Оголосили вирок жителю Дубища, який зарізав чоловіка

27 Січня 2022, 09:30
Затримання тоді ще підозрюваного вранці наступного дня 2501
Затримання тоді ще підозрюваного вранці наступного дня

Рожищенський районний суд у складі головуючої судді Інни Гармай, суддів Івана Сіліча та Наталії Шептицької розглянув обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо жителя селища Дубище, який частиною побитої пляшки зарізав чоловіка.

Про це йдеться у вироку суду від 21 січня, передає Район.Рожище.

Нагадаємо, трагедія сталась у селі Оленівка Рожищенської громади ввечері 10 квітня. Обвинувачений зарізав 33-річного жителя села Кременець та втік. Його розшукували цілу ніч.

Згодом чоловіка затримали та обрали йому запобіжний захід.

Підсудний – житель селища Дубище, із середньою спеціальною освітою, розлучений, офіційно не працював, раніше судимий. 

Востаннє – вироком Апеляційного суду Волинської області від 30 вересня 2008 року за умисне вбивство з хуліганських мотивів та хуліганство з використанням спеціально заготовленої зброї для нанесення тяжких тілесних ушкоджень. 

За вироком суду чоловік мав відсидіти 13 років, однак його звільнили від відбування покарання 19 квітня 2016 року умовно достроково з невідбутим терміном покарання у 2 роки 11 місяців та 9 днів.

Уже за кілька років підсудний знову вчинив такий самий злочин. 10 квітня близько 22:00, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, на обочині дороги поряд з приміщенням продуктового магазину, в ході конфлікту він узяв до рук скляну пляшку та, розбивши її, виготовив предмет для заподіяння тілесних ушкоджень.

Тримаючи імпровізовану зброю у руці, підозрюваний підбіг до потерпілого та завдав одного сконцентрованого удару в ділянку грудної клітки, чим спричинив колото-різану рану пахвової артерії, ушкодження пахвової артерії та вени, що супроводжувалось гострою крововтратою. Згідно з лікарським свідоцтвом, саме ці ушкодження спричинили смерть потерпілого на місці події.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений вину не визнав. Він описав суду свою версію подій твого вечора, яка значно відрізнялась від показань свідків та доказів.

Мовляв, спав собі, а вранці приїхала поліція і затримала його. Зазначив, що після затримання звертався до правоохоронців з приводу його побиття. Запевняв, що жодним чином не погрожував покійному, ніяких тілесних ушкоджень йому не наносив і до його смерті не причетний, спиртні напої в магазині та біля магазину в цей день не вживав. 

«Під час виступу з останнім словом обвинувачений вказав, що відсутні прямі чи не прямі докази його винуватості у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, просив його виправдати та провадження у справі закрити, звільнити його з-під варти», – йдеться у матеріалах справи.

Натомість потерпілий допитаний в судовому засіданні розповів, що того вечора йому зателефонував покійний брат і запитав, чи знає він такого чоловіка, який перебував в місцях позбавлення волі та можливо чув таку кличку. 

Чоловік повідомив покійному брату, що не знає і ніколи не чув. На що той попросив поцікавитися в Рожищі, хто це такий, оскільки останній назвав себе авторитетом в Ольганівці

Через 10-15 хвилин знову зателефонував брат поцікавитись, чи він дізнався хто це такий. Після цього він передав телефон особі з прізвиськом. При спілкуванні з цим чоловіком постраждалий здогадався, що це за людина. Чоловік сказав, що знає тепер його брата та що все буде добре. 

Після цього, під час повторної розмови вже з покійним братом, який повідомив, що «авторитет» на нього «наїжджає», постраждалий сказав брату дати йому «ляпаса чи ляща» і нехай іде додому. 

Близько 22:30 йому зателефонував кум покійного брата і сказав передзвонити до брата. Коли він передзвонив до брата, то відповіла невідома особа та повідомила, що брата зарізали. При прибутті до місця події він побачив, що брат лежить на узбіччі дороги, на лівому передпліччі у нього була рана, слід крові становив близько 2-3 метрів, кров була і на бордюрі. 

На місці події була розбита пляшка, а саме, нижня її частина. Постраждалий повідомив, що голос, який в той вечір говорив з ним телефоном і голос обвинуваченого це один і той же голос. Просив визнати його винуватим у вчиненні кримінального правопорушення та призначити покарання у виді позбавлення волі довічно.

Не на користь обвинуваченого свідчили й інші численні свідки тієї події. Також у суді представили велику кількість доказів убивства.

«Жодних сумнівів у правдивості показань свідків у суду не виникає, оскільки, зокрема, проаналізувавши матеріали кримінального провадження судом встановлено, що показання свідків були послідовними, логічними, незмінними та такими, які не дають можливості їх неоднозначного тлумачення. Твердження обвинуваченого про порушення органами досудового розслідування вимог кримінального процесуального закону не заслуговують на увагу, оскільки не підтверджуються матеріалами кримінального провадження», – йдеться у вироку.

Суд ухвалив визнати чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого пунктом 13 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України (Умисне вбивство вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство) та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на 15 років.

Запобіжний захід до набрання вироком законної сили залишили без змін – у вигляді тримання під вартою. Термін відбування покарання обчислюватимуть з моменту затримання, тобто з 11 квітня 2021 року. 

Однак вирок набирає законної сили після закінчення терміну подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Вирок суду може бути оскаржений протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024