У Пожарках відкрили пам'ятну дошку Ігорю Філіпчуку

04 Грудня 2021, 09:50
У Пожарках відкрили пам'ятну дошку Ігорю Філіпчуку 1442
У Пожарках відкрили пам'ятну дошку Ігорю Філіпчуку

На подвір’ї гімназії відбувся мітинг-реквієм, присвячений пам’яті уродженцю села, учаснику АТО Ігорю Філіпчуку, якому указом президента України від 3 грудня 2020 року посмертно присвоїли звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

На захід 3 грудня прийшли рідні, школярі, вчителі, представники влади та небайдужі жителі громади. Про це повідомили на сайті Рожищенської громади.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять героя та поклали квіти до дошки, встановленої на фасаді навчального закладу.

До родини та односельців загиблого Героя зі словами подяки за сина та справжнього воїна звернувся голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

«Власним прикладом Ігор підтвердив слова Гімну України: «Душу, тіло ми положим за нашу свободу, і покажем, що ми, браття, козацького роду». Нехай пам'ять про нього буде вічною, не забуваймо родину, підтримуймо словом, допомагаймо ділом. Я гордий тим, що Волинь багата на героїв, чимало яких, на жаль, віддали за це своє життя. Слава Україні», – сказав чиновник.

Міський голова Вячеслав Поліщук наголосив, що героїзм Ігоря вчитиме майбутні покоління школярів таким звичним, але часом надскладним людським якостям, як обов’язок, повага, любов, вірність.

«Я особисто не знав Ігоря, але увіковічення пам’яті таких людей є дуже важливим. Він один із тих, хто віддав життя за найцінніше, що у нас є, – Україну. Ця пам’ятна дошка нагадуватиме ціну, яку платять українці за незалежність, суверенітет і мир. Низько вклоняюся батькам за виховання сина, який загинув, захищаючи свою землю. Світла пам’ять про Ігоря назавжди залишиться в наших серцях. Слава героям!» – звернувся очільник громади.

Довідково: Ігор Філіпчук народився 11 жовтня 1982 року у селі Пожарки Рожищенського району Волинської області.

Проживав з батьками в місті Луцьку.

До лав Збройних Сил України вступив добровільно і був одним із перших вояків батальйону «Айдар». Військовий обов’язок виконував на посаді кулеметника 24-го батальйону. Не маючи військового вишколу, швидко освоював військову техніку та зброю.

Влітку 2014 року брав участь у запеклих боях в районах населених пунктів Металіст, Лутугине, Георгіївка, Успенка, Вергунка, Красний Яр, Хрящувате.

14 серпня 2014 року о 5 годині ранку на український підрозділ під Хрящуватим в атаку пішли російські десантники при підтримці танків. Підрозділу загрожувало оточення. Піхоту вдалося відсікти з допомогою стрілецької зброї, але танки не зупинилися. Ігор вступив у єдиноборство з російським танком Т-72. Двічі він поцілив, знерухомив танк, але третього пострілу зробити не встиг – загинув від прямого влучення.

Похований 17 серпня 2014 року на Алеї почесних поховань в селі Гаразджа Луцького району.

Указом президента від 28 червня 2015 року «За особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Нагороджений нагрудним знаком «За оборону Луганського аеропорту» (посмертно).

Указом президента України від 3 грудня 2020 року, солдату Ігорю Філіпчуку посмертно присвоїли звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».

За вірність військовій присязі, особисту мужність, самовідданість та героїзм, виявлені під час виконання бойових завдань в зоні проведення антитерористичної операції на Сході України, а також вагомий особистий внесок у забезпечення суверенітету і територіальної цілісності України посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин міста Луцька» (рішення Луцької міської ради від 25 липня 2018 року).

У Луцьку на вулиці Берестова на фасаді будинку, де проживав Ігор Філіпчук, встановлено меморіальну дошку на його честь.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024