Чоловіка, що їздив мотоблоком напідпитку у Щурині, оштрафували на 17 тисяч

03 Грудня 2021, 12:44
Суд 1300
Суд

Суддя Рожищенського районного суду В'ячеслав Требик розглянув справу про притягнення до адміністративної відповідальності чоловіка, який керував мотоблоком напідпитку.

Про це йдеться у постанові суду від 29 листопада, передає Район.Рожище.

Підсудний 7 листопада о 9:37 на вулиці Лесі Українки у селі Щурин Доросинівської громади, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, керував мотоблоком «Кентавр-10» без номерного знаку. Рівень сп'яніння – 1,78 проміле, що майже у дев'ять разів перевищує допустиму норму.

Під час розгляду справи чоловік свою вину у вчиненні правопорушення визнав повністю, щиро каявся в скоєному та підтверджував обставини, викладені у протоколі про адміністративне правопорушення.

Натомість адвокатка чоловіка вказувала на те, що мотоблок не є транспортним засобом в розумінні Правил дорожнього руху та Адміністративного кодексу, оскільки приводиться в рух за допомогою мускульної сили, у ньому також відсутнє місце для сидіння і перевезення вантажу. Такі обставини, на переконання захисниці, свідчать про відсутність складу адміністративного правопорушення.

Однак суддю це не переконало.

«Коли мотоблок використовується для перевезення осіб, зокрема і особи, яка ним керує, чи вантажу, то особа, яка ним керує, є учасником дорожнього руху, а мотоблок вважається транспортним засобом. Отже, особа, яка керує мотоблоком за вказаних обставин, приймає безпосередню участь в процесі руху на дорозі, а тому повинна нести відповідальність за керування ним у стані алкогольного сп'яніння», – йдеться у постанові суду.

Суддя постановив визнати чоловіка винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 130 Адміністративного кодексу, і піддати його штрафу в розмірі 17 000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на один рік.

Також він заплатить 454 гривні судового збору в дохід держави.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024