12 страв: що готують на Святвечір на Рожищенщині
Святий Вечір, Святвечір, Багата кутя або Вігілія – одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначають ввечері напередодні Різдва Христового.
Православні християни, які користуються юліанським календарем, відзначають Святвечір 6 січня. Що готуватимуть жителі Рожищенського краю на Святвечір, з'ясовувала кореспондентка Район.Рожище.
На вечерю напередодні Різдва заведено подавати 12 пісних страв.
Звісно, обов'язковою стравою у цей день буде кутя. Багато мешканців району готуватимуть до святкового столу також рибу: смажитимуть чи запікатимуть. Популярними є й інші рибні страви – салати, оселедець, канапки.
Також до святкового столу подаватимуть страви з грибів: підливи, мариновані гриби, запечені шампіньйони.
Окрім того, на святвечір готують вареники з різними начинками, вінегрет, страви з картоплі, салат із запеченої капусти з часником.
Серед десертів – запечені яблука з медом, чорнослив з горіхами, фруктові галяретки та узвар.