класі – +5 градусів: школярі Рожищенської громади навчаються вдома через проблеми з опаленням

09 Лютого 2022, 09:15
У класі – +5 градусів: школярі Рожищенської громади навчаються вдома через проблеми з опаленням 1806
У класі – +5 градусів: школярі Рожищенської громади навчаються вдома через проблеми з опаленням

Учні шести навчальних закладів Рожищенської громади станом на 8 лютого не повернулися до очного навчання через відсутність тепла. 

У школах немає торфобрикету для опалення, діти вчаться дистанційно. Про це розповів Суспільному начальник гуманітарного відділу Рожищенської міської ради Ігор Кузава.

Зі слів посадовця, фірма-постачальниця, котра виграла тендер, має привезти паливо для закладів освіти впродовж трьох днів після заявки. Угоду на постачання торфобрикету уклали 19 січня.

«Викручуємось як можемо: поводимо заготовку аварійних дерев, з дозволу міськради та Дільниці благоустрою організовуємо порізку аварійних дерев в парку. Ми подали вже п'ять заявок, постачальник відреагував лише на одну заявку», – каже посадовець.

Через низьку температуру в класах – п'ять градусів тепла – 193 учні ліцею в селі Топільне Рожищенської громади не розпочали навчання після карантину та продовжують навчатися в дистанційному форматі, – зазначив керівник закладу освіти Валентин Глушко

Директор розповів, що у школі організували чергування по годині. Упродовж тижня опалюють 980 квадратних метрів ліцею і витрачають на обігрів майже шість тонн торфобрикету.

«Вихід на котлі температури води +50 градусів для того, щоб в класі було +18, +19. Добова норма 1 200 кг, але палимо 800-900 кг у залежності від погоди», – каже Валентин Глушко.

Наразі в ліцеї розпочали заготівлю дров, торф постачальники не завезли, – розповів кочегар котельні Євген Карп’як.

«Ми зараз опалюємо тільки на ніч. Строго пропалюємо, щоб не замерзла в нас система. Трохи брикету і решта дрова. Дрова самі їздили заготовляли, два причепи маємо. Як більший мороз, то треба більше, тільки щоб не замерзло», – каже кочегар.

У Рожищенський ліцей № 1 привезли 8,5 тонн палива 7 лютого, однак не від фірми, яка виграла тендер, а з державного підприємства «Волиньторф». Для цього уклали додаткову угоду, – зазначив директор навчального закладу Мирослав Максимюк.

З його слів, після цього учні повернулися до очного навчання. Усього в ліцеї навчається 455 школярів.

«8,5 тонн при такій погоді нам буде його достатньо підтримувати температуру державних санітарних норм приблизно 14-16 днів. Сьогодні у нас +18°C, комфортно працювати. Діти не одягають додаткового одягу», – розповів керівник ліцею.

Як розповів Суспільному представник фірми-постачальниці Леонід Конопельнюк, від гуманітарного відділу отримали два замовлення на поставку торфобрикету.

«Замовлення поступило 19 січня в день підписання договору на 50 тонн, і ми його виконали. Наступне замовлення поступило 7 лютого. Ми маємо по договору три робочих дні, щоб його виконати. Думаю, що завтра ми його виконаємо повністю», – говорить представник фірми.

Начальник гуманітарного відділу Рожищенської міськради Ігор Кузава каже, що договір на 1 675 000 гривень із фірмою уклали на постачання 760 тонн торфобрикету в заклади освіти Рожищенської громади.

«При місячній потребі 120-140 тонн, які б нам забезпечили нормальне функціонування закладів освіти, даний постачальник у січні нам завіз лише 48 тонн», – додав посадовець.

Загалом у Рожищенській громаді є 19 шкіл, шість з яких після карантину до очного навчання не повернулися.

Коментарі
09 Лютого 2022, 18:50
Жирна морда начальника бреше і думає, що всі вірять. Смішно, по ньому видно як він бідний викручується як тільки може. Скоро в двері не влізе на пару що своїм бугалтером
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024